• DOLAR 32.572
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2424.64
  • ...
2. kürdistan Âlimler Buluşması başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Canlı izlemek için tıklayın

Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad'ul Ulema) tarafından Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürdistan'ındaki âlimlerin katılımıyla gerçekleşen ''2`nci Kürdistan Âlimleri Buluşması' başladı.

Geçen yıl düzenlenen Kürdistan Âlimleri Buluşması kararlarının pratiği olarak düzenlenen buluşmanın ikincisi saat 10.00`da İttihad`ul Ulema Genel Merkezi`nde başladı.

2 gün 4 oturum şeklinde gerçekleşecek buluşmaya, Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürdistan'ından çok sayıda âlim katıldı.

Fatih Taş`ın sunuculuğunu yaptığı program, Hafız Emin Mülayim`in Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programın açılış konuşmasını Molla Abdulkuddus Yalçın Yaptı.

Kürdistan`ın dört tarafından âlimlerin peygamberler, sahabeler şehri, Şeyh Said`in şehrinde buluşturduklarını dile getiren Yalçın, “Değerli konuklar; Allah`a şükürler olsun ki Alimler ve Medreseler birliği İTTİHAD`ın çağrısıyla burada toplandık. Bu buluşma vesilesiyle inşallah İslam uleması birbirini tanısın, birbirinin görüşlerinden faydalansın ki vazifelerini yerine getirsinler, büyük sorunları çözüp ümmetin sorunlarına çözüm bulsunlar. Malumunuz ümmetin âlimlerinin ittifakı şeriatta önemlidir. Ümmet, âlimlerin birliğiyle yolunu bulur, cesaret bulur, fertleri arasında muhabbet oluşur. İhtilaflar Kürtlerin dinlerini terk ederek yanlış yollara sapmasına ve birbirlerini vahşice öldürmelerine sebep olmuştur. Derdimiz tüm ümmetin derdidir, İslam âlimlerinin ittifakıdır. Yol ne kadar uzak olsa da kişi ilk adımı kendi evinin önünde atar. Çözüm bekleyen sorunlar çoktur. İslam düşmanlarının önümüze koyduğu sorunların tamamını söyleyecek değiliz.” dedi.

Küfrün karanlığının Kürdistan`ı kapladığını ifade eden Yalçın, “Bir taraftan İslam düşmanları, insanlık düşmanları hilelerle yüzyıllardır İslam evlatlarını kandırıp İslam ahlakından uzaklaştırıp dinlerini bozuyor. Bir yandan da satılmış ve kandırılmış kimileri de demokrasi ve özgürlük adıyla tüm kuvvetiyle, silahlarla gözlerimizin önünde mazlumlara saldırıyorlar. Çocuk, kadın ve ihtiyarları öldürüp Müslüman memleketleri yıkıyorlar. Bomba ve füzelerle Müslümanları yok etmeye çalışıyorlar. İslam ümmetinin zenginliklerini talan edip kendi ülkelerine taşımak istiyorlar. Bu afetlerden sonra Müslümanlar hâlâ küçük meseleler yüzünden birbirlerine farlı gözle bakıp birbirlerini tekfir edip İslam düşmanlarına yol açıyorlar. Nasıl ki dünya elimizden gitti ahiret de elimizden gidiyor. Bu hal kabul edilebilir değildir. Tüm imkânlarımızla çalışmak lazımdır. Onlara karşı mücadele vaciptir. Taassup zamanı değil, aksine birlik zamanıdır. Cemaat ve mezhepleri İslam`ın zenginliği bilmeliyiz. Bilmeliyiz ki her camianın altında bir külliye vardır. Külliyeler birbiriyle rekabet etmediği gibi İslami cemaatlerde birbiriyle rekabet edemez. İslam; ahlak ve tarikat, ehli beyte sevgi, nizam ve devlettir. Kısaca İslam hayattır. Yapabileceklerimiz çoktur. Müzakere edip el birliğiyle herkesten önce bu vazife ulemanındır. Herkes kendi aklıyla mesuldür. “ şeklinde konuştu.

Program, İran, Irak ve Suriye Kürdistan'ında gelen alimlerin selamlama konuşmasıyla devam etti.

Ardından, İttihadul Ulema Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, ‘Ümmetin bütünlüğünü sağlamada ulemanın rolü` konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.

 (M. Hüseyin Temel, M. Sıddık Bilge, M. Sait Çelik- İLKHA)







 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir