• DOLAR 32.579
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2416.817
  • ...
Çocukların omuzlarındaki tehlikeye dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okulların açılmasıyla çocuklarda bel, boyun ve sırt rahatsızlıkları riski de artıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, bel, boyun ve sırt ağırlarının sadece yetişkinler değil, çocukların da sorunu olduğuna değindi. Özellikle üç kiloyu aşan okul çantaları, çocukların omurga sağlığı için risk oluşturduğunu kaydeden Dr. Çelen, ebeveynlere çocuklarına ağır çanta taşıtmama konusunda uyarılarda bulundu.

Çanta yükünü aileler kontrol etmeli

Çanta yükü ağırlığını kontrol etmede en önemli görevin aileler ve eğitimcilere düştüğünü ifade eden Çelen, “Okul çantalarının ağırlığı, çocukların omurga sağlığına direkt etki ediyor. Ağır çantaların altında ezilen çocuklar, erişkinlik dönemlerinde de omurga problemleri yaşamaları söz konusu. Ebeveynler çocuklarının çantalarının ağırlığını mutlaka kontrol etmeli ve çocukların boy ve ağırlığına uygun çantaları tercih etmeleri gerekiyor.” dedi.

İki omuza asılabilen çanta tercih edilmeli

Çelen, çantanın gelişimi devam eden çocukların omurga sağlığına olan etkisini en aza indirilmesindeki en önemli noktanın çantanın simetrik olarak taşınması olduğunu söyledi. Sırtta taşınan çantaların her iki kemerinin de omuza takılı olması gerektiğini vurgulayan Çelen, şöyle devam etti: “Çantanın içindeki nesnelerin çantaya düzenli olarak yerleştirilmesi de önemli. Çantanın içindeki düzen ağırlığı dengeleyecektir. Tek omuzda ve tek elde sürekli çanta taşımak da omurlar arası disklere binen yüklerin dengesini bozarak omurgaları tam gelişmemiş olan çocuklarımıza zarar verir. Ağırlık taşınırken vücudun üst ve alt kısmının aynı düzlemde olmasına dikkat edilmeli.”

Tekerlekli çantalar çözüm değil

Mini bavul şeklinde olan tekerlekli çantaların son yıllarda öğrencilere tavsiye edildiğine dikkat çeken Çelen, “Ağırlığı taşımamak adına çok doğru bir tercih olan bu tip çantalar tek elle arkadan asimetrik çekiliyor olması sebebiyle sorun doğurur. O halde ideal olan mümkün olduğunca hafif ki bu yaklaşık çocuğun vücut ağırlığının maksimum yüzde 10’una karşılık gelir ve simetrik olarak çantaların taşımasıdır” ifadelerini kullandı.

Fiziksel aktivite içeren oyunlar oynanmalı

Omurga sağlığının, beden dengesi için çok önemli olduğunun altını çizen Çelen, omurga rahatsızlıklarının ileriki yaşlarda çocukların hayat standartlarının önüne geçmemesi için sırada otururken beli bükerek öne eğilmekten kaçınılması, uzun süre oturulmaması ve bolca fiziksel aktivite içeren oyunlar oynanması gerektiğini belirtti. (İLKHA)  



Bu haberler de ilginizi çekebilir