• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...
`Suriye`de barış artık imkansız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'de ateşkes sonrası Halep'e düzenlenen hava saldırılarında 100'e yakın kişi hayatını kaybederken, Birleşmiş Mileltler Güvenlik Konseyi'ndeki Halep oturumu sert tartışmalara sahne oldu.

ABD'nin BM Büyükelçisi Samatha Power, Rusya'nın rejimle birlikte hava saldırısı düzenlemesini eleştirip, "Rusya'nın yaptığı terörle mücadele değil, barbarlık" çıkışı yaptı.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin de Suriye'de barış umutları için "Bu artık yerine getirilmesi imkansız bir iş" yorumunu yaptı.

"200 binden fazla insan terörist olamaz"

Toplantının başında BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ülkedeki son duruma ilişkin açıklama yaptı.

"Bugünler ürpertici günler." ifadesini kullanan Mistura, Suriye rejiminin tek taraflı olarak çatışmaların durması anlaşmasının sona erdiğini ilan edip yoğun saldırıya başladığını belirtti.

  Saldırılarda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildiren Mistura, "Halep'teki bombalamalar hem miktar hem de bomba türü olarak benzeri yaşanmamış biçimde ağır. Eğer hükümetin amacı Halep'te askeri zafer ise bu aylarca sürecek ve kenti yok edecek sokak savaşı demek." dedi.

Halep'teki saldırılar ve sivil kurbanlara ilişkin görüntü ve fotoğraflara da değinen Mistura, sivillere yönelik saldırılar ve kullanılan bomba çeşitlerinin savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

Mistura, rejim ve Rusya'nın terör bahanesiyle Halep'e hava saldırısı düzenlemesini de eleştirerek, "200 binden fazla insan terörist olamaz." diye konuştu.

Bu savaşın kazananı olmayacağını vurgulayan Mistura, "Eğer çözüm sağlanamazsa çatışmaları hiçbir taraf kazanamayacak ve sonunda Suriye halkı kaybedecek." diye konuştu.

Mistura, bu hafta içinde gerçekleşen görüşmelerden sonuç çıkmadığını dile getirerek, BM Güvenlik Konseyi üyelerine çatışmaların durması anlaşmasının tekrar uygulamaya geçirilmesini temin etme çağrısı yaptı.

Mistura, istifa çağrılarına da yanıt vererek, "Birçok kişi 'İstifa edecek misin?' diye soruyor. İstifa edersem bu, Suriye halkına uluslararası toplumun kendilerinden vazgeçtiği sinyali gönderir. Bu nedenle istifa etmeyeceğim." dedi.

Kaynak: Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir