• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
Tarım işçileri yevmiyelerin az olmasından şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde pamuk hasadının başlamasıyla mevsimlik işçiler de işbaşı yaptılar. Bu yılki yevmiyelerin az olmasından dert yanan işçiler, karın tokluğuna çalıştıklarını belirttiler.

İlerleyen yaşına rağmen aile fertleriyle pamuk toplamaya çalışan Mustafa Cin (70), yevmiyelerin pamuk fiyatına göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Cin, “Çocuklarımla beraber gelip pamuk topluyorum. Her birimizin yevmiyesi ancak 20 liraya geliyor. Giderlerimizi hesaplarsak bize hiçbir şey kalmaz. Yevmiyelerimiz en az 50 lira olmalı ki kazanabilelim. Bir ev halkı 20, 30 liraya evini geçindiremez.  Pamuğun fiyatına göre bizim de yevmiyelerimizin artması lazım.” dedi.

“Dershaneye gitmek zorundayım, çalışmam lazım”

Üniversiteye hazırlık yapabilmek için pamuk toplama işinde çalışan imam hatip lisesi mezunu Sinan Yakup Uygun, şunları söyledi:

“İmam hatip lisesini bitirdim. Şimdi tatil olduğu ve başka bir iş olmadığından dolayı mecburen pamuk topluyorum. Dershaneye gitmek zorundayım, onun için çalışmam lazım. Sabah 05.00’te kalkıyoruz, akşama kadar çalışıyoruz. Bazen eve gittiğimizde yorgunluktan ders çalışamayacak duruma geliyoruz. İlçede yeteri kadar iş alanı olsa bu işte zor şartlar altında çalışmayız.”

“İş durumumuz iyi değil çünkü yevmiyelerimiz ucuz”

Çocuklarıyla birlikte pamuk toplayan Salih Beyaztaş, yevmiyelerin en az 50 TL olması gerektiğini dile getirdi.

Bu şartlar altında geçimlerini yapamadıklarını ifade eden Beyaztaş, “Hilvan’da oturuyorum. Çocuklarımla birlikte pamuk topluyorum. İş durumumuz iyi değil çünkü yevmiyelerimiz ucuz. Günde en fazla 30 lira kazanabiliyoruz. İki çocuğum okul okuyor. Bunların kitap, elbise, okul masrafı, elektrik parası, yemek parası ve ev masraflarımız var. Bu durumda geçinemiyoruz. Bu pamuğu toplayarak çocuklarıma nasıl bakacağımı bilmiyorum. Kazancımızın günde en az 50 lira olması lazım ki geçinebilelim.” şeklinde konuştu.

“Hiçbir sağlık güvencemiz yok”

Beyaztaş, ilçede değişik iş alanlarının oluşturulmasının halka fayda sağlayacağını belirterek, “Sabah erkenden işe başlayıp akşama kadar çalışıyoruz. Tarlada sıcak su içiyoruz. Burada değişik iş alanları olsa iyi olur. En azından asgari ücretle çalışacak olursak bizim için iyi olur. Burada hiçbir sağlık güvencemiz yok, bize bir şey olursa ne tarla sahibi ne de çavuş bize bakar.” ifadelerini kullandı.

“İşçilerin ellerinde bir şey kalmıyor”

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının giderilmesini isteyen işçi çavuşu Osman Göçmen ise “Çukurova’da yevmiyeler 50 lira, burada ise 38 lira. Ben çavuş olarak bir şey yapamıyorum. İşçiler aldığı parayla ekmek parası, çocuk masrafı derken ellerinde bir şey kalmıyor. Kışın da İstanbul’a veya Ankara’ya gidip çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu soruna bir çare bulunması lazım.” dedi. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir