• DOLAR 32.53
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2455.39
  • ...
“Boudraa derhal serbest bırakılmalı”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy - Doğruhaber - İSTANBUL - 2013 yılında Yalova Valiliği tarafından sınır dışı işlemleri yapılmak üzere gözaltına alınan Cezayirli mülteci Rıda Boudraa uzun süre gözetim altında tutulmuştu. Cezayir`e gönderilmekten Anayasa Mahkemesi`nin(AYM) verdiği tedbir kararı ile  kurtulan Boudraa, sınırdışı edilmek üzere tekrar gözaltna alındı.

Cezayirli mültecinin sınırdışı edilmesiyle ilgili açıklama yapan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Boudraa`nın sınırdışı edilmesi halinde Cezayir`de hayati tehlikesinin bulunduğunu belirtti.

Boudraa için tehlike Türkiye değil, Cezayir`de
Cezayirli mülteci Rıda Boudraa`nın işlemlerinde hassasiyet gösterilmesini, ülkesinde siyasi nedenlerle çok ağır işkencelere maruz kaldığı için sınırdışı kararının geri alınarak derhal serbest bırakılmasını ve ailesine kavuşturulmasını gerektiğini ifade eden Ünsal; “Rıda Boudraa 5 Ekim 2016 günü imza vermek için Yalova Göç Müdürlüğü`ne giden sığınmacıya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü`nün talimatıyla yeniden sınırdışı etme kararı çıkarılmıştır. Boudraa daha önce ülkesinde uzun yıllar hapis yatmış, çeşitli işkencelere maruz kalmıştı. Ülkesinden ayrılmadan önce, ülkedeki baskıcı yönetime karşı gösteriler organize eden Reşad(Racad) hareketinin aktif bir üyesi olduğundan gözaltına alınmış, karakolda gördüğü işkence nedeniyle ayağı kırılmıştı. Boudraa`nın gördüğü bedensel ve ruhsal işkenceler, Anayasa Mahkemesi sürecinde, Türkiye İnsan Hakları Vakfı`na yaptığı başvuru üzerine adli tıp uzmanı doktorlar tarafından raporlanmıştı.” dedi.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı verdiği Cezayirli mültecinin ikinci defa gözetim altına alınması ve sınırdışı işlemlerinin yapılması ve tekrar özgürlüğünden yoksun bırakılarak idari gözetim altına alınması anlaşılmaz olduğunu söyleyen Ünsal, şöyle devam etti; “Boudraa, hakkında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından G-87 (genel güvenlik bakımından sakıncalı olduğuna dair) kod konulduğu, bu nedenle ikinci defa sınırdışı işlemleri uygulandığı söylenmiş ise de, sebebinin ne olduğu anlaşılmamış, kendisine de anlatılmamıştır. Boudraa`nın ailesi ve yakınları, onu sakıncalı olarak görebilecek kişilerin, sadece Cezayir`in baskıcı yöneticileri olabileceğini söylemektedirler.” ifadelerini kullandı.

“Mültecilerin sınırdışı edilmemesi için yasal önlem alınmalı”
Son dönemde, toplu olarak (yakın dönemde Özbek mültecilere toplu olarak yapıldığı gibi) veya bireysel olarak mültecilere güvenlik tahdit kodu konulması ve sınırdışı işlemlerine başlanılması, büyük mağduriyetlere ve ciddi insan hakları ihlallerine neden olmaktadır. Hele sağlık durumu iyi olmayan kişilerin, çocukların ve yaşlıların bu kötü uygulamanın mağduru olduğuna dair aldığımız şikayetler; hamile kadınların doğum yapması sırasında bile uygulamanın esnetilmeden devam edildiğine dair bilgiler, tahdit kodu uygulamasının çok büyük mağduriyetler doğurduğunu göstermektedir. Bu uygulamaya bir an önce son verilerek, hukuka uygun şekilde ve temel hak ve özgürlükleri ihlal etmeden bir yasal düzenleme  yapılmalıdır.” diyerek sözlerini noktaladı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir