• DOLAR 32.333
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2299.121
  • ...
ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı Muş'ta gerçekleşti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Alparslan Üniversitesi ve Kalkınma Bakanlığı’nın ortak projesi olan ve DAP, DAKA, SERKA ve KUDAKA ile işbirliği içerisinde yapılan “ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı” Muş’ta gerçekleşti.

Muş Alpaslan Üniversitesi’nin kongre kültür merkezi konferans salonunda gerçekleşen programa, eski Kalkınma Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Danıştay Üyesi Gülen Aydın, Muş Valisi Seddar Yavuz, Belediye Başkanı  Feyat Asya, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Çakar, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kamu kurum amirleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Muş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat yaptı. Programda Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ve AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek’in de birer konuşma yaptı. Programda konuşan Vali Yavuz, Van eksenli bir kalkınma modelinin sağlıklı olmadığını belirtti.

Yavuz, “Biz artık Van eksenli bir kalkınma modelinin sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. O yüzden bizim önerdiğimiz model; Bingöl, Muş, Bitlis modelidir. Üç ili kapsayan kalkınma ajansı ve bölgesel kalkınmayla üç ili sınırlandıran ve birbirini entegre eden yeni bir yaklaşım ortaya koymamız gerekmektedir. Muş ve Hakkâri’nin birbiriyle bütünleşmesi ya da ekonomik olarak birbirini desteklemesi çok doğru ve akılcı gelmiyor bana. Ve FETÖ paravan terör örgütünün arkasına saklanmış uluslararası şer güçler dâhil olmak üzere bunlara karşı imdik ayakta duracağımızı buradan haykırmak istiyorum. 15 Temmuz gecesi özellikle vali konağı etrafında toplanan Muşlu vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

“Sosyal boyutu olmayan bir kalkınma kavramı gerçek anlamda bir kalkınma getirmez”

Daha sonra konferansta bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “15 Temmuz'da halkımızın gösterdiği cesareti, içinde bulunduğumuz dönemde emekle ve bilgiyle tamamlamamız gerekiyor.” dedi.

Cesaretin çok önemli olduğunu, insiyatif almadan cesurca eyleme girişmeden hiçbir şeyin olmayacağını ve bunun mutlaka bilgi ve emekle bütünleştirmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “15 Temmuz'u yapanlar bu ülkenin ilerlemesine gelişmesine, demokrasisinin güçlenmesine engel olmaya çalışıyorlar. Bunun en açık göstergesi TBMM’ye yapılan saldırıdır. İçinde bulunduğumuz süreçte terör örgütlerinin yapmaya çalıştığının tersine bizim daha fazla kenetlenmemiz lazım bu ve benzeri konferanslarla daha fazla bilgi üretmemiz lazım ve daha fazla emekle ülkemizi ileriye taşımamız lazım. Yeni bir kalkınma kavramı var aslında, bu kavram sadece ekonomik gelişmeyi ifade etmiyor. Kalkınmayı çok iyi anlamamız çok iyi tanımlamamız gerekiyor. Kalkınma dediğimiz kavram ekonomiyi kapsayan ama ekonominin çok ötesine giden boyutları olan bir kavramdır. Sosyal boyutu olmayan, sürdürülebilirlik boyutu olmayan, temel hak ve hürriyetlerle bağlantısı olmayan bir kalkınma kavramı gerçek anlamda bir kalkınma getirmez. Buna insan odaklı bir kalkınma da diyebiliriz. İnsan çok boyutlu bir varlık olduğu gibi, insan odaklı bir kalkınma kavramı da çok boyutlu olmalıdır.” İfadelerini kullandı.

“Fırsat eşitliği oluşturmak durumundayız”

Bir taraftan ekonomiyi geliştirip diğer yandan kalkınmanın ikinci boyutu olan sosyal kalkınmayı da ihmal etmeyeceklerini ifade eden Yılmaz, “Bir taraftan elbette ekonomik gelişme, kişi başına düşen geliri arttıracağız, milli gelirimizi arttıracağız, refahı arttıracağız. Elbette bu kalkınmanın önemli bir hususu ancak ikince boyutu olan sosyal boyutunu ihmal edemeyiz. Fırsat eşitliği oluşturmak durumundayız. Muş’ta doğan bir çocuk ile Antalya, İstanbul yâda Trabzon da doğan bir çocuğun işit fırsatlara sahip olduğu bir toplum kalkınmış bir toplumdur. Fırsat eşitliğini hep birlikte oluşturmak ve toplumumuza sunmak durumundayız. Sosyal boyutu olmayan bir kalkınmanın gerçek anlamda bir kalkınma olduğunu söyleyemeyiz.” Dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı’nın ilk oturumu yapıldı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA) 

















Bu haberler de ilginizi çekebilir