• DOLAR 32.545
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2476.872
  • ...
Darbeci Sisi`den sonra Mısırlılar göç yollarına düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır'daki kötü durumlar nedeniyle Mısırlılar Avrupa'da daha iyi bir hayat ümidiyle Akdeniz`de canlarını tehlikeye atıyor. Mısır açıklarında geçen çarşamba günü batan göçmen teknesinde hayatını kaybedenlerin sayısının 200'e yükseldiği, bunların 100'den fazlasının Mısırlı olduğu belirtiliyor.

Mısır makamları, batan teknede bulunan göçmen sayısı hakkında 300 ve 600 olmak üzere iki farklı açıklama yapmıştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise bu sayının 450 olduğunu öngörmüştü. Şu ana kadar kurtarılan ve cesedine ulaşılan toplam göçmen sayısından yola çıkılarak yapılan hesaplamalara göre, teknede en az 330 kaçak göçmenin bulunduğu belirlendi.

BM örgütlerinin bilgilerine göre, Mısır son dönemde Libya'dan sonra sığınmacıların Akdeniz'den Avrupa'ya doğru yola çıktığı ikinci ülke konumuna yükseldi. Akdeniz yoluyla Avrupa'ya geçmek isteyenlerin çoğunluğunu Eritre, Sudan, Nijerya ve diğer Sahra Altı Afrika ülkelerinin vatandaşları oluşturuyor. Ancak yedi ila 10 gün süren tehlikeli yolculuğu göze alarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışanlar arasında Mısırlıların sayısının giderek arttığına da dikkat çekiliyor.

DARBE SONRASI EKONOMİ İYİCE KÖTÜLEŞTİ

Bunun nedenlerine bakıldığı zaman, 2013 yılında yapılan darbenin ardından Mısır'daki ekonomik durumun kötü yöndeki gidişatı ve temel haklarla ilgili sorunlar olarak gösteriliyor.

Mısır İstatistik Kurumunun verilerine göre, ülkedeki işsizlik oranı yüzde 13'e ulaşmışken Mısır halkının yüzde 27'si  yoksulluk seviyesi altına yaşayor, yüzde 20'si de yoksulluğa düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Enflasyon oranı ise geçen Ağustos ayında rekor kırarak -Aralık 2008 yılından bu yana en yüksek enflasyon oranı sayılan- yüzde 16,4'e yükseldi.

Doların karaborsadaki kuru Mursi döneminde 8 cüneyh düzeyindeyken bugünlerde 13 cüneyhe çıktı.

Mısır'a gelen Turist sayınsının sadece son yılda yüzde 48 oranında düşmesinin ardından Mısır'ın ana gelir kaynaklarından biri olan Turizm sektöründe çalışanların yarısı işsiz hale geldi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir