• DOLAR 32.337
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2233.908
  • ...
Umudunu elektrikten kesen KOAH hastası jeneratör aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bağlı Sevindik (Xecita) köyünde 24 saat solunum cihazına bağlı olan KOAH hastası Havva Baliya’nın (73), tüm bakımını ailesi yapıyor. Sürekli solunum cihazına bağlı olan Havva teyze, sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle defalarca ambulansla hastaneye kaldırılmış.

Elektrik kesintileri için DEDAŞ’a başvurularda bulunan Havva Baliya’nın oğlu Ali Baliya, DEDAŞ’ın çözüm bulmadığını, elektrik kesintilerine karşı çözümü emanet aldığı jeneratör ile karşıladığını söyledi.

Annesinin 24 saat solunum cihazına bağlı olduğunu dile getiren Baliya, “Annem KOAH hastasıdır. Aynı zamanda annemde kalp ve böbrek hastalığı da mevcut. İşte böyle 24 saat boyunca cihaza bağlı bir şekilde yaşıyor. Gece nöbetini ben, gündüz ise eşim tutuyor. Bizim asıl sorunumuz elektrik kesintileridir. Elektrik gidince annem fenalaşıyor ve birden nefesi kesiliyor. Bu ay giden elektrikler nedeniyle 20 defa annemi ambulansla hastaneye kaldırdık.” dedi.

“Elektrik kesintilerinden dolayı perişanız”

Köyde elektrik yüzü görmediklerini söyleyen Baliya, “DEDAŞ’a başvuruda bulunduk, telefon açtık. Onlara durumunuzu halimizi izah ettik, hiç umursamıyorlar. Bize her gün ‘arıza var’ diyorlar. Bakın annem sürekli makineye bağlı, bir elektrik gidişinde perişan oluyoruz. Köyümüzdeki elektrik aktarım telleri eski bir rüzgâr estiğinde teller bir birine çarpıyor ve elektrik gidiyor. Köyde doğru düzgün bir trafo yok, var ama çok eski. 150 haneli bir köyde trafo sayısının daha fazla olması lazım.  40 hane bir hat üzerinden elektrik alıyor. Rüzgâr, kar ve yağmur olduğunda hemen bu teller kopuyor. Elektrik kesintilerinden dolayı perişanız.” ifadelerini kullandı.

“Elektrik olmadığında jeneratör günde en azında 20 litre benzin yakıyor”

Elektrik kesintilerine DEDAŞ’ın çare bulmaması üzerine emanet jeneratör ile elektrik ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Baliya sözlerine şunları ekledi:

“Bir yakınımdan emanet olarak bir Jeneratör aldım. Elektrik kesintilerinde jeneratörü çalıştırarak solunum cihazı için elektrik sağlıyorum. Sık sık elektrik kesintisi yaşandığından jeneratörü çalıştırıyorum. Bu da jeneratör yakıtını temin etme noktasında maddi bir külfet olarak önüme çıkıyor. Sürekli jeneratör için yakıt alıyorum. Maddi imkânım olmadığından akrabalarım ve tanıdıklarımdan borç alıyorum. Elektrik olmadığında jeneratör günde en azında 20 litre benzin yakıyor. Aylık rahat 2 bin lira jeneratör yakıtı alıyorum. 10 nüfuslu bir aile olduğumuzdan bu da bize ağır geliyor. Anneme gece baktığımdan dolayı çalışamıyorum. Devlet sadece aylık 900 lira bakıcı parası veriyor bize. Bu da bize yetmiyor, yetkililerden ve hayırseverlerden destek ve yardım istiyorum.” (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz - İLKHA 















Bu haberler de ilginizi çekebilir