• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
TARİHTE BUGÜN 19 AĞUSTOS
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN 19 AĞUSTOS

1691- Osmanlı`nın dirayetli sadrazamlarından Fazıl Mustafa Paşa Avusturyalılar ile yapılan savaşta hayatını kaybetti. Fazıl Mustafa Paşa Avusturyalıların Serasker Recep Paşa'yı Belgrad önlerinde yenilgiye uğratmasından sonra, devletin her açıdan zor durumda olduğu bir ortamda, 1689 yılında sadrazamlığa atanmıştı.

Sadrazam olur olmaz iç karışıklıkları bastırmakla işe başlayan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, halkı ezen gereksiz vergileri ortadan kaldırmış, saraydaki değerli eşyaları darphanede paraya çevirerek maliyeyi düzeltmiş ve ordudaki asker sayısını azaltarak orduyu yenilemiştir. Avusturyalıların üzerine yürüyerek Niş, Budin ve Belgrad'ı geri almış, 1691 yılında Slankamen Savaşı'nda şehid düşmüştür.

1692 - Salem, Massachusetts'de bir kadın ve dört erkek cadılık suçlamasıyla idam edildi. Salem ABD'nin Massachusetts eyâletine bağlı Boston şehrinin yakınında bulunan bir kasabadır.
İlk Püriten Protestan kolonilerinden olan kasaba 1692'de yaşanan Salem cadı mahkemeleri ile ünlüdür.


1821 - Navarin Katliamı. Mora İsyanı sırasında Navarin şehrini ele geçiren Yunanlılar, 3.000 Müslüman`ı katlettiler.

1829- Profesör Parrot ile beraberindeki grup Ağrı Dağı`nın zirvesine ilk kez tırmanmayı başaran ekip oldu.

1878 -  Osmanlı İmparatorluğu ile yaptığı savaşta Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Saraybosna`yı işgal etti.

1919 - Afganistan, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı. Afganistan Devleti, Afganların bölgedeki diğer topluluklar üzerinde üstünlük kazanmaları ile 18. asırda kurulmuştur. Dil ve ırk birliği bulunmayan bu ülkede, siyasi birlik de yoktur. Bugün yaklaşık 25 milyon insanın yaşadığı Afganistan`ın toprak büyüklüğü, 657.500 km2‘lik bir yüzölçüme sahiptir. Afganistan; kuzeyinde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan ile; doğusunda Çin Türkistan`ı (Doğu Türkistan), Keşmir ve Pakistan ile; güneyinde Pakistan ve batısında ise, İran ile komşudur.
Çok karışık bir etnik özellik gösteren Afganistan; esas itibari ile Afgan, Tacik ve Türklerden meydana gelmektedir.

1927 Ortodoks kilisesi komünist Sovyet yönetimini tanıdı. Bu tanıma, komünizm ilkelerenin Ortodoks inançlarına aykırı olmadığı anlamına geldiğinden dünya üzerindeki kiliselerden tepki görmüş ve bu adım ile hıristiyanlık inanışına ters düşülmüştür.

1940 İngiliz sömürgesi olan Somali, İtalyanların eline geçti.

1946- Çin'de iç savaş başladı. Çin İç Savaşı, Çin'deki Çin Nasyonal Partisi (Kuomintang) ve Çin Komünist Partisi arasında yaşanan bir savaştır. 1927 yılında Kuzey Seferi sonrasında, Çan Kay Şek tarafından yönetilen Çin Nasyonal Partisi'nin sağ kanadının ÇNP-ÇKP ittifağındaki komünistleri temizlemesi ile başladı. Asıl çatışma 1950 yılında düşmanlığın bitmesi ile sona erdi. Komünistler şu anki Çin'i (Hainan Adası dahil olmak üzere) kontrolleri altına alırlarken, milliyetçilerin elinde ise şu anki Tayvan, Penghu ve birkaç ada kaldı.

1953 - İran'da Muhammed Musaddık rejimi devrildi, Muhammed Rıza Pehlevi devri başladı. Muhammed Musaddık  (d.16 Haziran 1882, ö. 5 Mart 1967), İran'daki İngiliz petrol tesislerinin millileştiren ve başbakanlığı sırasında (1951-1953 yılları arasında) Şah Muhammed Rıza Pehlevi'yle büyük bir iktidar çekişmesi içine giren İranlı siyasi lider. 1951 yılında İran Başbakanlığına geldi ve 1953 yılında Şah`a bağlı askerlerin darbe yapması ile görevden uzaklaştırıldı. Musaddık'la ciddi bir iktidar mücadelesi içine giren Şah, Ağustos 1953'te başbakanı görevden alma girişiminde bulundu. Ama Musaddık yanlılarının başlattığı kitlesel sokak gösterileri karşısında İran'dan kaçmak zorunda kaldı. Şah taraftarı olan ordu, olaydan birkaç gün sonra ABD'nin de desteğinin alındığı iddia edilen bir darbe düzenleyerek Musaddık'ı yönetimden uzaklaştırdı ve Şah`ın ülkeye dönmesini sağladı.

1954 - ABD'de komünist partiye yasak getirildi.

1961 Devlet Başkanı ve Başbakan Cemal Gürsel "eğer hürriyetler suiistimal edilirse yeni bir ihtilal olabilir," dedi. Yeryüzünde tüm cunta yönetimleri jakoben bir özgürlüğü kabullenmişlerdir. Onların ideolojisine uygun düşen fikirlerde insanlar serbesttirler. Ama resmi ideolojiye muhalif bir görüş veya yöneliş ortaya koymak ihtilali ve cuntayı tazeleme nedeni sayılmaktadır ki zaten bunu da açık ve herkesin anlayacağı bir dille açıklamaktaydılar.

1965—Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş, işçi düşmanı olarak gördüğü milletvekillerinin listesini yayımladı ve listedeki milletvekillerine oy verilmemesini istemesi üzerine siyasi polis Türk-İş genel merkezini aradı.

1966- Muş, Varto'da meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremde 2394 kişi hayatını kaybetti, 1489 kişi yaralandı. Harabeye dönen Varto`da binlerce kişi evsiz kaldı, salgın tehlikesi alarmı verildi.

1969 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Alparslan Türkeş, " 27 Mayıs ihtilaline taraftar değildim. Fakat bunun bir partinin lehine veya aleyhine yapılmasına mani olmak, sol temayülleri önlemek maksadıyla, ihtilalin başında yer almaya çalıştım," dedi. 10 yıl sonra gelen bu trajikomik, özürle karışık açıklama, ilgili çevrelerce inandırıcı bulunmadı. Zira ihtilal, açık bir şekilde Demokrat Parti`nin aleyhine ve CHP`nin lehine yapılmış; sol temayüller ise iktidar olmuştu.

1977: Ankara`da yapılan 'Ağır sanayi toplantısı' elektrik olmadığı için mum ışığı altında başladı. ‘Ağır`, türkçede eş anlamlı sözcüklerden olup ‘ciddi, yüksek, hacmi ve kütlesi bakımından ilerde olan` anlamına geldiği gibi ‘yavaş, alçak, cılız` gibi anlamları da vardır. Elektriksiz ve mum ışığında yapılan ‘Ağır sanayi toplantısı` herhalde ikinci anlamda ağır olan bir sanayi toplantısı idi.

1980 - Suudi Arabistan havayollarına ait bir yolcu uçağı Riyad havaalanına acil iniş yaptıktan sonra yandı: 301 kişi hayatını kaybetti.

1981 12 Eylül darbesi sonrası Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve 219 sanık hakkında ölüm cezası istenen Milliyetçi Hareket partisi ve ülkücü kuruluşlar davası başladı.

1987 – İngiltere`de Michael Ryan adlı bir kişi, tüfekle 16 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti. Son yıllarda manevi boşluk içinde bunalıma giren Avrupa gençliğinde artan cinnet ve paranoya vakaları endişe verici boyutlara ulaştı. Sosyopsikolojik çöküş karşısında yönetimler, çözüm üretme yerine sorunu daha da derinleştiren maneviyat düşmanlığını körüklemektedirler.

1991 - Komünizm yanlısı KGB ve ordu generalleri, Rusya'da darbe girişiminde bulundu. Reformcu Sovyet lideri Mihail Gorbaçov görevinden uzaklaştırılmak istendi. Gorbaçov'un yerine yardımcısı Yanayev'in getirildiği açıklandı. Devlet başkanı Mihail Gorbaçov evinde göz hapsinde tutuluyor.

1993: Sivas Madımak Otel`de meydana gelen yangında 37 kişinin ölmesi ile ilgili dava, güvenlik gerekçesiyle Sivas'dan Ankara'ya nakledildi.

1993— SHP`li İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ eski Genel Müdürü Ergun Göknel tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne konuldu. İSKİ eski Genel Müdürü Ergün Göknel, 'Görevini kötüye kullandığı, zimmetine para geçirdiği, evrakta sahtekârlık yaptığı ve yanlış beyanda bulunduğu' iddialarıyla tutuklandı. 'İSKİ Skandalı' olarak bilinen ve kamuoyunu uzun süre meşgul eden olay; Göknel'in ayrıldığı eşi Nurdan Erbuğ'un, onun boşanmak için kendisine 9 milyar lira verdiği yolundaki açıklamasıyla ülke gündemine girdi. Bu iddialar üzerine görevden alınan Göknel hakkında Fatih Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma açıldı. Bu arada Göknel'in, İSKİ'nin imkânlarının SHP'li bazı politikacılar tarafından kullanılmasına göz yumduğu da iddia edildi. Soruşturma ilerledikçe olaya bazı işadamlarının da adları karıştı. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Göknel, ilk sorgusundan sonra tutuklanarak cezaevine kondu.

2002 - Askeri birlik taşıyan bir Rus Mi-26 helikopteri, Çeçen birliklerince Grozni yakınlarında düşürüldü; 118 Rus askeri etkisiz hale getirildi.

2003: Kudüs`ün batısında bir otobüs havaya uçtu. Şehadet operasyonunda 23 İsrailli öldü. İsrail terör devleti, misilleme için iki gün sonra Hamas'ın önde gelen isimlerinden İsmail Ebuşşanab'ı şehid etti. Ertesi gün, Hamas ve İslami Cihad, ateşkese son verdiklerini bildirdi.

2008 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erbakan'ın Ev hapsi cezasını affetti.

2008 - Cezayir'in başkenti Cezayir'in 35 mil doğusunda bir polis akademisine bomba yüklü araçla yapılan intihar eyleminde en az 43 kişi öldü, 38 kişi yaralandı.

2010-  İşgalcı Amerika`nın Irak'taki son muharip birliği ülkeden  ayrılmaya başladı ve ayrılma işlemi ay sonunda tamamlandı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir