• DOLAR 32.571
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2435.985
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 28 AĞUSTOS

1910 Karadağ, Osmanlı devletinden bağımsızlığını ilan etti. Sultan II. Abdülhamid`in tahttan indirilmesiyle iyice zayıflayan Osmanlı yönetimi Balkanları kontrol altında tutmakta güçlük çekmekte idi ve Balkan eyaletindeki halklar Osmanlı`nın herhangi bir şekilde güç kullanamayacağını bilmekte idiler. Zaten Rusya da Osmanlı`nın Balkanlar`da bir çatışmaya girmesini istiyor ve bekliyordu.

1916 –I. Dünya Savaşı: Almanya, Romanya'ya savaş ilan etti. Aynı gün İtalya`nın da Almanya`ya savaş ilan etmesiyle Osmanlı`nın müttefiki olan Almanya, birçok cephede savaşmak zorunda kalmıştı.  

1918 - Bingöl`ün Solhan ilçesi I. Dünya savaşı sırasında Rusya tarafından kısa bir süre işgal altında tutulduktan sonra Rus ordusunun püskürtülmesi sonucu işgalden kurtuldu.

1924 - Gürcistan'da muhalefet SSCB'ye karşı isyan başlattı.

1925: Mustafa Kemal, Şapka kanunu ikna seyahati çerçevesinde Kastamonu`nun Taşköprü ilçesini ziyaret etti. Halkla kıyafet konusunda konuştu. Ertesi günü gençler ve memurlar organize edilip terzilerin bezden diktikler şapkalarla dolaştırıldılar ve fesli kimseleri Kasabaya sokmama eylemine teşvik edildiler.

1930 Edirne'de Türk Cumhuriyet Amele ve Çiftçi Partisi kuruldu. Hiçbir muhalefet hareketini kabullenmeyen hükümet, partinin faaliyete geçmesine izin vermedi.

1950: Bir tarih yazarı, okul kitaplarından İnönü'nün adını çıkardı. Bu davranış çeşitli tepkilere neden oldu. Daha önce İnönü, Türk Lirası`ndan Atatürk`ün resimlerini çıkarmış kendi resmini koydurtmuştu. Bunun yanısıra resmini tüm kitaplara koydurmuş ve resmi kurumlara astırmıştı. Bu davranışı büyük tepkiler çekmesine rağmen İnönü geri adım atmamış ve nihayet bu uygulamalara Demokrat Parti döneminde son verilmiştir.

1952 ABD`de aralarında Marlon Brando, Bob Dylan ve Burt Lancaster gibi ünlülerin de bulunduğu çoğunluğu zenci 200 binden fazla insan, ırk ayrımına son verilmesi talebiyle yürüdü. Güney'den başlayan "Sivil Haklar Yürüyüşü" Washington'da Lincoln anıtı önünde son buldu. Siyahlar adına beyaz Amerikalılara seslenen Dr. Martin Luther King, alanda 300 bin kişiye hitaben "I have a dream - bir hayalim var-" diye başlayan ünlü konuşmasını yaptı.

1974 Keban Barajı ve Hidroelektrik Santralı elektrik üretmeye başladı. Keban Barajı, Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır. Beton ağırlık ve kaya dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 16.679.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 210,00 m, normal su kotunda göl hacmi 31.000,00 hm³ normal su kotunda göl alanı 675,00 km²'dir.
Keban Baraj Gölü bu özellikleriyle Türkiye`nin Atatürk Barajı'nın gölünden sonra en büyük yapay gölüdür. Doğal göllerle bir arada sıralandığında Van Gölü, Tuz Gölü ve Atatürk Baraj Gölü'nün ardından 4. sırada yer almaktadır. Baraj gölünün Murat Nehri Vadisi boyunca uzunluğu 125 km`dir. Genişliği yer yer değişmektedir. Keban baraj gölünde elektrik üretiminin yanı sıra su avcılığı yapılmakta ve balık üretimi de gerçekleştirilmektedir. Barajın toplam kurulu gücü 1330 Megawatt olup yıllık enerji üretimi 6 Milyar kWh dir. Kurulduğunda Türkiye`de üretilen elektriğin %20 sini tek başına karşılayan santral şu an tüketilen toplam elektriğin % 8`ini karşılamaktadır.

1980- Ankara Savcılığı, Erbakan'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. İslami hassasiyetlerden hareketle siyaset yapan Necmettin Erbakan`nın önünün kesilmesi adına ulusal ve uluslararası düzeyde komplolara girişilmiş; bunun neticesinde Almanya, Erbakan`a eroin kaçakçılığı gibi karalayıcı bir suçlama yöneltmişti. Fırsat kollayan Türkiye Yargısı da bu karalamaya balıklama atlamış ve dokunulmazlığın kaldırılmasını istemişti. Kısa bir süre sonra da askeri darbe yapılacak ve Siyasilerin tamamı hapse atılacaktı.

1980 Türkiye Siyonist İsrail'in Kudüs'ü başkent olarak ilan etmesini protesto etti ve Kudüs'teki başkonsolosluğunu kapatma kararı aldı. Siyonistler bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye`yi de ikna edecek ve Kudüs Siyonizmin başkenti olarak hem Türkiye hem de belli başlı birkaç ülke haricinde dünya tarafından tanınacaktı.

1982 12 Eylül darbesinden sonra Cunta yönetimi baskılarını artırarak sürdürüyor. "Bölücü, ideolojik ve politik" oldukları gerekçesiyle 272 kitabın okullarda bulundurulması yasaklandı.

1987: Ankara`da Kocatepe Cami ibadete açıldı. Yapımı 20 yılda tamamlanan Kocatepe Camii, Başbakan Turgut Özal tarafından açıldı.
Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan cami.
Kocatepe Camii için açılan yarışmayı Mimar Vedat Dalokay'ın hazırladığı proje kazanmış ve bu projeye göre caminin temeli atılmış fakat "fazla modern" bulunduğu için bu projeden vazgeçilmiştir. Bunun yerine 1967 yılında Mimarlar Hüsrev Tayla ve Fatin Uluengin'in çizdiği projeye göre caminin temeli yeniden atıldı. Dalokay'ın projesi bazı değişikliklerle Pakistan'daki Faysal Camii'nde uygulandı. Mimar Sinan'ın geliştirdiği mimari üsluba bağlı kalınarak inşa edilen Kocatepe Camii'nin ana mekânı 4 fil ayağı üzerine oturan bir merkezi kubbe ile dört yarım kubbeden oluşur. Caminin 88 m uzunluğunda 4 minaresi vardır.

1988 - Almanya'daki Ramstein hava üssünde yapılan havacılık gösterileri sırasında, İtalya Hava Kuvvetleri gösteri takımının üç uçağı havada çarpışarak seyircilerin üzerine düştü; 75 kişi öldü, 346 kişi yaralandı.

1990 - Irak, işgal altında tuttuğu Kuveyt'i yeni bölgesi ilan etti.

1990 –Kasırgalar ülkesi ABD`nin Illinois Eyaletini vuran kasırgada en az 28 kişi öldü yüzlerce yaralı ve büyük miktarda maddi hasar var.

1991 - Ukrayna, SSCB'den bağımsızlığını ilan etti.

1991 - Mihail Gorbaçov, Sovyet Komünist Partisi sekreterliğinden istifa etti. Dağılma sürecinde olan Sovyetler`de komünizm çökmüş, kömünizmin öncüleri de parti teşkilatından istifa etmeye başlamıştı. Kısa bir süre sonra Komünist Parti, feshedilecek ve 70 yıldır zulümle yönettiği Sovyetler Birliği halkları Sovyet rejiminden bağımsızlıklarını ilan edeceklerdi.

1994- İstanbul'da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası'nda Serbest Güreş Milli Takımı 28 yıl sonra dünya birincisi oldu.

1995 – Sırp ordusu Saraybosna Markale Pazar yerinde katliam yaptı.  Sırplar, Saraybosna`da Markale pazarına havan topuyla saldırdı, 37 kişi öldü, 90 kişi yaralandı. Bu aynı yerde Sırp ırkçı terörün düzenlediği ikinci katliamdı. Bu olay, NATO askeri müdahalesine gerekçe oldu. 30 Ağustos 1995'te, en son Birleşmiş Milletler askeri de Bosna Sırp topraklarından ayrılır ayrılmaz NATO uçakları Irkçı Sırp Cumhuriyeti`nde seçilmiş bazı hedeflere bir dizi hassas vuruş yaptılar. Bosna Sırp askeri birliklerine yönelik NATO bombardımanı için gerekçe olarak Markale'deki silahsız Boşnaklara karşı saldırı ve Srebrenitza katliamı gösterildi. Hırvat, Boşnak ve NATO saldırıları karşısında uzun süre dayanamayan Sırp birlikleri, Ekim ayında teslim olmak zorunda kaldı.

1999 - 23 Nisan 1999'dan önce işlenmiş suçları kapsayan af yasa tasarısı, TBMM'de kabul edildi. Af tasarısı Meclis'ten geçti. Cezaevlerindeki 70 bin tutuklu ve hükümlüden 26 bin 500'ü hemen serbest kalacak.

1999 Ağır sıklet boksörü Türkiye`li Sinan Şamil Sam, Dünya Şampiyonu oldu.

2000 Fethullah Gülen'in gıyabi tutukluluğu kaldırıldı. Ankara 2 No'lu DGM'nin verdiği gıyabi tutuklama kararına Gülen'in avukatlarının yaptığı itirazı değerlendiren İstanbul 2 No'lu DGM heyeti, gıyabi tutuklama kararının kaldırılmasını kararlaştırdı.

2001:Yahudi işadamı Üzeyir Garih'in öldürülmesiyle ilgili aranan İstanbul Hasdal Mekanize Alay Komutanlığı'nda askerliğini yapan Er Yener Yermez firar etti. 

2003: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki devir teslim töreninde, Oramiral Bülent Alpkaya, ''Bugün ülkemizin bölünmez bütünlüğü, Cumhuriyetimizin laik ve demokratik yapısını tehdit eden iç ve dış kaynaklı bölücü ve köktendinci faaliyetler maalesef Cumhuriyet'in 80. yılında da varlıklarını devam ettirmektedirler'' dedi. Ak Parti`nin iktidara gelmesiyle iyice tedirginleşip afaki açıklamalar yapan asker kanadı sürekli dine vurgu yapıp her zaman olduğu gibi irtica yaygarası koparıyorlardı. Kamuoyundan bekledikleri desteği alamayan TSK içinde bazıları zamanla bir dizi darbe planı da yapacak ve sonraları bu planlar deşifre edilip sorumlular mahkemeler tarafından tutuklanacaktı.

2006 Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a devreden Orgeneral Hilmi Özkök, ''Geriye dönüp baktığımda, görevini bitirmiş bir insanın huzurunu hissetmekte olduğumu öncelikle ifade etmek istiyorum'' dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir