• DOLAR 32.6
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2520.753
  • ...
BM: İsrail`in yerleşim çabası kabul edilemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, İsrail'in işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim birimlerini meşru gösterme çabalarının kabul edilemeyeceğini belirterek, bu eylemlerin iki devletli çözümü baltaladığını söyledi.

Mladenov, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen "Ortadoğu ve Filistin sorunu" konulu toplantıda Konsey üyelerine, son üç aylık gelişmelere ilişkin brifing verdi.

Ufukta barış müzakerelerine yeniden başlama için umut olmamasının sahada durumu daha da kötüleştirdiğini kaydeden Mladenov, "İllegal yerleşim kurma faaliyetleri devam ediyor. Gazze meşru Filistin otoritesinin kontrolünde değil. İki tarafın liderleri de müzakereler için gerekli adımları atmaktan kaçınıyor. Bu engeller iki devletli çözüme olan inancı aşındırıyor." dedi.

Mladenov, çözüm için Ortadoğu dörtlüsünün (ABD, Rusya, BM, AB) raporunda işgal altındaki Filistin topraklarının boşaltılması gereğini vurgulandığını hatırlatarak, İsrail'in yeni yerleşim planlarını uygulamaya sokması ve Filistinlilerin mülklerini yıkmasının bu önerileri önemsemediğini gösterdiğini belirtti.

"Bir kaç ev çözüm sürecine zarar vermez" ifadelerini duyduklarını anlatan Mladenov, "Sayın başkan, bin 700 yeni yerleşim birimi planının kabul edilmesi nasıl tarafları müzakerelere yaklaştırsın? Bu uygulama Filistin halkını nasıl çözüm için cesaretlendirsin? İsraillilerin güvenliğine nasıl katkı yapsın?" diye sordu.

Tüm bu yeni yerleşim birimlerinin illegal olduğunu dile getiren Mladenov, "Açık konuşmak istiyorum: Hiçbir hukuki cambazlık ya da İsrail kanunları altında yasal hale getirme, Doğu Kudüs ve C bölgesindeki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuk altında illegal olduğu gerçeğini değiştirmez." dedi.

Mladenov, bu politikanın 1967'den bu yana süren ve işgal altındaki topraklara İsraillileri yerleştirme uygulamasının güçlendirilmesi olarak görüldüğünü vurgulayarak, "37 yıl önce BM Güvenlik Konseyi işgal altındaki topraklardaki yerleşimlerin illegal olduğu ve kapsamlı bir çözüme engel teşkil ettiği kararını almıştı. Bu karar 1979'da da doğruydu bugün de doğrudur ve hatta bugün uygulaması daha da aciliyet kazanmıştır." diye konuştu.
Mladenov, bu eylemlerin sürmesinin, Filistinlileri mülksüzleştirdiğini ve sahada "tek devlet realitesinin kendisini dayattığına" işaret etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir