• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
"Mevsim geçişlerinde meyve-sebze tüketimi artırılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mevsim geçişlerinde sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı uyarılarda bulunan Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzamanı Metin Karadaban, mevsim geçişlerinde meyve-sebze tüketiminin artırılması gerektiğini belirttiler.

Üst solunum yolu enfeksiyonunun damlacık yoluyla bulaştığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Karadaban, bu dönemde sık sık ellerin yıkanması tavsiyesinde bulundu.

Yaz mevsiminden kış mevsimine doğru girilen bu günlerde havaların soğuduğu hatırlatmasında bulunan Karadaban, "Bu mevsim geçişlerinde ani sıcaklık değişikleri yaşanmakta ve vücudun buna adaptasyon sorunu meydana gelmektedir. Bunun sonucunda insanlar da bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bunlar biyolojik ya da ruhsal problemler olabilir. Mevsim geçişlerde yaşlılar, gebeler ve çocuklar risk altındadır. Bu kişiler mevsim değişikliklerinden daha çok etkilenmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonundan en fazla etkilenen yaşlı, gebe ve çocuklar buna karşı grip aşısı yaptırabilirler. Bunların yanında kronik hastalığı olan, böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği yaşayanlar, şeker hastaları, KOAH ve astım hastaları bu dönemde daha çok risk altındadırlar. Bu hastalarımızın mevsim geçişlerinde doktorlarına başvurmalarında fayda var." dedi.

"Her an soğuk hava ile karşılaşacak gibi hırka ya da ceket yanımızda bulundurmada fayda var"

Mevsim geçişlerinde üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığının yükseldiği uyarısında bulunan Karadaban, "Mevsim geçişlerinde bazı problemler daha sık görülmeye başlar. Bu problemler bel, sırt ve baş ağrıları, saç dökülmesi, uyku sorunu, depresyon ve enfeksiyonlara yakalanma riskinin artması gibi sorunlarla daha sık karşılaşıyoruz. Mevsim geçişlerinden daha az etkilenmek için dikkat edilmesi gereken bazı huşular var. Bunların başında mevsime uygun giyinmek var. Dışarda güneş var diye ince elbiseler değil, her an bir soğuk hava ile karşılaşacak gibi hırka ya da ceket yanımızda bulundurmada fayda var. Kalabalık ortamlarda bulunduğumuzda odamızı havalandırmamız lazım." ifadelerini kullandı.

"Belli aralıklarla ellerin yıkanması bu hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır"

Üst solunum yolu enfeksiyonları daha çok damlacık ile yayıldığını söyleyen Karadaban daha sonra şunları kaydetti:

"Bu dönemde el yıkamaya dikkat etmemiz lazım. Kişinin ortamla temasına göre el yıkma aralığı belirlenir. Kişi eğer okulda öğrenci, öğretmen ya da sağlık personeli ise fırsat buldukça elini yıkamalıdır. Masa başında çalışan bir kişi ise el yıkama aralığını daha geniş tutabilir. Belli aralıklarla ellerin yıkanması bu hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır."

"Dengeli bir şekilde beslenmeye dikkat etmek lazım"

Mevsim geçişlerinden dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyleyen Karadaban, "Birçoğumuz işe ya da okula giderken günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlıyoruz. Bu da bizim bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden oluyor. Öğün atlamamaya dengeli bir şekilde beslenmeye dikkat etmemiz lazım. Meyve sebze tüketimini artırmamız lazım. Onun dışında sıvı tüketimi de önemli.  Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için günde 1,5 ya da 2 litre sıvı tüketilmelidir. Kronik rahatsızlığı ya da kalp rahatsızlığı varsa bu miktar daha da az olacaktır. Sıvı tüketimine çay ve kahve gibi içeceklerde eklenebilir. Çay ve kahvelerde uyarıcı maddeler olduğundan dolayı geçiş dönemlerinde uyku düzensizliği yaşanabilir. Bu uyku düzensizliği de kişinin hem iş performansını hem de ruh sağlığını etkilemektedir. O yüzden çay ve kahve tüketimini geçiş mevsimlerinde azaltmamızda fayda var. Bu dönemlerde sıvı tüketimini daha çok su şeklinde almamızda fayda var." şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel – İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir