• DOLAR 32.552
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2448.868
  • ...
Tarihte Bugün (29.07.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 29 TEMMUZ

1099: Birinci Haçlı Seferi'ni başlatan PapaII. Urbanus öldü. II. Urbanus, asıl ismiyle Otho de Lagery, 12 Mart1088 tarihinden ölümüne kadar papalık yapmıştır. 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus`un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konseyi, tüm İslam Milletlerini yok etmeyi amaçlayan Haçlı Seferleri`nin başlangıç noktasıdır. Bu çağrıya cevap veren ordular, Birinci Haçlı seferi'ni başlatmıştır.

1830: Fransa'da Temmuz Devrimi: X. Charles tahtından indirildi ve yerine Louis Philippe getirildi. Temmuz Devrimi Fransa'da 27 Temmuz1830'da başlayan ve Bourbon hanedanının kesin olarak yıkılarak liberal bir monarşinin kurulmasına ve Restorasyon döneminin kapanmasına yol açan devrimdir.

1832: İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu, Osmanlı ordusunu yenilgiye uğrattı. Osmanlı`ya bağlı bir eyalet olan ve sonradan bağımsızlığını ilan eden Mısır`ın, Osmanlı`yı yenilgiye uğratması çöküş döneminin en önemli kanıtlarından birisi idi.

1883: Benito Mussolini, İtalya başbakanı doğdu.Benito Amilcare Andrea Mussolini, İtalyan politikacı, devlet adamı ve diktatör. II. Dünya Savaşı sırasında 21 Ekim1922 ve 25 Temmuz1943 tarihleri arası İtalya Krallığı'nın başbakanı, 23 Eylül1943 ve 25 Nisan1945 tarihleri arası İtalyan Sosyal Cumhuriyeti devlet başkanı. Unvanı Duce'dür. Hitler ile birlikte Faşizm'in en önemli uygulayıcılarındandır.

1834: Dünyada ilk kez İngiltere'de, atsız bir arabanın neden olduğu trafik kazasında, John Scott Russell'in kullandığı buharlı bir araba beş kişiyi ezdi.

1921: Adolf Hitler, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin başkanı oldu. İlk seçimlerde partisini iktidara taşıyacak ve daha sonra da tüm siyasi partileri yasaklayarak diktatörlüğünü ilan edecektir.

1947: Dünyanın, tamamı elektronik ilk bilgisayarı ENIAC, hafızasının arttırılması amacıyla verilen aradan sonra tekrar çalıştırıldı ve 2 Ekim1955'e dek sürekli çalıştı.

1957: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (AEK) kuruldu. Nükleer Bilim ve Teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılması ve planlanmasında üye ülkelere destek sağlamaktadır. Nükleer Güvenlik Standartlarını hazırlamaktadır. Bünyesindeki denetim mekanizması ile ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesini kontrol etmektedir. Fakat uluslararası her kurum gibi bu da başta ABD olmak üzere batılı büyük güçlerin ortak hedeflerine hizmet etmekten başka bir görev üstlenmemiştir.

1958: NASA kuruldu. NASA, (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ABD'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum olup1 Ekim1958 tarihinden itibaren faaliyet göstermeye adım atmıştır. NASA, Ay'a dönük Apollo uçuşlarında, Skylab uzay istasyonu ve daha sonra uzay mekiği gibi çalışmalarla her zaman ABD'nin uzay çalışmalarına yön vermiştir. Günümüzde NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunu desteklemekte ve yeni Ares I ve Ares V iniş araçlarını geliştirmektedir. Uzay programı çalışmalarının yanı sıra uzun vadeli sivil ve askeri roket çalışmaları da NASA'nın çalışma alanlarının arasındadır. Ayrıca ABD`nin askeri ve gelecekle ilgili stratejik planlamalarına hizmet ettiği bilinmektedir.

1975: Genelkurmay Başkanlığı, İncirlik dışındaki ABD üslerinin devralındığını açıkladı.

1975: Ankara`nın Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanı Vedat Dalokay işçi maaşlarını ödeyemediğini ve hükümetin de yardım etmediğini açıkladı. Dalokay, hükümeti protesto için üç günlük açlık grevine başladı.

1989: İran devlet başkanlığı seçimlerini Haşimi Rafsancani kazandı. Ali Ekber Haşimi Rafsancani, İranlı âlim ve devlet adamı.1989-1997 arasında İran İslam Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. İran'ın Kirman ilindeki Rafsancan'da doğdu. Fakir bir fıstık-çiftçisi ailenin oğluydu.1948'de din eğitimini sürdürmek için önemli ilim kenti Kum'a gitti. 1958'de İmam Humeyni'nin talebesi oldu; zamanla Şiiler arasında Ayetullah'lıktan sonraki en yüksek ikinci derece olan Hüccetülislam mertebesine yükseldi. Şahın devrilmesinden sonra 1979'da İmam Humeyni İran'a dönünce onun önde gelen yardımcılarından biri oldu. İslami Cumhuriyet Partisi'nin kuruluşunda önemli rol oynadı. Devrim Konseyi'nde görev aldı. Devrimin ilk yıllarında içişleri bakanlığını üstlendi. 1980'de meclise seçildi ve meclis başkanlığına getirildi. Dokuz yıl boyunca meclis başkanı olarak görev yaptı ve zamanla İran'ın ikinci güçlü kişisi konumuna geldi. İran-Irak Savaşı sırasında etkili rol oynadı.

1993: Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Muhittin Fisunoğlu, 30 Ağustos beklenmeden görevinden alındı. KKK'na 1. Ordu Komutanı Org. İsmail Hakkı Karadayı atandı.

1999: Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez bir başkan görev başındayken ceza aldı. Başkan Bill Clinton Beyazsaray`da karıştığı fuhuş skandalına ilişkin mahkemeye yalan ifade vermek suçundan 90.000 dolar ödemeye mahkûm edildi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir