• DOLAR 32.325
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2301.715
  • ...
Eyvah, halk tekbir getirmiş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Kaya - Doğruhaber

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin hemen ardından laik Kemalist taifenin “Biz de darbe karşıtı halkın içindeydik!” şeklindeki çıkışları bir süre sonra “Biz olmasaydık darbe önlenemezdi” noktasına kadar geldi.

Solcuların halen kafası karışık...

Halk hareketinden, protestodan, direnişten söz edildiğinde mangalda kül bırakmayanlar şimdilerde “Bana ne, bana ne, onlar da topumu patlatmasaydı!” havasındalar. Başarısız darbe girişiminden hemen sonraki günlerde bir tür özeleştiri yapan Marksist Roni Margulies`in daha önce de alıntı yaptığımız yazısından bir bölümü yine alıyoruz:

“Sosyalizm ise, toplumun ancak büyük emekçi kitlelerin eylemi sonucu değişebileceği inancıdır. Büyük kitleler harekete geçtiği zaman bir sosyalist ancak heyecan duyabilir. Kitleler her zaman haklı mıdır? Sağcı olamaz mı? Gerici olamaz mı? Ya kötü bir şey yaparlarsa?

Evet, olabilir. Bu sorular elbette sorulacaktır, elbette analizler yapılacaktır, taktikler, stratejiler geliştirilecektir, filan fıstık. Ama önce heyecanla kitlelerin içinde, arasında olmak gerekir. Sosyalist bir örgüt önce tüm varlığıyla kitlenin bir parçası olur, hareketin, tartışmaların içinde yerini alır. Sonra? Sonra ne olacağını kimse önceden bilemez, belirleyemez. Hiçbir şeyin garantisi yoktur. Güçler dengesine bağlıdır; örgütlülük düzeyine bağlıdır; hatta tesadüfî gelişmelere bile bağlıdır.

Ne olacağını önceden bilemeyiz. Ama şu kadarı kesin: Hareketin, kitlelerin dışında durup burun kıvıranlardan hiçbir nane olmayacaktır.”

Marksist teorisyen Murat Belge, “oyuncağı elinden alınmış çocuk” modunda devam ediyor.

Neden sokağa çıkmadığını şöyle izah ediyor Belge:

“Tayyip Erdoğan darbe gecesi belirli bir kesimden kimsenin sokaklara dökülüp tankların önüne dikilmediğini söylüyor. Bunu bu sınırlar içinde bir önerme olarak alırsak, evet, büyük ölçüde doğru. Bir kere “biz” sizin gibi örgütlü ve hazırlıklı değiliz.

Tamam, sokağa çıkalım. Bunu ben de kendi aklımdan geçirmedim değil. Ama geçirdim ve orada durdum. “Ya Allah! Bismillah! Allahu ekber!” sloganıyla sokağa çıkmış insanların arasında ne yerim olur.”

Hey gidi koca Murat Belge, demek ki, sen halka değil de halkın ne dediğine bakıyor, ona göre tavır alıyorsun.

Neyse burada keseyim.

Hiçbir şey yazmayayım, sadece Roni Margulies`ten yaptığımız alıntının son cümlesini bir daha okumanızı önereyim.

Bu haberler de ilginizi çekebilir