• DOLAR 32.331
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2296.53
  • ...
Diyarbakır`daki FETÖ soruşturmada tutuklu sayısı 108`e yükseldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılğı tarafından yapılan açıklamada, darbe teşebbüsü soruşturmaları kapsamında Diyarbakır`da bugüne kadar 108 kişinin tutuklandığı , 62 şüphelinin ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığı belirtildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, darbe soruşturmaları kapsamında bugüne kadar yapılan işlemlere ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada darbe teşebbüsü ile ilgili olarak Diyarbakır'da 5 ayrı soruşturma başlatıldığını ve Cumhuriyet Başsavcısı refakatinde 5 Cumhuriyet Başsavcı vekili ile 10 Cumhuriyet Savcısınca soruşturmaların yürütüldüğünü belirten Güre'nin açıklamasında, "15.07.2016 günü, TV haberlerine yansıması ile kamuoyunun öğrendiği bir kısım asker ve sivil kıyafetli şahısların darbe teşebbüsü eylemi, vatandaşlarımızın demokrasiye sahip çıkması ve desteği ile Türkiye Cumhuriyeti'nin asker ve polisleri tarafından engellenmiş olup, olayla ilgisi oldukları değerlendirilen ve FETÖ/PDY terör örgütü ile bağlantısı şüphesi bulunan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal "Anayasayı ihlal", "Hükumete karşı isyan" ve "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından resen soruşturma başlatılmıştır. Bu kapsamda; 72 Hakim ve Cumhuriyet Savcısı hakkında soruşturma yürütülmekte olup, 41 kişi tutuklanmış, 12 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmiştir. 19 kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmış, ayrıca bir avukat hakkında adli kontrol kararı uygulanmıştır" denildi.

Darbe teşebbüsü ile ilgili aralarında Korgeneral, Tümgeneral, Tuğgeneral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Astsubaylar, Askeri Hakim ve savcıların bulunduğu 244 asker hakkında 2 ayrı soruşturma açıldığını belirten Güre, açıklamasının devamında, "Soruşturma kapsamında 27 kişi tutuklanmış, 31 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmiştir. 144 asker başsavcılığımızca adli işlemleri sonrası serbest bırakılmış, 39 kişi ise halen gözaltında bulunmakta ve adli işlemleri devam etmektedir. 5 asker kişi hakkında gözaltına alınması kararı verilmiştir. 86 değişik rütbedeki emniyet görevlisi hakkında soruşturma yürütülmekte olup, 39 polis tutuklanmış, 18 polis hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmiş, 19 polis hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır. 3 polis halen gözaltında bulunmakta ve adli işlemlerine devam edilmekte olup, 7 polis hakkında daha gözaltına alınması kararı verilmiştir. Soruşturma kapsamında Dicle Üniversitesinde görevli Rektör, Profesör, Doçent, ünvanlı akademik görevlilerin bulunduğu 56 kişi hakkında soruşturma yürütülmekte olup, Üniversite Rektörü tutuklanmış, 55 kişi ile ilgili gözaltına alınması kararı verilmiştir. Soruşturma kapsamında ayrıca 2 kaymakam hakkında resen soruşturma başlatılmış olup, adli işlemleri devam etmektedir."  ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir