• DOLAR 32.497
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2485.717
  • ...
Hamas ve Belediye Seçimleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bazlarının, Elhamdallah hükümetinin ilan ettiği belediye seçimlerine Hamas`ın katılmayacağını düşünüp buna göre yorum ve öngörülerde bulundukları görüldü.

Filistin`deki durumun karmaşık ve istikrarsız olmasına rağmen Hamas`ın seçimlerin başarılı geçmesi için elinden geleni yapacağını duyurması birçok insan ve çevrenin hesaplarını gözden geçirmesine neden oldu.

Bu arada Gazze halen kuşatma ve baskı altında. Buna rağmen bazı basın yayın organları gece gündüz Hamas aleyhinde çalışmakta, Gazze`nin karşı karşıya olduğu durumdan Hamas hareketini sorumlu tutmakta; işgalci ile Filistin Yönetimini ise masum göstermektedir.

Diğer taraftan Batı Yaka, işgalcinin baskı ve zulümleri nedeniyle çok sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır. İşgalci gasp ettiği bu topraklarda direnişçileri kovalamakta, tutuklamakta veya sokak ortasında katletmekte, evleri ve iş yerlerini yıkmakta, insanlar arasındaki bağları koparmakta, insanların hareket alanını daraltmakta ve askeri barikatlar kurmaktadır.

Filistin Yönetimine bağlı güçler de işgal ordusuyla işbirliği yapmakta, Hamas ve İslamî Cihad hareketlerini destekleyenlere karşı baskı uygulamakta, onları tutuklamakta, mallarına el koymakta, yaptıkları gösterileri dağıtmakta, basit de olsa Hamas`ı andıran hiçbir görüntüye izin vermemektedir.

O nedenle Hamas`ın belediye seçimlerine katılma kararı cesur ve olumlu bir karardır. Seçime katılım kararı, 2006 seçimlerinin sonuçlarına karşı uluslararası camia ile bölgedeki güçlerin tavırları nedeniyle Filistin davasını dondurmak ve durağanlaştırmak için yapılan bütün girişimlere karşı gösterilmiş güçlü bir iradedir. Hamas`ın seçimlere girme kararı, Filistin`deki durgun suyu hareketlendirecek bir adımdır.

Tabi burada taahhüt edilmesi ve güvence altına alınması gereken bir nokta var. Her şeyden önce seçimlerin nezih ve şeffaf geçmesi gerekir. Özellikle Batı Yaka`da buna dikkat edilmesi gerekir. Ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın, seçimlerin kabul edilmesi, sonucun güvence altına alınması, Filistin halkının sıkıntılarını hafifletecek ufukların açılması için seçilmiş meclislerin önünün de açılması gerekir.

Hamas`ın seçimlerin yapılması konusunda kolaylık sağlayacağını duyurması kendisine daha geniş bir meşruiyet zemini kazandıracaktır. Bu tavır hareketin Fetih`in ağır davranmasına rağmen uzlaşı anlaşmasına bağlı kaldığını ortaya koyacak. Hamas`ın Filistin evinin düzeltilmesi ve Filistinlilerin yaşadığı sıkıntıların son bulması için yapılan çabaların önünde engel olmadığını gösterecektir.

Filistin Yönetiminin nezih ve şeffaf şekilde yapılacak seçimlerin sonuçlarına saygı göstermesi, diğer seçimlerin yapılmasının önünü de açacaktır. Ancak yapılacak seçimlerin sonuçlarını kabul etmezse o zaman yeni sorunların oluşmasına neden olacaktır.

Bu önemli bir aşamadır. Çok tehlikeli ve riskli bir yol ayırımıdır.

Kanaatimce Hamas hareketi seçimleri paket halinde ele almayacaktır. Her belediyeye farklı yaklaşacaktır. Zira her ilin ve bölgenin farklı bir önceliği var. Bazı belediyelerde ortak liste ile seçime girecekken, bazı belediyelerde bağımsızları destekleyecek, bazılarında ise koalisyona gidecektir. Ancak onun seçimleri kabul etmesi merkezi bir karardır. O nedenle hareket yayınladığı açıklamada, seçimlerden yana olduğunu, desteklediğini ve başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için elinden geleni yapacağını ifade etti. Bu, onun demokrasiye ve seçimlere desteğini; kurum ve kuruluşlardaki idareyi barışçıl yollarla teslim alma ve teslim etme ilkesiyle uyuşuyor. Hamas ehil insanların yer aldığı listelerle seçime girecektir. Bu, Hamas`ın dar hizbi polemiklere girmeyeceğini gösteriyor. Aynı şekilde bu karar, Hamas`a mensup olmasa da hizmet ve başarıya imza atacak ehliyetli ve liyakatli şahsiyetleri destekleyebileceğini gösteriyor.

İbrahim El-Medhun / Filistin Haber / Çeviri Makale

Bu haberler de ilginizi çekebilir