• DOLAR 32.572
  • EURO 34.75
  • ALTIN 2496.852
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye`de oynanan oyunu da bozacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde bulunan ve yapımı tamamlanan Beştepe Millet Camii Kongre ve Kültür Merkezi`nin açılışına ve bu merkezde gerçekleştirilen 15 Temmuz Şehitlerini Anma programına katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, “Ülkemizde oynanmak istenen oyunu bir kez daha bozduk. Bundan sonra inşallah Suriye`de oynanan oyunu da bozacağız, Irak`ta oynanan oyunu da bozacağız, Libya`da oynanan oyunu da bozacağız.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar, milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez`in hazır bulunduğu program, 15 Temmuz`daki darbe girişimine direnerek şehit olanların yakınları ile bu direnişte yaralanan gazilerin ve çok sayıda misafirin katılımıyla gerçekleşti.

“15 Temmuz gecesi 170'i sivil, 62'si polis ve 5'i de asker olmak üzere 237 şehit verdik. Bugün saat 19.00 itibarıyla yaralı sayımız 2 bin 191. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına, milletimize başsağlığı diliyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "237 şehidimizin her birinin adını aynen Çanakkale Şehitleri'nde olduğu gibi anıtlaştıracağız. İnşallah kurumlarımızla anıtlaştıracağız, inşallah aynı zamanda İstanbul'da Boğaz Köprüsü'nden çıkar çıkmaz Anadolu yakasındaki tepe noktada, orada anıtlaştıracağız. Ankara'da hemen Külliyemizin karşısında, orada anıtlaştıracağız ve okullarımıza isimlerini vermek suretiyle anıtlaştıracağız ve kalıcı kılacağız.” dedi.

“Bunların yaptığını ancak kafir yapar”

Cumhurbaşkanı devamında şunları ekledi: “Bunların bu milletle alakası yok. Bunlar benim askerimin içine nasıl sızmış? Bunlar benim polisimin içine nasıl sızmış? Bunlar bizim devlet kurumlarımızın içine nasıl sızmış? Şimdi birileri bize akıl veriyor Batı`dan. Geçmiş olsun. Ama ardından bir şey daha söylüyor, ‘Fakat bu attıklarınız sebebiyle, bu açığa alınanlar sebebiyle endişeliyiz` diyorlar. Siz işinize bakın. Benim ülkemde darbe olacak ve benim ülkemde 237 şehidim, 2191 yaralım olacak; kalkıp bir tane taziyede bulunacak ve ardından dokuz tane nasihat vereceksin. O aklını kendine sakla. Bir terör eyleminde 5-10 kişi öldüğü zaman dünyayı ayağa kaldırıyorsunuz. Burada Türkiye Cumhuriyeti devleti gibi demokratik parlamenter sisteme sahip çıkmış yüzde 52 ile seçilmiş bir cumhurbaşkanı, yüzde 50 ile hükümet bir iktidar var, bunlara karşı bir darbe yapılıyor; siz bu hükümetin bu devletin yanında yer alacağınıza kalkıp darbecilerin yanında yer alıyorsunuz. Şu ana kadar ne Avrupa Birliği`nden ne Avrupa Konseyi`nden, ne Batı`dan kalkıp da buraya taziye için gelen bir kişi yok. Utanmadan sıkılmadan kalkıp bu tür şeyleri söyleme zilletinde bulunuyorlar. Ondan sonra da ne diyorlar; ‘Erdoğan çok sinirli, çok asabi…”

Salondakilerin ‘Dik dur eğilme, bu millet seninle tezahüratlarına “Biz sadece Allah`ın huzurunda eğiliriz` diye cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz kula kul olmadık, olmayacağız. Onu FETÖ`cüler düşünsün, onlar kula kul… Onlar ‘O bize şah damarından daha yakın` diyorlar. Zavallılar, cahiller… Bize şah damarından daha yakın olan sadece ve sadece Allah`ımızdır, başka yok. Ve biz Allah`ımıza kulluk ederiz” dedi. Salonda bir şehit yakının darbe suçlularına merhamet edilmemesini istemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Merhamet etmeyene merhamet edilmez” sözleri ile cevap verdi.

FETÖ`nün mazisinin 40 yıl olduğunu ve 40 yıldır 15 Temmuz gecesine ulaşmak için çalıştıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şemdi hesap tersine döndü. Ama iş bitmedi. Yapacağımız daha çok şey var. Bunlar kanser virüsü gibi vücudu metastaz yaptı. Şimdi bu virüs kazınıyor, bu tamamen kazınarak temizlenmesi, vücudun bundan arınması lazım. Bazıları diyor ki, ‘10 bin kişi attınız, 20 bin kişi attınız`; 10 binlerce kim varsa temizleyeceğiz. ‘Neden?` Ne demek neden? Çünkü bunlara eğer bu ülke kalacak olursa işte ne yapacakları ortada. Benim pırıl pırıl tertemiz insanıma o verdiğimiz vergilerle, aldığımız uçaklarla bomba yağdıranların bu ülkenin kurumlarında kalması mümkün değil, bunları temizlememiz lazım.” değerlendirmelerinde bulundu.

“15 Temmuz`u devlet ve millet olarak bir milat haline dönüştüremezsek, yazıklar olsun bize”

Bugün Türkiye`nin yolunun, 15 Temmuz sabahı olduğundan daha açık, daha aydınlık ve daha berrak olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü özellikle son 3 yılda ardı ardına yaşadığımız pek çok olayın şifresi, 15 Temmuz`da, en vasat zihinlerin bile anlayabileceği şekilde çözülmüş, eskilerin deyimiyle, takke düşmüş kel görünmüştür. Geldiğimiz noktada, ‘eskiden şunu dedik, bunu söyledik` demenin anlamı ve gereği yoktur. Bundan sonra önümüze bakma zamanıdır.

 15 Temmuz`u, devlet ve millet olarak bir milat haline dönüştüremezsek, yazıklar olsun bize. Bir milat olarak ben bu vesileyle şu ana kadar şahsıma her türlü saygısızlığı, hakareti yapanları bir kereye mahsus olarak davalarımı çekiyorum ve affediyorum. Zira asıl bu imkânı doğru değerlendiremezsek millet bizim yakamıza yapışma hakkına sahip olur diye düşünüyorum. Onun için, siyasetçiler başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin ülkemizin önündeki bu gerçeğe, bu hassas duruma uygun şekilde davranacaklarına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Darbecilerden, onların iç ve dış destekçilerinden hesap sorarken, elbette intikam değil adalet peşinde olacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bununla birlikte, FETÖ, PKK, DEAŞ, DHKP-C; yani ülkemizin ve milletimizin bekası için tehdit oluşturan tüm terör örgütlerinin başını ezmekte de en küçük bir tereddüt göstermeyeceğiz. Türkiye, bir hukuk devletidir. Dikkat ederseniz, darbe girişimi sürecinde dahi hukuktan en küçük bir taviz vermedik. Attığımız her adım, aldığımız her karar, hayata geçirdiğimiz her uygulama Anayasaya, kanunlara uygundur” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın her yerinde oynanan oyunları bozacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Sadece Fethullahçı terör örgütüyle değil, diğer terör örgütleriyle ve onların arkalarındaki güçlerle olan mücadelemizi daha güçlü, daha etkin bir şekilde sürdüreceğiz. Ülkemizde oynanmak istenen oyunu bir kez daha bozduk. Bundan sonra inşallah Suriye`de oynanan oyunu da bozacağız, Irak`ta oynanan oyunu da bozacağız, Libya`da oynanan oyunu da bozacağız. Orta Doğu`da, Kuzey Afrika`da, dünyanın her yerinde mazlumların ve mağdurların acısı, gözyaşı, kaybetmesi pahasına oynanan oyunları bozacağız. Kardeşlerim, bunların hiçbiri ülkemizde yaşananlardan bağımsız değildir, hepsi aynı senaryonun farklı sahnelerinden ibarettir. İşte 15 Temmuz gecesi sadece Ankara`da, İstanbul`da değil, dünyanın farklı bölgelerindeki pek çok şehirde yüz milyonlarca insanın kalbi bizim için atıyordu, Türkiye için atıyordu. Elleri bizim için semaya kalkıyordu, aman Yarabbi o ne güzellikti. Bu millet dünyada farklı bir yere oturdu, her yerden size selamlar var, dualar var. Bu insanlar Türkiye`deki mücadelenin 79 milyonla birlikte kendi istiklal ve istikbal mücadeleleri olduğunu biliyorlar. Ülkemize husumet besleyenler, teröristlerini üzerimize salanlar kendilerini dev aynasında görebilirler. Ama bu milletin arkasında çok daha büyük bir güç, çok daha büyük bir destek var; o da mazlumların duasıdır.”

“Milletimizin hayat hakkından endişe duymayan hiçbir ülke bizim dostumuz değildir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Batı ülkelerinin yöneticilerinin tepkilerine de değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konu ile ilgili şu değerlendirmelere yer verdi: “15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında dünyada aslında zaten bildiğimiz, ama bu derece açık olarak ifade edilebileceğine ihtimal vermediğimiz pek çok tavra şahit olduk. Dostlarımızın samimi desteğini bir kenara koyarak söylüyorum; pek çok devletin, pek çok devlet yetkilisinin ülkemizdeki darbe girişimi karşısındaki tavrı, demokrasi adına bir utanç belgesidir. Vatandaşlarımızın asker elbisesi giymiş teröristlerin tanklarının paletleri altında ezilmesi, silahlarıyla vurulması, helikopterleriyle taranması, uçaklarıyla bombalanması maalesef bunların dikkatini çekmedi. Buna karşılık darbecilerle çok yakından alakadar oldular. Darbe girişimine karşı aldığımız olağanüstü hal kararı onları birden çok endişelendirdi. Benzer kararlar Amerika`da yok mu, Fransa`da yok mu, Almanya`da yok mu? Birçok yerde var, benzer şeyler var, ama hiçbirisinde bizim gibi yaşanan bir darbe girişimi yok. Alçakça katledilen 237 vatandaşımıza başsağlığı, yaralanan 2191 insanımıza şifa dilemeyenler, darbecilerin kötü muamele görme ihtimali karşısında adeta teyakkuza geçmişler. Açık konuşuyorum; darbecilerin akıbetlerinden endişe ettikleri kadar Türkiye`nin demokrasisinden, milletimizin hayat hakkından, geleceğinden endişe duymayan hiçbir ülke, hiçbir ülke lideri bizim dostumuz değildir, bunu böyle bilsinler. Bu ülkelerle diplomatik ilişkilerimiz mutlaka devam edecektir, ama onların kalbimizde yeri asla yoktur ve farklıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz`da yaşanan olayın, terör saldırısı ve darbe girişimi boyutlarının yanında bir işgal hamlesi olduğunu bildiklerini ifade ederek, “O meşum günden beri uluslararası medyayı takip edenler Türkiye`nin terör, darbe ve işgal girişimleri karşısındaki sağlam duruşunu hazmedemeyenlerin hezeyanlarına, ikiyüzlülüklerine ilişkin sayısız örnek göreceklerdir.” sözlerine yer verdi. (İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir