• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
`Kurban kesmek fitne ve fesadın önüne geçer`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgenin tanınmış âlimlerinden Mehmet Beşir Şimşek, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı dolayısıyla kurban ibadetinin önemi hakkında bilgilendirme yaptı.

Kurban ibadetinin Allah`a yakınlaşmak için bir vesile olduğunu söyleyen Şimşek, fitne ve fesadın had safhaya çıktığı günümüzde kurban kesilmesi gerektiğini belirtti.

Kurbanın amacının, kişiyi Allah`a layık kul yapmak olduğunu dile getiren Şimşek, “Namazımız, orucumuz ve zekâtımızın hepsinin amacı Allah`a yakınlaşmak ve layık bir kul olmaktır. İslam`da kurbanın amacı ve manası budur.  Tabi, Allah`a yakınlaşmak için de maldan fedakârlık yapmak gerekir. Kurban kesmek ve etini fakirlere dağıtmak bunun bir parçasıdır ve bu ibadetle Müslümanlar arasında bir dayanışma ruhu oluşmaktadır. Fakir ve zenginler arasında diyalog gerçekleştiği için insanlar arasında yardımlaşma ve muhabbet oluyor. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde kurban, Allah`ın razı olduğu bir kul olmaya götürüyor.” dedi.

“İmkânımız varsa neden bu sünnetten mahrum olalım?”

Hz. Muhammed`in, vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiğini hatırlatan Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Peygamber Efendimizin sünneti olan kurban ibadeti her sene yapılmalıdır. Israrla bölgemizdeki Müslüman halkımıza diyoruz ki, her sene kurban keselim, bu sünnetten istifade edelim. İmkânımız varsa neden Peygamber Efendimizin hoşuna giden bu sünnetten mahrum olalım?”

“Kurban, kişiyi bencillikten ve cimrilikten kurtarır”

Şimşek, kurbanın insan psikolojisi üzerindeki etkisiyle ilgili, “Kurban, kişiyi bencillikten ve cimrilikten kurtarırken, paylaşmayı öğretiyor, toplumu birbirine yakınlaştırıyor. Basın, hayvanların sanki kurbanla yok edildiğini anlatmaya çalışıyor. İnsanlar bu şekilde bu ibadetten engellenmeye çalışılıyor. Kurban keserken ve etini dağıtırken kurban sahibi ruhen bir mutluluk duyuyor. Sadece kendinizi düşünmüyorsunuz, başkasını da düşünüyorsunuz. Allah`ın verdiği malı başkasıyla paylaşmak insana mutluluk verir. Toplumumuzun fakirlik bataklığında boğulduğu ve muhacirlerin olduğu bir ortamda psikolojik olarak insana haz veren şey budur.” ifadelerini kullandı.

Kurban ibadetini yerine getirirken en iyi hayvanın tercih edilmesi gerektiğine değinen Şimşek, “Kurbanın, topluma zarar vermeyecek, rahatsız etmeyecek ortamlarda kesilmesi lazım. Eti sadece eşe dosta verilmemelidir. Bunun amacı Allah rızası olduğu için dağıtımda ehil insanların ve fakirlerin seçilmesi gerekir. Teşrik tebrik değimiz günlerde kurban kesilmesi lazım. Aklı baliğ olan, durumu iyi olan her Müslüman kurban kesebilir.” şeklinde konuştu.

“Kurban, fitnelerin tamamına sadaka olabilir”

Kurban kesmenin toplumdaki fitne ve fesadı önlediğini de belirten Şimşek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Aramızda yanlış olan bir algıyı kırmak için kurban verelim ki, manen evlatlarımız kurban olmasınlar. Çünkü fitne fesatlardan her şeyimizi kaybedebiliyoruz.  Onları kaybetmemek için bunların önüne geçilebilir. Kurban, bütün bu fitnelerin tamamına sadaka olabilir. Onun için tam kurban kesme zamanıdır. Bakın, her gün onlarca insan kurban ediliyor. Bu kurbanları vermemek için kurban keselim.” (Emrah Deniz/Ayetullah Tarhan-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir