• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
Başika`daki Türkiye`ye ait topçular IŞİD`i vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Irak'ta IŞİD'in elinde tuttuğu Musul'un kurtarılması operasyonun 7'nci gününde, Peşmerge güçleri kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasını geri almak için operasyonu hızlandırdı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika ve Naweran cephelerinde sabahın erken saatlerinde IŞİD'in elinde tuttuğu kasabaya ilerledi. Kasabadan birkaç kilometre mesafedeki İmam Rıza köyünde Peşmerge güçleri ve IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.
 
Pazar sabahı başlatılan operasyonda Peşmerge'nin yanı sıra ABD'li askerler de yer aldı. Peşmergeleriyle Naweran Cephesi'ne giden İran'a muhalif Kürdistan Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yezdanpenah da, IKBY'li Peşmergeler'e destek için çatışmalara katıldıklarını söyledi.
 
Reuters haber ajansı, Peşmerge'nin Başika'da kontrolü sağladığını duyurdu. Reuters'e göre ABD'li bir yetkili, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, Erbil'de olan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ı, kasabanın IŞİD'den alınması konusunda bilgilendirdiğini de söyledi.
 
Böylece sabahın erken saatlerinde başlatılan operasyonla Musul kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Başika kabasının IŞİD'den kurtarıldığı belirtildi.
 
"Tamamen kontrol altında değil"
 
AA`ya konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Sait Memozini ise, "Peşmerge güçleri, Başika'da ilerliyor. IŞİD militanları kuşatma altına alındı. Çatışmalar sürüyor. Ancak IŞİD militanları silahlarını, eşyalarını geride bırakıp kaçıyor. Peşmerge`nin ciddi bir ilerleyişi söz konusu. Peşmerge, Musul kent merkezine 9 kilometre yaklaştı. Fakat Başika'nın tamamı henüz kontrol altına alınmadı" dedi.
 
Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli Albay Gazi Salih, "Naweran ve Başika cephelerindeki Peşmerge güçleri aynı noktada bir araya geldi. Bu güçler şu anda kasabayı kontrol etmek için ortak şekilde topyekûn saldırıda" ifadelerini kullanmıştı.
 
Türkiye'ye ait topçulardan Peşmerge'ye atış desteği
 
Başika'daki Türk topçusu da Peşmerge'ye atış desteği veriyor. Türk topçusunun Başika'da Peşmerge'ye desteğini Afyon'daki AK Parti kampı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım da doğruladı. Başbakan Yıldırım, "Peşmerge yardım istedi, destek veriyoruz" dedi.
 
Başika'daki Türk askerleri, Fırtına obüsleriyle IŞİD hedeflerini vuruyor.
 
"Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ'tan temizlemek için harekete geçtiler. Bizim Başika Üssü'ndeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, fırtına obüsleriyle destek veriyoruz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir