• DOLAR 32.388
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.494
  • ...
Kurbanlık hayvan alan ve satanlara önemli uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle Diyarbakır Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunarak, seçilecek kurbanlık hayvanların sağlıklı olmaları hususuna dikkat çekti.

Hayvan yetiştiricilerini uyaran Diyarbakır Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Atalar, şehirlerarası sevk edilecek hayvanlarda küpe zorunluluğunu özellikle belirti.

Diyarbakır Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü olarak çalışma başlattıklarını belirten Atalar, “Bu konuda kurban önemli bir ibadet olduğundan dolayı Kurban Bayramı’nda olumsuzlukların yaşanmaması için asgari olarak riayet edilmesi gereken konular vardır. Biz bu konuları daha önceden ilan ediyoruz ve bununla ilgili takipler il müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır.” dedi.

Kesim zamanında komisyon tarafından belirlenen yerlerin dışında kesimlerin yapılmaması gerektiğini ifade eden Atalar,  yer belirleme çalışmalarının önümüzdeki haftalarda ilan edileceğini söyledi.

“İl dışına gönderilecek olan hayvanlarda küpe zorunluluğu var” 

 İl dışına gönderilecek olan hayvanlarda küpe zorunluluğunun olduğunu söyleyen Atalar, “Hayvanlarda kulak küpesi demek, hayvan hangi işletmeden kime ait olduğu, hayvanla ilgili yaş cins bilgileri, daha önce bu hayvana uygulanan aşılarla ilgili her türlü bilgiler mevcut olduğundan küpeli hayvan ve yanında sevk raporu olan hayvanlar sağlıklı hayvan demektir ve gönül rahatlığıyla kesilebilecek bir hayvan anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Yol nakil belgelerinin olması zorunludur”

Atalar, şehir dışına götürülecek hayvanlarda kulak küpesi ve sevk raporları olmaması durumunda hem hayvan sahiplerine hem de araç sahiplerine ayrı ayrı cezaların yazılacağını da hatırlatarak, “Bu noktada hem üreticilerimizin hem bu işin ticaretini yapan kişilerin bu konulara dikkat etmeleri gerekmektedir. Hayvan nakilleri esnasında götürülüp, getirilen araçlarda sağlık şartlarında ve yol nakil belgelerinin de olması gerekmektedir. Bunlarla ilgili belgelerde müdürlüğümüz tarafından hayvan sevk sahiplerine de hayvan sahiplerine de yetiştirici belgesi ve nakil belgesi olmak üzere eğitimleri de verilmektedir. Hayvanların nasıl taşınacağı, nasıl davranılacağı, hangi ortamlarda muhafaza edilip, yolculuk esnasında beslenme şartları, hijyen şartları ve hayvan refahıyla ilgili bilgiler verilerek bu belgeler düzenlenir.” bilgilendirmesinde bulundu.

Hayvan kesim alanlarında olumsuz görüntülerin yaşanmaması için kurban sahiplerine büyük görevler düştüğünü belirten Atalar, “Bunun dışında hayvanları kestiğimiz yerlerde olumsuz görüntü oluşmaması için hem kurban sahiplerine, hem de yöneticilerimize büyük görevler düşmektedir. Bu güzel ibadeti olduğu gibi en iyi şekilde yapmaya ve olumsuz görüntülerden kaçınmaya çalışmalıyız. Bununla ilgili çeşitli tedbirler alınır ve bu alınan tedbirlerde kurban kesimi belirlenen yerlerde sabah ve akşam olmak üzere, veterinerlerimiz tarafından denetimler yapılmaktadır. Burada asgari bazı şartlar istenir. Yerlerin düz beton olması ve beton benzeri yapılarda su sızdırmayan bir yapıda olması gerekir. Su, elektrik altyapılarının bulunması, atık suların ve hayvandan arta kalan uzuvların bertaraf edilebileceği ortamların hazırlanması, çirkin görüntülerin ortadan kaldıracak asgari bazı fiziki şartları taşımasına önem gösterilir. Buradaki yerlerle ilgili olarak belediyelerin buradaki yerlerin temin etmeye ve ortaya çıkan atıkların da bertaraf etmeyle ilgili görevleri vardır.” dedi.

Atalar son olarak, “Kurum olarak bizlerde burada yapılan faaliyetlerin gün boyunca denetliyoruz ve hijyen şartlarına uymayan yerlere kesimlere izin vermiyoruz. Oradaki Kurban Bayramı boyunca huzur içerisinde bayramlarını geçirmesi için ve sağlıklı bir şekilde gerekli çalışmalarımızı yürütmekteyiz.” diye belirtti. (Hüseyin Genel, Yılmaz Sönmez- İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir