• DOLAR 32.341
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2238.603
  • ...

Son yıllarda bölgede meydana gelen olayların ardından yaşadıkları sıkıntılı süreç nedeniyle borçlarını ödeyemez hale gelen Mardin esnafının borcu bir yıl ötelendi.

Mardin Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Başkanı Murtaza İnan, konu ile ilgili değerlendirme yaptı.

Esnafın borcunun bir yıl ötelenmesi dolayısıyla mutlu olduklarını belirten İnan,  “Esnafımızın Kredi ve Kefalet Kooperatifinden kullandığı kredilerle ilgili 5-6 aydan beri çalışma halindeydik. İçişleri Bakan’ımızın Mardin ziyaretinde esnafımızın yaşadığı sıkıntıları dile getirerek esnafın terör mağduru sayılması için talepte bulunmuştuk. Konuyu ilettikten sonra esnafı terör mağduru statüsüne kabul ettiler. Kooperatif olarak esnafın borcunun ötelenmesi için girişimlerde bulunuyorduk. Girişimlerimiz sonucu esnaf, borçlarının bir yıl ötelenmesi için terör mağduru statüsüne alındı.” dedi.

“Bu statüden kredi kullanan esnaf yaralanacak”

Esnafın bir yıl borç ötelenmesiyle rahatlayacağını dile getiren İnan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Esnafımız, yaşanan olaylardan büyük mağduriyet yaşıyordu. Bölgedeki sorunlar nedeniyle artık iş yapmıyordu ve sürekli borç altına giriyordu. Esnaf, borçlarını kapatmadığı için çözümü tefecilerde arıyordu. Borçların bir yıl ötelenmesi esnafımızı rahatlatacaktır. Kooperatiften kredi kullanan tüm esnafımız bu statüden yaralanacak. Takibe giren esnafımız da taksitlerini ödedikten bu imkândan faydalanacaktır.”

Mardin Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Şehmus Sayat, son bir yıldır esnafın büyük sorunlar yaşadığını söyledi.

Esnafın, özellikle 6-8 Ekim olaylarında büyük darbe aldığına değinen Sayat, “Sorunlardan dolayı siftah yapmadan işyerini kapatan esnafımız vardı. Borç içerisine giren esnaf, borçlarını, kredilerini ve çeklerini ödeyemediği için büyük sıkıntılar içerisinde işyerinden ayrılıyordu. Yaklaşık 6 aydır esnafa verilen kredilerin ödenmesi hususunda belirli bir imtiyaz sağlamasını talep etmiştik. Böyle bir kararın alınması bizleri mutlu etti.” ifadelerini kullandı.

Borç ötelenmesinin bölge için umut verici olduğunu dile getiren esnaf ise çatışmalar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerine değindi.

“Olumlu ancak yetmez”

Tarihi Mardin Çarşısı’nda yaklaşık 25 yıldır esnaflık yapan Ekrem Sağlam, kararı olumlu ama yetersiz bulduklarını vurguladı. Sağlam, “Burada esnaf BAĞ-KUR’ludur ancak BAĞ-KUR’unu ve kredi kartlarını ödeyemiyor. Bununla ilgili bir adımın atılmasını talep ediyoruz.” dedi.

“Esnafa sicil affı çıkartılsın”

Mardin esnafı olarak sicil affı talebinde bulunduklarını ifade eden Suphi Dayan, “Birçok esnaf arkadaşım zor durumdadır. İş yok. Siftah bile yapmadan kepenklerini indirmek zorunda kalıyorlar. Hükümetten sicil affını çıkartılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Birçok esnaf arkadaşımız tefecilerin eline düştü”

Ali Özdemir ise 6-8 Ekim Kobani bahaneli eylemlerin ardından çok zor günler geçirdiklerini belirterek, “Borçların bir yıl ötelenmesini bekliyorduk çünkü çok zor durumdaydık. Birçok esnaf arkadaşımız tefecilerin eline düştü. Çoğu esnafın sicili bozuldu, kredi borçlarını ödeyemiyor. Özellikle büyük AVM’lerin açılması küçük esnafı bitirdi. Hükümetin biran önce bu gidişe dur demesi lazım.” diye konuştu. (M. Salih Keskin–İLKHA)