• DOLAR 32.51
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2432.642
  • ...
İkinci İntifada`nın 16. yıldönümü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Eylül 2000'de eski işgal rejimi Başbakanı Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'yı basmasıyla İkinci İntifada Kudüs'te başladı. Mescid-i Aksa'nın avlusunda tur atan Şaron'un, “Burası hep bir İsrail bölgesi kalacak” sözleri, mescitteki Filistinlileri ayağa kaldırdı ve o gün siyonist işgal güçleri ile çıkan çatışmalarda 7 Filistinli şehid oldu, 250 kişi yaralandı. Olayda 13 de işgal askeri yaralandı. "İkinci İntifada" adı verilen bu çatışmalar önce Kudüs'te başladı sonra yayılarak Batı Şeria ve Gazze'ye sıçradı.

İKİNCİ İNTİFADA'NIN SEMBOLÜ: MUHAMMED DURRA

Katil Şaron'un Mescid-i Aksa'yı basmasından iki gün sonra, bir Fransız televizyon kanalının çektiği görüntüler tüm Filistinlileri ayaklandırdı. Gazze'de babasının arkasında saklanarak korunmaya çalışan 11 yaşındaki Filistinli Muhammed Durra'nın, işgal güçleri tarafından katledilmesi büyük tepkiye neden oldu. Sokaklara dökülen binlerce Filistinli işgal rejimi israil'i protesto etti.

İNTİFADA'NIN BİLANÇOSU

Filistin'in ve işgal rejiminin resmi rakamlarına göre, 2. İntifada'da 4 bin 412 Filistinli şehid oldu, 48 binden fazla kişi de yaralandı. İşgalcilerin kaybı ise 1069 ölü, 4 bin 500 de yaralıydı.

İkinci İntifada sırasında işgal ordusu, Batı Şeria ve Gazze'de çok sayıda baskın düzenledi. Binlerce ev yıkıldı, birçok tarladaki ağaçlar söküldü. 

İşgal rejimi birçok Filistinli liderin ölüm emrini verdi.

MESCİD-İ AKSA'DA DURUM AYNI

Aradan geçen 15 yıla rağmen Mescid-i Aksa'daki ihlâllerde bir değişiklik olmadı. Geçtiğimiz hafta Yahudilerin bayram döneminin başlamasıyla yerleşimciler ve iktidardaki Likud Partisi temsilcileri hemen her gün Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. İşgalci polislerin koruması altında Aksa'ya giren siyonist israillilere tepki gösteren Filistinliler, işgal güçlerinin müdahalesine maruz kalıyor. Filistinlilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldıran işgal polisi, onaylanan son yasalardan sonra herhangi bir ceza almıyor. Filistinliler, işgal polisinin sert müdahaleleri ve keskin nişancı tehdidi altında. Filistinli yetkililer, terör rejimi israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlâllerinin üçüncü bir İntifada'ya yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir