• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
Filipinler liderinden Morolu Müslümanlara özerklik desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filipinler lideri Rodrigo Duterte, çatışmaların sonlandırılması için Moro İslamî Kurtuluş Cephesi`nin özerklik tasarısına destek verdi.

Worldbulletin'in haberine göre, Moro İslamî Kurtuluş Cephesi uzun süredir Bangsamoro Temel Yasasının (BTY)'nın Filipinler senatosundan geçmesini istiyor.

Bu yılın şubat ayında BTY'nin Filipinler Senatosu'nda onaylanmış ancak çoğunluk sağlanamamıştı.

Bangsamoro halkının büyük bölümünde, tüm ülkede barış isteyen vatandaşlarda ve 17 yıllık barış sürecini takip eden diğer ülkelerde hüsrana yol açtığı belirtilen açıklamada, "yasanın geçememesinin derin hayal kırıklığına ve üzüntüye neden olduğu" vurgulanmıştı.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao`ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasasının nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi'ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle şubat başında yeniden tatile girdi. Yasanın Senato'da kabulü de seçim sonrasına kalmış oldu. Seçimler sonrası oluşacak siyasi tabloda yasanın geleceğinin ne olacağı şimdilik belirsiz. Bangsamoro Temel Yasası onaylansaydı, Mindanao ve çevresinin seçim sonrası Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyordu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir