• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Açığa alınanlar ya suçsuz bulunup göreve dönecek ya da ihraç edilecek`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 Temmuz ABD destekli darbe girişiminden sonra ciddi sorunlarla boğuşan eğitim camiasının sıkıntılarıyla ilgili İLKHA`ya konuşan Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, daha önce de Batman olarak eğitimde sıkıntılarının olduğunu, darbe girişimi sonrası yaşanan açığa almalarla sıkıntıların daha da arttığını belirterek, bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya çalışacaklarını söyledi.

Kurtaran, 10 Ekim`den sonra özellikle dershanelerden alınacak deneyimli öğretmenlerle eğitimdeki açığı kapatmaya çalışacaklarını ifade etti.

“Atamalarla rahatlamış olacağız”

15 bin öğretmenin ilk kez eğitim fakültelerinden mezun olup atanacak öğretmenler olacağını vurgulayan Kurtaran, “Biz bakanlık nezdinde gerekli girişimlerde bulunuyoruz. İnşallah o öğretmenlerden bir kısmı ilimize gelecek. İhtiyacımızı bir nebze gidereceğini umuyoruz. Tabi 15 bin öğretmen Türkiye için yetersizdir. Bir de eskiden dershanelerde çalışmış olan 5 bin öğretmen de alınacak. Bunlarla beraber toplam Türkiye genelinde 20 bin öğretmen alımı yapılacak. Ekim ayının ortalarından itibariyle inşallah bu öğretmenlerden bazıları Batman`a gelecek. Bu atamalarla biz de rahatlamış olacağız.” dedi.

Kurtaran, “Biz mümkün mertebe bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Aslında Batman`daki öğretmen açığı 15 Temmuz darbe girişiminden önce de vardı. Özellikle bölgemizde mecburi hizmet yapan öğretmenlerin tayinlerini isteyip gitmelerinden sonra da meydana gelen bir açık var.” diye belirtti.

“Açığa alınanlar ya suçsuz bulunup göreve dönecek ya da ihraç edilecek”

Açığa alınan öğretmenlerle ilgili de konuşan Kurtaran, “Bu konuda bildiğiniz gibi Bakanlığımızın yaptığı bir çalışma var. Zaten açığa alınan öğretmenlerin hepsi soruşturma kapsamında açığa alındılar. Soruşturmanın neticesinde açığa alınan bu öğretmenler hakkında bir karar verilecek. Bu soruşturma sonucunda açığa alınan öğretmenler ya suçsuz bulunup görevine dönecek ya da suçlu bulunup ihraç edilecek.” açıklamasında bulundu.

“Okullarda yaptığımız görevlendirmeler geçici görevlendirmelerdir”

Açığa alınan öğretmenlerin yerine sözleşmeli öğretmenlerin alınmasından ötürü eğitim kalitesinin düştüğüyle ilgili velilerin endişeleri hakkında da konuşan Kurtaran, şunları söyledi:

“Şu an okullarda yaptığımız görevlendirmeler geçici görevlendirmelerdir. Yeni öğretmen ataması yapılıncaya ve açığa alınıp suçsuz bulunduktan sonra dönecek öğretmenler gelinceye kadar sözleşmeli öğretmen alımı alınan bir tedbirdir. Bizim de isteğimiz sınıflarımızda ücret karşılığı değil de asil öğretmenlerin olmasıdır. Asil öğretmenlerin sorumluluğu gayet tabi ki daha fazladır. Ücret karşılığı öğretmenlik yapanın asil öğretmenler kadar sorumluluğunun olmadığını biliyoruz. Çünkü neticede ücretli öğretmen kendine geçici gözüyle bakıyor.”

“Ekim ayından itibaren kurslar aktif olarak çalışmaya başlayacak”

Eğitimdeki sıkıntıların giderilmesi için ek kurslar konusunda da ciddi çalışmalarının olduğunu belirten Kurtaran, “Özellikle öğrenciler kendilerini eksik gördükleri dersler konusunda okul yönetimlerine başvurup kursa talebinde bulunabilirler. Bu konuda veliler de üzerlerine düşeni yapmalıdır. Veliler ve öğrenciler kurs istesinler ki bizde onlara o kursları açalım. Öğrenci ve velilerden böyle bir talebin gelmesi lazım. Ekim ayından itibaren bu kurslar aktif olarak çalışmaya başlayacak. Sadece bu kurslar değil, mezunlarımıza yönelik kurslarımız da faaliyete girecek. Öğrencilerimiz rahat olsunlar, TEOG ve üniversiteye hazırlık durumunda olan öğrencilerimize yönelik kurslarımız olacak.” ifadelerini kullandı.

Geçen sene öğrencilere yönelik, özellikle mezunlara yönelik kursların birkaç yerde açıldığını söyleyen Kurtaran, “Bu sene kurslarımız daha derli toplu ve yaygın olacak. FETÖ`den devraldığımız binada inşallah bu kurslar açılacak. Biz ilk kez ayda bir değerlendirme sınavı yapacağız. 6 ay boyunca 6 tane değerlendirme sınavı yapacağız. Yapacağımız bu değerlendirme sınavları sonucunda çocuklarımızın hangi derslerde takviye ihtiyaçları olduğunu tespit edip, ona göre eksiklerimizi gidermeye çalışacağız. Batman eğitimde daha iyisini hak ediyor. Batman`ı Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmak için gayretlerimiz devam edecek.” vurgusunu yaptı.

“Suriyeli öğrenciler eğitim sistemine dâhil oluyor”

Suriyeli öğrencilerle ilgili projelerinin olduğunu da söyleyen Kurtaran, “15 Temmuz darbe girişimi Suriyelilere yönelik projelerin hayata geçirilmesinde sıkıntılar yarattı. FETÖ`nün maalesef etkileri halen devam ediyor. Darbe girişiminden önce Bakanlığın Suriyeli öğrencilerle ilgili çok güzel çalışmaları vardı. Bu yıl Suriyeli birçok çocuk okullara alınacaktı. Suriyelilerle ilgili Türkçe kurslar açılacaktı, okullar planlanacaktı. Suriyeli öğrenciler bizim eğitim sistemimize dâhil edilecekti ama ne yazık ki hain FETÖ darbesi bu projelerin gecikmesine neden oldu.” ifadelerini kullandı.  

Batman`da yaklaşık 17 bin Suriyeliden 6 bin 500`ünün okul çağındaki çocuklar olduğunu belirten Kurtaran, “Şimdiye kadar bunlardan sadece bin 500`ü okullu olabilmişti. Bizim bu çocuklarla ilgili önemli çalışmamız var. Özellikle birinci sınıfta okuyacak olan Suriyeli çocukları kendi eğitim sistemimize dâhil edeceğiz. Suriyeli öğrenciler normal diğer öğrencilerimiz gibi istedikleri okullarda okuyabilecekler. Aynen Batman`daki diğer hemşehrilerimiz gibi onlarda çocuklarını okullara kaydedebilecekler. Tabi bu birinci sınıflar için geçerlidir. Diğer öğrencilerle beraber eğitimlerini sürdürebilecekler.” dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir