• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Türkiye-Rusya ilişkilerinde gözden kaçanlar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RİYAD MAKAEV / DOĞRUHABER / ANALİZ

Devlerin kapışması devam ederken birinin yanında yer alarak Türkiye`nin böylesine gündemde olması çok tehlikeli ve ciddi problemlerle karşılaşmasına sebebiyet verebilir. Daha dün Türkiye`ye atom bombası atmayı bile gündemde tutan bir devletle ilişkileri kurarken biraz daha yavaş ve temkinli davranmak daha da akıllıca olur. Rusya büyük bir devlettir. İmkânları olan ve aynı zamanda enerji sektöründe en önemli rol oynayan oyuncudur. Rusya ciddi olarak Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyorsa bunu Suriye`de gösterebilir. Rusya, Esed ile birlikte Türkiye`nin destekledikleri muhalifleri gece gündüz bombalamaktadır. Türk akımı projesinin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını bilmek lazım. Rusya`nın bugün bu rutinle Türkiye ile flört etmesi hayra alamet değildir. Adeta birini kızdırmaya çalışıyor, bu işi gerçekleştirdikten sonra sanki geri adım atacakmış gibi gözüküyor. Rusya`nın ekonomik durumu çok kritik ve dışarıya yatırım yapma peşinde. Yurtiçinde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan Rusya, Suriye`de deli gibi para harcıyor. Şuanda Rusya`yı yöneten tek adam var o da Vladimir Putin. Peki, bu adam devamlı iktidarda mı kalacak yoksa bunu devirmek için uğraşan başka gruplar var mı? Putin bir daha ki seçimlerde aday olmaz ise veya devlet başkanlığını kaybederse Türkiye`yi ezeli düşman bilen Rusya, Türkiye ilişkilerinde ne gibi adımlar atacak bunu düşünen elbette vardır diye düşünüyorum. Eğer yoksa çok ciddi hata işleniyor demektir. DAEŞ gibi bir yapının içerisinde büyük bir kısım Rus vatandaşlarının olduğunu ve içlerinde ciddi oranda Rus gizli istihbaratının elemanlarının da olduğunu unutmamak lazım. Rusya`da PYD`nin ofislerinin hala varlığını devam ettirdiğini de unutmamak lazım. Rusya daha çok ihtiyaç duyduğu ucuz meyve ve sebzeyi yeniden Türkiye`den almak için bir anlaşma yapmış gibi gözüküyor. Çünkü Rusya`da Putin-Erdoğan görüşmesinden en çok aktarılan bilgiler Türk sebzelerin yeniden Rus pazarına geleceğidir. Diğer konular Rus halkını bağlamaz. Çünkü diğer konulara tek adam Putin karar veriyor. Rusya`nın Dişişleri Bakanı Sergey Lavrov`un kızı bile ABD vatandaşlığını alıyorsa kendiniz düşünün, durum bildiğimizden daha da vahim.

Hakkını vermek lazım, Putin tek başına kuvvetli bir lider. Ülkeyi tamamen kontrol altına aldı. Düşen petrol fiyatlarıyla bu saltanatı sallanmaya başladı. Dolayısıyla, dünya enerji kongresinde petrol üretimini kısıtlamaya gitmesi gerektiğini dile getiren Putin kendi derdini açıklamış oldu. Ne kadar anlatırsak anlatalım Rusya bu yapısıyla tehlikeli bir partnerdir. Düşürülen uçağını hiç unutmaz ve bunun intikamını mutlaka almaya çalışacaktır. İlk fırsatta ise yapılan tüm anlaşmalara rağmen bunu yapacak bir yapıya sahiptir.

Türkiye dışarıdan enerjiyi temin eden bir ülkedir ve dolayısıyla bir şekilde bunu gerçekleştirmek zorundadır. En uygunu da en yakın bölgeden bunu temin etmektir. Rusya Türkiye için ideal gözükmektedir. Ayrıca Rus gazını Avrupa`ya taşımak için Türkiye güzergâhı da çok ideal bir coğrafyaya sahiptir. Ancak, doğalgaz indirimi almak ve domatesi Rus pazarına taşımak adına siyasi ve stratejik hatalardan kaçınmak lazım. Bugün oluşan siyasi durum karşısında Türkiye de bazı konularda daha açık olarak konuşulamıyor. Daha doğrusu konuşmak istemiyorlar. Reisi cumhuru eleştirmek bugünlerde biraz yürek ister. Ciddi tartışmalar yapılmadan Rusya gibi dünya gidişatını değiştirmek gücünde ve niyetinde olan bir devlet ile anlaşmalara imza atmak doğru değildir. Rusya bir çırpıda İran`ı sattı. Benim müttefikim değil sadece işbirliğimiz söz konusu dedi. İran ise ABD ile yakınlaşmaya gitti. Türkiye bu devler kapışırken arada nemalanmak için uğraşmaktansa ciddi oyuncu haline gelmek zorunda. Ülke ekonomisi sadece domates ve turist üzerinden kurulmamalı. Rusya kendi vatandaşlarına Türkiyedeki turistik yerleri tavsiye etse bile Rus halkı yakında tatile çıkacak durumda olmayacak. Türkiye ne derse desin İslam dünyasındaki en ciddi devletdir. Dolayısıyla, İslam ülkeleriyle olan bağını daha da güçlendirmek için Rusya ilişkilerinde ona göre davranmak gerekiyor. Suriye konusunda ciddi adımlar atarak Rusya`dan derhal bombardımanları durdurmayı talep edebilir. Bir taraftan İslam İşbirliği Teşkilatında liderlik ederek diğer taraftan Müslümanları bombalayanlarla işbirliği yapacaksan Müslümanlar sana da inanmayacaklar. Oyun oynuyorsan pas vererek oynayacaksın yoksa kenara çekilip diğerleri gibi seyredeceksin ve dua ile yetineceksin. Seyirciler senden güzel oyun istiyor. Gol atmanı istiyorlar onun için seni destekliyorlar.

Sonuç:
Türk-Rus ilişkilerinde güzel noktaya gelindi. Aralarındaki soğukluk giderildi. Türk ucuz sebzesi artık Rusya`da, Rus gazı artık indirimle Türkiye`de. Diğer konular muallaktır. Açılışını ve ciddi adımları atarak kendi gözümle görmedikten sonra inanasım gelmiyor. İki lider zor döneminde kendilerini buldular ve birbirine merhem oldular. Unutmaması gereken en ciddi konu ise Batı`dır. Batı çok tehlikeli ve çok güçlü. Hem Rusya ve hem de Türkiye hala dolar kullanıyor. Düşünün onların parasını kullanıyorsunuz. Oyun içinde oyun kurup bunu size sunanları hafife almayın. Napolyon gibi köprüleri de yakmayın yarın belki lazım olacak. Dünü ve yarını görmeden adım atmak biraz akıldışı oluyor. Birbirinizi sevmek zorunda değilsiniz sadece ciddi olarak ilişkileri yürütün…

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir