• DOLAR 32.328
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2299.693
  • ...

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden Suriyeli bakırcı ustaları, ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminin işlerini olumsuz yönde etkilediğini belirttiler.

Akrabalarıyla birlikte Halep’ten Gaziantep’e yerleşen bakırcı ustası Beşar Hanke, darbe girişimi sonrası neredeyse durma noktasına gelen satışlarının son günlerde tekrar artmaya başladığını söyledi.

4 yıl önce geldiği kentte dede mesleği olan bakırcılığı devam ettiren Hanke, “Halep’te bakır işlemeciliği yapardım, durumum çok iyiydi ancak orada dükkânlar kapandı. Ben de iç savaş nedeniyle evimi, işyerimi bırakarak ailem ve akrabalarımla Gaziantep’e geldim. Bakırcılar Çarşısı'nda dede ve baba mesleği olan bakırcılığı sürdürüyorum.” dedi.

ABD destekli darbe girişimi sonrası işlerinde ciddi oranda azalma yaşandığını dile getiren Hanke, sözlerine şöyle devam etti:

“Darbe girişimi nedeniyle işlerimiz biraz sakindi ama inşallah açılmaya başladı. Buradaki bakırcılar çarşısı aynı Halep’teki gibi. Savaştan önce Suriye’de işimiz çok iyiydi. Buradaki darbe girişimi işlerimizi biraz olumsuz etkiledi. Hatta işlerimizi neredeyse durdurdu. Çok sıkıntı çektik fakat işlerimiz tekrar açıldı.”

Suriye’de iç savaşın bitmesi durumunda yeniden ülkesine dönmek istediğini de ifade eden Hanke, “Biz buraya savaştan kaçıp geldik. Türkiyeli bakırcılarla birbirimizle iyi anlaşıyoruz çünkü hepimiz birbirimize muhtacız. Bizim onlara, onların da bize yardımcı olmaları lazım.  Bu şekilde birbirimizi tamamlıyoruz, birbirimizle geçinip gidiyoruz. Bugün savaş biterse tekrar Suriye’ye gitmek isterim.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)