• DOLAR 32.593
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2424.625
  • ...
Uçkun bitkisinden ilaç üretilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Geçibesler’in uçkun bitkisinden ilaç elde edilmesiyle ilgili hazırladığı proje kabul edildi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, 'Işkın Bitkisinden (Rheum ribes) Emodin İzolasyonu ve Yeni Biyoaktif Yarı Sentetik Emodin Türevlerinin Geliştirilmesi' başlıklı projeyi Ar-Ge Destek Programı 11'inci Proje Çağrısı kapsamında desteklemeye layık gördü.

200 bin TL destek alacak projenin Ar-Ge çalışmalarına 2017 yılının ilk aylarında Bingöl Üniversitesi araştırma laboratuvarlarında başlanacak.

Doğal ürünlerden biyolojik aktivite odaklı ilaç öncülleri geliştirme üzerine çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Geçibesler, ilaç bilimi alanına yerli doğal ürünlerden katma değeri yüksek yeni etken maddelerin kazandırılmasının, ülke ekonomisine ve bilim dünyasına katkı sağlayacağını söyledi.

Halk arasında yoğun olarak kullanılan bitki kökenli doğal ürünlerin içermiş olduğu biyoaktif saf bileşiklerin ekonomik boyutunun önemli olduğunu belirten Geçibesler, “Gerçekleştirilecek olan projede Işkın bitkisinin etken maddesi olan emodin ve türevlerinin yarı sentetik yollarla türevlendirilerek yeni ve biyoaktif makro boyutta tıbbi değeri olan bileşikler tasarlayacağız. Bu bileşiklerin de dünya genelinde görülme sıklığı en fazla olan prostat, rahim ve göğüs kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini araştıracağız ve in-vitro koşullarda birkaç pre-klinik çalışma daha yapacağız.” dedi.

Proje kapsamında Ar-Ge çalışmalarını yürütmenin öncelikli hedefleri olduğunu ifade eden Geçibesler, “Ulaşılmak istenilen en nihai amaçlardan birisi, Işkın bitkisinde mevcut etken maddelerin kolay, ekonomik ve hızlı bir şekilde büyük miktarlarda doğal olarak elde etme prosedürlerini geliştirmektir ve bunlar da yeni üretim ve geliştirme projelerini beraberinde getirecektir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir