• DOLAR 32.603
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2496.13
  • ...

Denizli Çal Belediyesi, Çal Ziraat Odası ile Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu’nun (TÜSEMKOM) işbirliği Çal’da yetiştirilen ilk ürün domatesler ihraç için yola çıktı. Örtü altı seracılıkta üretilen domateslerin 25 bin tonu Rusya’ya, 25 bin tonu ise Suudi Arabistan’a gönderildi

Domateslerin  ihraç için yola çıkarılması nedeniyle  düzenlenen törene Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, TÜSEMKOM Başkanvekili Halil Öztürk, Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, üreticiler ve vatandaşlar  katıldı.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Rusya ve Suudi Arabistan’a gönderilen domateslerin üreticiye katkısının 120 bin TL olduğunu, yıl sonuna kadar çeşitli ürünlerle beraber değişik ülkelere 5 milyon TL değerinde ürün gönderileceğini söyledi. 

Konuşmasına devam eden Başkan Akcan, “İlçemizde örtü altı seracılık gündeme geldiğinde  geniş  çaplı bir araştırma yaptık. Çal’ın, toprak yapısı ve iklimiyle sebze ve meyve üretimine uygun olduğunu anlattık. Örtü altı seracılığına başladık. 22 aile 55 bin metrekarelik alanda seracılık yapmaya başladı. Üreticilere tüm işçiliği tamamlanan anahtar teslimi seralar verildi. İhracat ve iç piyasaya uygun domates ve biber fidesi verdik. Domates üretimi yapılmayan seralardaki boş alanlara biber üretimi yaptırdık. İlk biber hasadını da yaptık. Çal tarımla büyümeye uygun bir ilçe. Çal Ziraat Odası ile birlikte yaptığımız bu çalışmaların meyvelerini almaya başlamak çok güzel. Yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gördük. Çal bir tarım kenti olacak. Önümüzdeki haftadan itibaren ilk domates hasadına da başlayacağız. Çal’da üreticiler üretip kazanacak, Çal  da alternatif tarım ürünleriyle daha da büyüyecek. Bugün geldiğimiz noktada hem bizim hem üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almalarından büyük mutluluk duyuyoruz. Örtü altı seracılığın ilçemize katma değeri büyük olacak.Emeği geçenlerden Allah razı olsun.” dedi.  

“Pazar sıkıntısı olmayacak”

Çal’da serada ve açıkta üretilen ürünlerin pazar sıkıntısı yaşamayacağını belirten TÜSEMKOM Başkanvekili Halil Öztürk, “Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası ile başlattığımız bu proje, Türkiye’de uygulanması gereken örnek bir projedir. Çal’da üretilen ürünleri alma garantisini bizzat kendim verdim.  Tüm yükümlülükleri üstlendik. Üreticinin serada veya açıkta ürettiği ürünün hasadına gelene kadar, gelişimine kadar Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası’nın desteğiyle tüm çalışmasını yapıyoruz.İşi bilen ziraat mühendisi, doğru ilaçların kullanımı ve insan sağlığına hiç bir zararı olmayan ürünler üretilmeye başlandı. Tarım için elverişli bir bölgedir. Çal’da mini bir tarım kent modeli hayata geçiriliyor. Artık Türkiye’nin önemli ihracat şirketleri Çal’a gelerek alanları geziyor. Pazar sıkıntısı yaşanmayacak. Bu projenin doğru olduğunu göstermek için Çal’da bir araya gelerek büyük bir tanıtım organizasyonu yapacağız” diye konuştu. (İLKHA)