• DOLAR 32.441
  • EURO 34.844
  • ALTIN 2480.766
  • ...
ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby: Egemen bir devlet olan Türkiye ile PYD`yi asla denk tutmuyorum
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON : ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Suriye'deki son gelişmeler ve PYD unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilip çekilmediği ile ilgili soruları yanıtladı.

AA muhabirinin, "ABD, PYD güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekildiğini söylüyor. Öte yandan, Türkiye ise bu açıklamaları teyit edecek düzeyde kanıt olmadığını vurguluyor. Yani bu meseleyle ilgili birbirinden farklı iki açıklamanın olduğu görülüyor. Sonuç olarak, PYD güçleri geri çekiliyor mu, çekilmiyor mu?" sorusu üzerine Kirby, konuyla ilgili ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'in dün açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.

Kirby, operasyonel manevralarla ilgili konuşma noktasında temkinli olacağını dile getirdi.

"General Votel, Münbiç'ten sonra gerekli ayarlamaların yapıldığını, Kürt güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekileceğini ve bu grupların sözlerini tuttukları açıklamıştı; bu açıklamalar geçerlidir" ifadesini kullanan Kirby, bu açıklamalara göre konuyu ele aldıklarını ve daha fazla detaya giremeyeceğini belirtti.

Daha sonra Kirby, Türkiye ile PYD arasında bir ateşkes olup olmadığı sorusuna cevap verdi.

John Kirby, "Biz hala iki taraf arasında bir sükunet halinin bulunduğunu görüyor ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun devam etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Bazı Amerikalı yetkililerin açıklamalarında, bir terör örgütü olan PYD ile egemen bir devlet olan Türkiye'nin "iki eşit tarafmış" gibi nitelendirilmesinin Türkiye'yi rahatsız ettiğinin anımsatılması üzerine Kirby, "Egemen bir devlet olan Türkiye ile PYD'yi asla denk tutmuyorum. Türkiye hem NATO hem de (DAEŞ karşıtı) koalisyonun üyesi olan egemen bir devlettir." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Kirby, birkaç gün öncesine kadar bölgede birbiriyle çatışan iki taraf olduğunu dile getirmekten başka bir kasıtlarının olmadığını sözlerine ekledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir