• DOLAR 32.349
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2307.703
  • ...
"Ders kitapları dini ve ahlaki değerlere zıt hususlardan ayıklanmalıdır":
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Kalem Der Başkanı Yusuf Efe, halkın inanç ve kültürünü esas alan yeni bir müfredatın gerekliliği, ana dilde eğitim, mevcut öğretmen açığı ve karma eğitim dayatmasının zararları gibi önemli konularda değerlendirmelerde bulundu.

Efe, 2016-2017 eğitim -öğretim yılının başlamasıyla birlikte 18 milyon 43 bin 15 öğrenci ve yaklaşık 900 bin öğretmen ders başı yaptığını belirterek,  yeni eğitim yılını hayırlı olmasın temennisinde bulundu.

“Eğitim, toplumun huzuru, barışı, gelişimi ve medeni seviyesi ile doğrudan alakalıdır”

“Eğitim ve öğretim; toplumun huzuru, barışı, gelişimi ve medeni seviyesi ile doğrudan alakalıdır.” diyen Efe,  “Bir toplumda eğitim kalitesi ne kadar yüksek ise toplumdaki huzur, barış, ilerleme ve medeni seviye de o oranda yüksek olur. Bu bakımdan eğitim sistemi son derece önemlidir. Ortak değerler ve doğrular üzerine bina edilmiş, toplumun inanç ve ahlaki değerleri ile uyumlu; kendisi ve toplumuna faydalı fertler yetiştiren bir eğitim sistemine su gibi, ekmek gibi ihtiyaç vardır. ”ifadelerini kullandı.

Efe, Eğitim-öğretimin daha nitelikli ve sonuçlarının da arzu edilen seviyeye gelmesi için birtakım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Dünyanın hiçbir yerinde zorunlu olarak karma eğitim sistemi yoktur”

Dünyanın hiçbir yerinde zorunlu olarak karma eğitim sistemi bulunmadığını hatırlatan Efe, “Ülkemizde maalesef böyle bir durum mevcuttur. Kız ve erkeğin beraber olduğu okullarda maalesef çocuklarımızın büyük bir kısmı istemedikleri halde İslami terbiyeye, adaba sahip olmalarına rağmen karşılaştıkları sahnelerin olumsuzluklarından dolayı etkileniyorlar. Onun için karma eğitim noktasında velilerimizin mutlaka okullarla milli eğitimle, dernekler, vakıflar, sendikalar kanalıyla buna son verme noktasında da gayret içinde olmaları lazım. Zorunlu karma eğitimden vazgeçilmeli, isteyen aileler çocuklarını yüksek öğrenim de dahil olmak üzere eğitimin her kademesinde kız veya erkek okullarında okutabilmelidir.” diye konuştu.

“Ders kitapları dini ve ahlaki değerlere zıt hususlardan ayıklanmalıdır”

Ders Kitapları ve müfredat ve konularına da değinen Efe, “Ders kitaplarındaki dini ve ahlaki değerlerle tenakuz oluşturan hususların ayıklanarak kahir ekseriyeti Müslüman olan bir toplumun bu konudaki hassasiyet ve beklentilerine cevap verecek şekilde hazırlanması sağlanmalıdır. Bu ders kitapları; Materyalist düşünceyi esas alan tarih anlayışından, ırkçı nitelemelerden, İslam`ı çağdışı ve Müslümanları gerici gösterip Batı'yı ilerici ve medeni olarak yansıtan söylem ve yaklaşımlardan arındırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 “Ana dilde eğitimin önü açılması gerekir”

Ana dilde eğitimin önünün açılması gerektiğini ifade eden Efe, bu konuda bazı ilerlemelerin kaydedildiğini ancak yetersiz olduğunu ifade etti.

Yıllardır ülkemizde ve bölgemizde öğretmen ihtiyacı giderilememiştir.” diyen Efe, şunları söyledi: “Bulunan derslik ihtiyacına göre en az 100 bin civarında öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun yanında yüzbinlerce öğretmen adayı atamayı beklemektedir. Atama bekleyen öğretmenler daha fazla bekletilmemeli bir an önce öğrencilerine kavuşturulmalıdır. Ayrıca Doğuda öğretmenleri tutmak için sosyal ve ekonomik olanaklar artırılmalıdır.”

Kamudaki açığa alma ve görevden almalar konusuna da değinen Efe, “Kamu görevinden çıkarılanlar arasında düşüncesi ne olursa arasında tek bir masumun dahi bulunmaması gerekir bu husus en az FETÖ/PKK mensuplarının ve destekçilerinin kamudan ihracı kadar önemli bir konudur. Bu konudaki mağduriyetler bir an önce giderilmeli ve bir an önce görevlerine iadeleri sağlanmalıdır.” diye belirtti. (Nihat Kanat- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir