• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
TARİHTE BUGÜN : 25 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN 25 EYLÜL

1396 - Yıldırım Bayezid, Niğbolu Zaferi'ni elde etti. Niğbolu Savaşı Osmanlı ordusunun Macaristan, Roma-Cermen İmparatorluğu, Fransa, Eflak, Lehistan, İngiltere Krallığı, İskoçya Krallığı, Eski İsviçre Konfederasyonu, Venedik Cumhuriyeti, Genova Cumhuriyeti, St. Jean Şövelyeleri askerlerinden oluşmuş bir Haçlı Ordusu'yla Tuna Nehri üzerinde bulunan Niğbolu kalesi yakınlarında yaptığı ve Osmanlı`nın zaferiyle sonuçlanmış bir savaştır. Bu savaş aynı zamanda Niğbolu Haçlı Seferi  diye anılmakta olup Ortaçağın sonuncu büyük Haçlı Seferi olarak da nitelendirilmektedir.

1561 – Kanuni Sultan Süleyman`ın taht kavgası nedeniyle İran`a sığınan oğlu Şehzade Bayezid oğullarıyla beraber idam edildi. Saray kadınlarının ve Valide Sultanların yönetim işlerine parmağını sokmaya başladıkları ve saray entrikalarının başgösterdiği Kanuni Sultan Süleyman döneminde tahta gözünü diken Şehzadelerin biri dışında hayatta kalma şansının bulunmadığı amansız bir şavaş sözkonusuydu ve Hürrem Sultan`ın oğlu olan Şehzade Sarı Selim`in dışındakiler, bu savaşta canlarını vereceklerdi. Şehzade Bayezid tahta geçmek için önce umutlanacak daha sonra da babasının karşı çıkması ve onu koruyan annesi Hürrem Sultan`ın ölmesi üzerine çareyi İran Şahı`na sığınmada bulacak ardından İran Şahı ile yapılan anlaşma sonucu Bayezid gelen celladlara teslim edilerek bütün oğullarıyla beraber boğdurulacaktı.

1818 Dünyada ilk kez bir insana başka bir insanın kanı nakledildi ve kan nakli tıp tarihinde bir devrim ve hayat kurtaran bir buluş olarak yerini almaya başladı.

1911 - İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti. İttihat ve Terakki Fırkası`nın kontrolüne giren Osmanlı, devlet yönetiminde gösterdiği zaafiyetler sonucunda Avrupa Devletleri`nin iştahını kabartmış herbiri bir taraftan hücuma başlamıştı. Birkaç yıl sonra patlak verecek olan I. Dünya Savaşı`nda ise ihanet gibi bir hatanın içine girecek olan İttihatçılar, Osmanlı`yı Almanya`nın safında dünyanın tüm güçlü ülkelerine karşı savaşa sokacak ve 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu dağılacaktı.

1925 İstanbul'da, tulumbacı teşkilatı yerine, motorlu itfaiye teşkilatı kuruldu.

1937: İsmet İnönü Başbakanlıktan çekildi. Kabineyi kurmakla Celal Bayar görevlendirildi. Bu dönemde Mustafa Kemal`le arası açılan İsmet İnönü kenara çektiriliyor ve yerine başka alternatifler deneniyordu.

1950 - Birleşmiş Milletler askerleri Kore'de Seul'u ele geçirdi. Kore Savaşı  1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve Müttefiklerinin, daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti'nin müdahelesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır. Savaş, 2007'de Güney Kore ve Kuzey Kore arasında imzalanan barış antlaşmasına değin kâğıt üzerinde devam etmiştir. Kore Savaşı`na Türkiye hiçbir şekilde taraf olmamasına rağmen ABD`ye ve Batı blokuna şirin görünmek adına katılmış ve bunun bir ödülü olarak NATO`ya alınmıştır.

1957—Amerika Birleşik Devletleri'nin Arkansas eyaletinde 9 siyah çocuğun beyazların bulunduğu okula gitmesi beyazlar tarafından protesto edildi. 1,500 beyaz gösterici eylem yaptı; 7 kişi tutuklandı. ABD`de şu ana kadar da dinmeyen beyaz ırkçılığı, dizginlenmeye çalışıldığı o yıllarda iyice azgınlaşmış ve siyahlarla ilgili en küçük olumlu bir adımın atılması karşısında şiddetli tepkilerle doruğa çıkmıştır.

1960 - Yassıada'da tutuklu bulunan eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, kemeriyle intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi. İddiaya göre Bayar, nöbetçi teğmen tarafından kurtarıldı.

1974 Bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu. Ne var ki bu spreyler halen üretilmeye ve kullanılmaya devam etmektedir.

1988—Cezaevlerinde, siyasal hükümlülerin haklarına kısıtlama getiren 1 Ağustos genelgesi uygulanmaya başladı. Bu genelge, daha önce siyasal hükümlülerin normal haklara sahip olduğu izlenimini verse de gerçekte 12 Eylül darbesiyle başlayan süreçte siyasal mahkumların bütün insani hakları kısıtlanmıştı ve bu konuda son zamanlara kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nden ihtar alınmaktaydı.

1998 Mafya lideri Alaaddin Çakıcı ile telefonla görüştüğü belirlenen Devlet Bakanı Eyüp Aşık milletvekilliğinden istifa etti. Aşık, bakanlık görevinden de istifa edeceğini açık
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir