• DOLAR 32.414
  • EURO 35.705
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Aerosol ozon tabakasını tahrip, insan sağlığını tehdit ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

25 Eylül 1974 yılında  bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu. Bununla ilgili olarak ozon tabakasını incelten maddelerin inhalerler dışında herhangi bir aerosol üründe kullanılması Türkiye’de 2006 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmenlikte yasaklanmıştı.

Ozon tabakasının tahrip olmasına neden olan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen aerosol spreylerin zararlarına değinen Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, yetkililerin aerosol ürünlerin önüne geçmesi gerektiğini söyledi.

25 Eylül 1974 yılında  bilim adamların aerosol ürünlerin zararlarını tespit ettiklerini hatırlatan Güneş, "Yaklaşık 42 yıl önce bilim adamları aerosol, yani spreylerin zararlarını bulmuşlardır. Spreylerin ozon tabakasını tahriş ettiğini ve deldiğini tespit etmişlerdir. Bununla ilgili aerosolların içerisindeki bulunan zararlı maddeler olan klorokhadatil, halon, metil bromit ve hidro karbonların aşırı derecede sıkıntılı ve zararlı oldukları söyleniyor. Bu maddelerin hepsi ozon tabakasıyla beraber insan sağlığına da zarar veriyor." dedi.

Aerosolların içinde bulunan zararlı maddelerin insan sağlığına nasıl zarar verdiğini anlatan Güneş, "Bu maddelerin insan sağlığına verdikleri zararların genellikle cilt kanserine, bağışıklık sisteminin bozulmasına ve gözlerde kataraktın oluşmasına sebep olduğu biliniyor. Yaşlı hastalar ve astım hastaları da çok zarar görüyor. Ayrıca aerosol içindeki maddeler hava kirliliğine de sebep oluyor." diye belirtti.   

Son olarak yetkililere seslenen Güneş, "Spreyler, yani aerosollar üretilmemeli ve parfümerilerde satılmamalıdır. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik - İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir