• DOLAR 32.368
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2325.136
  • ...
Gaziantep'te anne ve bebek ölümlerinde düşüş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anne ve bebek ölümünün bir ailenin karşılaşabileceği en ağır yük olduğunu belirten Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla çok ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti.

Yazı, “Önlenebilir bir nedenle anne ve bebek ölümü olması kabul edilemez bir durumdur.  Bilindiği üzere “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla Bakanlığımız ciddi çalışmalar yapmaktadır.”dedi.

“Anne ölümlerinde önemli azalma sağlanmıştır“

Türkiye genelinde anne ölümleri incelendiğinde özellikle riskli gebeliklerle, evde doğum yapma riski olan gebelerin çok dikkatle izlenmesi gerektiğini belirten Yazı, “Bu kapsamda uygulanan bu önemli programlarla izlemlere engel olacak durumlar ortadan kaldırılmış, böylece anne ölümlerinde önemli azalma sağlanmıştır.”ifadelerini kullandı.

Yazı, Sosyal güvencesi bulunmadığı için hastanelere gidemeyen ya da doğumu gerçekleştirdikten hemen sonra maddi imkânsızlıklar nedeniyle hastaneden ayrılarak riskli anne ve bebeğin izlenimine olanak vermeyen gebeler için geliştirilen ‘Analık Hali’ ile de anne ölümlerinde çok önemli düşüşlerin yaşandığını kaydetti.

“Anne adayının sigortası devlettir”

Ölümlerin azalmasında en önemli çalışmalardan birisinin hizmete erişimdeki sıkıntıların giderilmesi olduğunu belirten Yazı, şöyle devam etti:

“Pek çok hizmetin yer aldığı bu program çerçevesinde sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin “Analık Hali” hizmetlerinden yararlanabilmesi önem arz etmektedir. Uygulama ile gebeler sigorta sorgusu yapılmadan tedavi edilmekte, hamileliğin başladığı tarihten itibaren, doğumdan sonraki 8 haftaya kadar 'Analık hali' kapsamında sayılmaktadır. Bu süre içinde de gebelerin tedavisinde eşinin ya da kendisinin sigorta priminin yatırılıp yatırılmadığına, ya da borcuna bakılmamaktadır. Anne adayının sigortası devletimizdir. Bu kapsamda gebelerimiz gönül rahatlığı ile kamu hastanelerimizde ücretsiz olarak hizmet alabilirler. Özellikle riskli bir gebelik süreci geçiren anne adaylarımızın bu süre içerisinde kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmalarını önemle rica ediyorum.”

“Anne ve bebeklerimiz bizim içi çok değerlidir”

Anne ve bebeklerin kendileri için çok değerli olduğunu belirten Yazı, “Annelerimizin gebelikten doğuma, doğumdan doğum sonrası sürece kadar düzenli takiplerinin yapıldığı, anne ve bebeklerimizin sağlığı için gerekli tüm tedbirlerin alındığı sağlık hizmeti sunumu, sağlık çalışanlarımız tarafından da titizlikle yerine getirilmektedir. Anne ve bebeklerimiz bizim içi çok değerlidir. Lütfen sizler de anne adayı olarak kendinizin ve bebeğinizin sağlığını ihmal etmeyin.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir