• DOLAR 32.593
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2498.663
  • ...
Darbeci generalin son hamlesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Binali Yıldırım`ın 15 Temmuz gecesi televizyon kanallarını arayıp ülkenin bir kalkışma girişimi ile karşı karşıya olduğunu duyurmasından sonra Türkiye, İstanbul ve Ankara`daki askeri hareketliliğin ve çatışmaların nedenini kesin olarak öğrenmiş oldu.

Başbakan`ın açıklamasının ardından NTV televizyonuna bağlanan 3.Kolordu komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, ekranlardan, seçilmiş sivil yönetime destek veren ilk yüksek rütbeli komutanlardan oldu.

NTV yayınına telefonla bağlanan Öztürk: "TSK'nın emir komutası ve hiyarşisi dışında, herhangi bir emir olmaksızın, birtakım muhtelif faaliyette bulunan askeri birlikleri derhal kışlalarına dönmeleri emrini veriyorum. Bütün 3. Kolordu personelinin derhal kışlalarına dönmesini bekliyorum. Aksi takdirde hukuki işlem yapılacağını da belirtmek istiyorum. TSK tektir. Emir komutası bellidir. TSK, Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin hiyarşisinin, TBMM ve Türk halkının iradesine saygılıdır.Büyük çapta büyük birlik olmadığı kanaatindeyim. Kışlalarına dönmeleri için her türlü gayreti sarfedeceğiz." dedi ve 1. Ordu Komutanı ile iletişim halinde olduklarını savundu.

Ancak 15 Temmuz gecesi darbeci askerlere ‘kışlalarınıza dönün` çağrısı yapan Korgeneral Öztürk, 16 Temmuz günü şaşırtıcı bir şekilde polis tarafından gözaltına alındı.

"İstanbul sıkıyönetim komutanı olarak emrediyorum"

Al Jazeera`ye bilgi veren İstanbul Emniyet Müdürlüğü`nden bir kaynak, Korgeneral Öztürk`ün 'İstanbul Sıkıyönetim Komutanı' göreviyle darbecilerin yanında hareket ettiğinin belirlendiğini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen emniyet yetkilisi, Öztürk`ün saat 21:30 sularında İstanbul İl Emniyet Müdürü yardımcılarını arayarak sıkı yönetim ilân ettiklerini ve İstanbul sıkıyönetim komutanı olarak emrine girmelerini istediğinin belirlendiğini söyledi.

Darbeci generalin, polis müdürlerine telefon ettikten sonraki gelişmeleri görünce darbenin başarılı olmayacağını anlayıp, kendini kurtarmak için son bir manevra yaptığı değerlendiriliyor.

Darbe girişimi ile ilgili olarak yargılanan Korgeneral Öztürk, askerlikten ihraç edildi. Şu anda tutuklu generaller arasında yer alıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir