• DOLAR 32.518
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2432.922
  • ...
Kurbanlık fiyatları geçen yıla göre arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramının başlamasına az bir süre kalmasıyla beraber kurbanlık fiyatları gündemi meşgul etmeye başlarken, büyükbaş ve küçükbaş  kurbanlık fiyatları netleşmeye başladı.

Bursa Modern Kurban Pazarında bu yıl satışa çıkan kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını   pazara satmaya getiren esnaflarla görüştük. Fiyatların geçen seneye oranla arttığını belirten esnaflar küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 500 TL’den başlayıp bin 500 TL’ye kadar çıktığını, büyükbaş kurbanlık fiyatlarının ise 5 bin TL ile 20 bin TL arasında seyrettiğini söyledi.

Pazar esnaflarından Cengiz Ayder, “Kurbanlık fiyatları geçen seneye göre biraz daha yüksek, hem küçükbaş hem de büyük baş kurbanlıklarda artış var bu sene.”dedi.

Küçükbaşlar 500- 1500 TL arası, büyükbaşlar ise 5 bin ile 20 bin TL arası değişiyor

Ayder, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da şunları söyledi:

“Kurbanlıkların sağlıklı olduğu ilk bakışta belli oluyor. Gözlerinden yem yiyip yememesinden, renginden, tipinden belli oluyor. Kurbanlıklarda cinsiyet çok önemli değil. Dişiler de gebe olmadığı sürece hiçbir sıkıntı olmaz. Gebe değilse hiçbir sıkıntı yok, dinen de caizdir zaten.”

Erzurum’dan Bursa’ya satmak için 40 adet büyükbaş kurbanlık getiren Levent Karataş ise, hayvanlarının  hepsini satmayı düşündüğünü söyledi.

 Bu yılki kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre pahalı olduğunu söyleyen Karataş, büyük başlarda geçen yıla göre bin-binbeşyüz TL kadar bir artışın olduğunu dile getirdi.

Bu yıl kurbanlık sayıları yeterli düzeyde

Büyükbaş hayvanların fiyatının 5 bin TL’den başladığını söyleyen Karataş, bu yılki kurbanlıkların yeterli düzeyde olduğunu belirterek, “Devlet dişi hayvan kesimini hemen hemen yasakladı. Bu yıl biraz serbest bıraktılar, önünü açtılar. Kurbanlıkların sayısı herhalde Türkiye’de iyice azaldı. O yüzden bu pahalılık oluyor. Bu karışıklıklardan dolayı da devlet ithal hayvan getiremedi. İthal gelmediği için de hayvan sayısı yetersiz kalıyor. Kurban için değil, normal Türkiye tüketimi için yetersiz kalıyor. Ondan dolayı da pahalı oluyor.”diye konuştu.

“Sağlıklı hayvanlar zaten burunları sulu olur, rengi, tüyü düz olur”

Sağlıklı hayvanların nasıl anlaşılacağına dair de bilgiler veren Karataş, “Sağlıklı hayvanların burunları sulu olur.  Rengi, tüyü düz olur. Büzülüp durmaz.”şeklinde konuştu.

“Büyükbaş kurbanlık almak isteyen en az 5 bin TL’yi gözden çıkarmalı”

Kars’tan 70 civarında kurbanlık büyükbaş hayvan getirdiğini söyleyen Nesim Yaşar da özellikle büyükbaş kurbanlık tercihi yapanların en az 5 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerektiğini söyledi.

İlgi az ancak piyasanın canlanması bekleniyor

Geçen yıllara oranla bu yıl kurbanlık fiyatlarında bir artış yaşandığını dile getiren Yaşar, fiyatların pahalı olmasından dolayı bu yıl ilginin de az olduğunu, ilerdeki günlerde piyasanın biraz daha canlanmasını beklediklerini söyledi.

Kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçmesi gerekir

Kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçmesi gerektiğini ifade eden Yaşar, sağlıklı kurbanların gözlerinden, kulaklarından ve boynuzlarından anlaşılabileceğini söyledi.

Kurbanlık almaya gelen vatandaşlardan İslam Güloğulları, kurbanlıkların çok pahalı olduğunu dile getirdi. Geçen yıla nazaran fiyatların çok farklı olduğunu belirten Güloğulları,  geçen sene 4 bin TL’ye aldıkları kurbanlığın bu yıl 6 bin TL civarında olduğunu kaydetti.

Fiyatlarda yüzde 30 ile yüzde 40 artış var

Fiyatlarda yüzde 30 ile yüzde 40 aralığında bir artış  olduğunu söyleyen Güloğulları, kendi bütçelerine göre bir kurbanlık bulmakta zorlandıklarını ifade etti.

Yem getiren esnaf halinden memnun

Kurbanlıklar için Erzurum Aşkale’den yem getiren Davut Yılmaz ise getirdiği yemlerin cinslerinden ve fiyatlarından bahsetti.

İşlerinin gayet iyi olduğunu, kurbanlıklara çavdar kırması, arpa kırması gibi gıda maddelerinden yedirdiklerini söyleyen Yılmaz, yem fiyatlarının her bütçeye göre ayarlanabildiğini belirtti. 50 kilogramlık yem çuvalının 40 TL’den başladığını belirten Yılmaz, “Her bütçeye göre yem ayarlayabiliyoruz.”dedi. (Zeki Aras –İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir