• DOLAR 32.343
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2239.178
  • ...
AİHM`den FETÖ`ye Ait Dershaneye Ret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), lisansı iptal edilerek kapatılan FETÖ`ye  ait dershanenin başvurusunu, iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez bularak reddetti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi kapsamında Kütahya'da FETÖ'ye ait bir dershanenin lisansı iptal edilerek kapatıldı.

Daha sonra dershanenin bağlı bulunduğu Feza Özel Eğitim Yurt ve Kantin İşletmeciliği Ticaret Anonim Şirketi, lisansın hukuka aykırı olarak iptal edildiğini ileri sürerek AİHM'e başvuruda bulundu. Şirket, başvurusunda "Gülen Hareketi" ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle lisansının iptal edilmesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki (AİHS) ayrımcılık yasağına aykırı hareket edildiğini iddia etti.

Başvurucunun iç hukuk yollarını tüketmeden başvuruda bulunduğunu ifade eden AİHM, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Danıştay kararlarına rağmen lisansın iptal edildiğini ileri süren başvurucuya ait dershanenin lisansının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 18 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan 2015/25 sayılı genelge ile iptal edildiğini belirledi.

Başvurucu tarafından söz konusu genelge hakkında da herhangi bir dava açılmadığını tespit eden AİHM, başvurucunun, "AYM ve Danıştay kararlarının uygulanmadığı, iç hukuk yollarının etkisiz kaldığı, cumhurbaşkanının idarenin uygulamalarını destekleyen açıklamalar yaptığı" yönündeki iddialarının, mahkemenin, iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekliliği konusundaki genel kuraldan ayrılmasını gerektirecek yeterlilikte olmadığını kaydetti.

AYM ve Danıştay kararlarının başvuranın talebi üzerine verilmediğine işaret eden AİHM, bu nedenle başvurucunun söz konusu kararların, dershanesine ilişkin uygulanacağı yönünde spekülasyon yapamayacağını kaydetti.

Başvurucunun, lisansının iptal edilmesine ilişkin herhangi bir dava açmadığını, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmadığını belirleyen AİHM, başvuruyu kabul edilemez bularak reddetti.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir