• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Biberin de pamuk gibi desteklemesi olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde biber mahsulü yapan çiftçiler, elektrik kesintileri, suyun yetersiz olması ve aşırı sıcaklar nedeniyle istedikleri verimi alamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

İlçeye bağlı Karaburç köyünde 15 dönümlük araziye biber eken Nesih Beltir, bu yıl istediği verimi elde edemediğini söyledi.

Beltir, “Bu sene elektrik kesintileri yüzünden biberler gelişmedi, ufak kaldı. Su yetersiz olduğundan bibere verdiğimiz gübre fayda sağlamadı. Biberin verimi ve fiyatları normal idare ediyor. Çiftçiler olarak avantajımız, tüccarların gelip biberi tarladan satın almalarıdır. Onun dışında Şanlıurfa’ya götürüp satmaya kalkarsak bizi kurtarmaz. Fiyatlar, biberin kalitesine bağlı olarak 800 kuruş ile bir TL 200 kuruş arasında değişiyor.” dedi.

Verimin az olması nedeniyle yevmiyelerini bile zor çıkardıklarını dile getiren Beltir, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir nevi emeğimiz boşa gidiyor. Parayı işçilere, elektriğe, gübreye veriyoruz, yevmiyemiz zor çıkıyor. Hilvan’da malı satacak pazar olsa belki bu kadar mağdur olmayacağız. Kendi imkânlarımızla malımızı ilçeye götürerek satabiliriz.”

Aynı köyde 20 dönümlük arazide biber eken Adnan Beltir ise biberin de diğer ürünler gibi desteklemesinin olması gerektiğini ifade etti.

Biber yetiştiriciliğinin desteklenmemesi durumunda çiftçilerin zarar edeceğini söyleyen Beltir, “Mart ayından beri biberin içindeyiz. 20 dönüm ektim fakat elektrik ve su yüzünden biberde verim azaldı, durumumuz iyi değil. Sadece benim değil, bu bölgedeki bütün çiftçilerin sorunu elektrik ve suyun yetersiz olmasıdır. Sıkıntılarımız büyük. Yaptığımız iş masrafını çıkarmıyor. Yetkililerin, Güneydoğu’nun bu sorunlarına çözüm bulması gerekir. Hilvan’da su projesinin bir an önce yapılması lazım. Ektiğim 20 dönümlük arazide biberin 4 dönümünü su ve elektrik yüzünden bırakmak zorunda kaldım.  Biberin de pamuk gibi desteklemesinin olması lazım. Aksi takdirde zarar ediyoruz.” şeklinde konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir