• DOLAR 32.524
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2424.17
  • ...
TARİHTE BUGÜN (22 TEMMUZ 2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 22 TEMMUZ

1456: Fatih Sultan Mehmet Osmanlı tarihinde ikinci kez kuşatılan Belgrad`ı almayı başaramadı. Sırpların başkenti olan Belgrad, Osmanlı baskısı nedeniyle 15.yy başlarında Macarlara bırakılmıştı. Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet 1453'te İstanbul'un fethinden sonra, Macaristan Krallığı'nı hükmü altına almak için güçlerini toplamaktaydı. Önceki yirmi yıllık süreçte Osmanlı ile birçok savaşta bulunmuş, Valak soyundan savaşçı lider olan János Hunyadi, saldırıyı bekliyordu. Kuşatma, sonunda büyük bir savaşa dönüştü. Hunyadi'nin komutasındaki ani karşı saldırı ile Osmanlı kampını istila etmesi sonucunda, yaralanan Fatih Sultan Mehmet kuşatmayı kaldırmak ve geri dönmek zorunda kaldı. Bu arada Macar kampındaki vebaya yakalanan János Hunyadi, savaştan üç hafta sonra öldü.

1711: Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Prut Barış Antlaşması imzalandı.

Osmanlı İmparatorluğu, Rusya'ya karşı savaş ilan etmiş ve Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa yönetimindeki ordu Kırım Hanlığı ordusunun desteğiyle Rusları Prut nehri kıyısında kıstırdılar. Bir yanı bataklık, bir yanı uçurum olan bir yerde idi bu mevzi. Prut Savaşı denilen bu savaşı Osmanlıların kazanması üzerine Prut Antlaşması imzalandı. Antlaşmanın koşulları şunlardır: -Azak Kalesi, Osmanlılara geri verilecek. (Karadeniz tekrar Osmanlı gölü haline geldi.) -Ruslar, İstanbul`da daimi elçi bulundurmayacaklar. -İsveç Kralı Şarl'ın serbestçe ülkesine dönmesine izin vereceklerdi. -Ruslar, Lehistan`ın içişlerine karışmayacaklardı.

1909: 1879 yılında kurulan Zaptiye Nezareti kapatılarak, İstanbul Vilayeti ve Emniyet Umumiye Müdüriyeti(Emniyet Genel Müdürlüğü) Teşkilatına dair kanun kabul edildi ve Dâhiliye Nezareti(İçişleri Bakanlığı)`ne bağlı Emniyet Umumiye Müdürlüğü kuruldu.

1913: Edirne Bulgar işgalinden kurtarıldı. Sırbistan 2. Balkan savaşından topraklarını genişleterek çıktı. Bükreş Anlaşması ile Osmanlı 1. Balkan savaşında yitirdiği Edirne ve Kırklareli'ni geri aldı.

1946: Kudüs'te İngiliz yönetiminin karargâh olarak kullandığı King David hoteli bombalandı: 90 kişi öldü. İngiliz yönetimi Osmanlı`nın dağılmasından ve Kudüs`ün kendileri tarafından işgal edilmesinden sonra bu topraklar üzerinde bir siyonist yahudi devleti kurmak için adım adım planlarını devreye sokmuş ve bu nedenle Kudüs`te daimi bir karargâh kurmuştur. Bu niyet geç de olsa fark edilmiş ve buna karşı başta Filistin olmak üzere Müslümanlar harekete geçmiştir. İngilizlerin eliyle kurulan siyonist devlet her türlü silahı kullanarak işgal ve yayılma politikasını sürdürmektedir. Çok geç kalan İslam Ümmeti ise henüz topyekün bir kararlılık içinde gözükmemektedir.

1946: Birleşmiş Milletler'e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü(WHO) Anayasası, 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalandı. DSÖ Anayasası en az 26 üye ülke tarafından resmen kabulü ile yürürlüğe girecektir. Bu süre içerisinde DSÖ işlevlerini yerine getirecek bir Ara Komisyon seçilmiştir. Bu Ara Komisyon iki yıl süreyle DSÖ`nün görevlerini yürütmüştür. Ara Komisyon tüm çalışmalarını tamamlamış ve 26 üye ülkenin onayı 7 Nisan 1948`de gerçekleşmiştir. DSÖ Anayasası`nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan her yıl "Dünya Sağlık Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

1948: Türkiye`de 16 yaşından küçük çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklandı.

1961: Kürd aşiretlerle sorun yaşayan 800 Türkmen, Irak sınırını aşarak Türkiye'ye iltica etti. Gelenler Hakkari'nin Benekli yaylasına yerleştirildi ve kendilerine uçakla yiyecek maddesi atıldı. Göç daha sonraki günlerde de sürdü.
1964: Türkiye, İran, Pakistan arasında Kalkınma için Bölgesel İşbirliği Örgütü (RCD) kuruldu.

1965: Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi genel idare kurulu Alpaslan Türkeş'i sorguya çekti. Türkeş'in partiyi kendi amaçlarına alet ettiği gerekçesiyle ihracı isteniyordu.

1974: Türkiye`nin Kıbrıs Harekâtı, Birleşmiş Milletlerin ateşkes çağrısına uyularak sona erdi. İkinci çıkartma birliği olan 39. Tümen, Kıbrıs'a çıktı ve havadan inmiş olan birlikle birleşti. Saat 17:00`de ateşkes ilan edildi. Türk birlikleri, Laptat-Girne-Lefkoşa üçgeni içerisinde Cenevre Görüşmeleri`nin sonucunu beklemeye başladı

1981: Mehmet Ali Ağca Roma'da ömür boyu hapse mahkûm edildi. Türkiye'de 1979'da Abdi İpekçi suikasti ile tanınan 1981'de, Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminin ardından İtalya`da tutuklu bulunan Ağca, ömür boyu hapis kararının 19 yılını bitirdikten sonra hakkında çıkarılan affın ardından Türkiye`deki cezası için iade edilmiştir. Burada da 10 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye kanunundan istifade edip tahliye edilmiştir.

1993: Bakanlar Kurulu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Doğu'da, Diyarbakır`da toplandı. Bu jest yıllardır hakları gasp edilmiş Kürd Halkı`nı memnun etmeye yetmedi. Kürtler, Cumhuriyet`in kuruluşundan bu yana inkâra tabi tutulan etnik, dini, siyasi ve kültürel haklarının tamamının kayıtsız şartsız iade edilmesini talep etmektedirler.

2000: Belçika'da mahkûmların her ay eşleri ya da sevgilileriyle en az 2 saat süreyle beraber olmalarına izin verildi.

2002: Siyonist İsrail terör devleti, Hamas'ın silahlı birlikler komutanı Salah Şahade ve 14 sivili şehid etti.24 Şubat 1952`de Salah Şahade zulüm altında dünyaya gözlerini açtı. Şeyh Salah, her Filistinli gibi Mukeddes Kudüs`ü kurtarmanın çarelerini aramış ve Siyonizme karşı silahlı direnişin temellerini atanlardan biri olmuştu. Hamas`ın askeri komutanı olan Şeyh Salah, direnişin onurlu bir mücadele vermesi için direnişi örgütlemiş ve Siyonist İsrail`in birinci hedefi haline gelmiştir. Şehid Salah Şahade, 1991`de kurulan Hamas`ın askeri kanadı İzzeddin Kasam Tugayları`nın temelini atan seçkin bir komutandı. “Filistin Mücahidleri”, “Abdullah Azam Tugayları” ve “Mecd” gibi birlikler İzzeddin Kassam Tugayları`nın merhale merhale gelinen aşamalarıydı. Salah Şahade, bu süreçte askeri kanadın hücrelerini oluşturmuş, düzenine şekil vermişti. Silahlı kanadın eğitimlerine bizzat nezaret ediyor, işgalci İsrail`e yönelik silahlı saldırıları yönetiyordu. 1997`ye kadar zindanda tutulan Şehid Şahade, zindandan çıktıktan sonra aktif bir şekilde direnişte rol almaya devam etti. 22 Temmuz günü sabaha karşı Gazze semalarında Amerikanın İsrail`e hediyesi olan F-16`lar, Şehidin evinin bulunduğu bölgede uçuyorlardı. İşgalci İsrail, 5 katlı bir apartmanda ailesiyle oturan Şehid Şahade'nin evi üzerine bir tonluk bir bombayı bırakıverdi. Evinin bulunduğu bina ve çevredeki 3-5 apartman yerle bir oldu. Zamanın İsrail başbakanı olan Ariel Şaron -Sabra-Şatilla kasabı- tarafından “tam bir başarı” olarak nitelendirilen ve yarısı çocuk olan 14 kişinin öldürüldüğü bu cinayet, Salah Şahade`yle beraber eşi ve 14 yaşındaki kızı İman`ı da kapsıyordu. Koruması Zahir Salih Ebu Hüseyin de şehitler arasındaydı.

2003: Saddam Hüseyin'in oğulları Uday'la Kusay, Musul'da Amerikan askerlerince öldürüldü. Özel güçler desteğindeki ABD birliklerinin Musul'da gerçekleştirdiği bombalamada, Saddam Hüseyin'in oğulları Uday Hüseyin, Kusay Hüseyin, Kusay'ın 14 yaşındaki oğlu ve bir koruma görevlisi hayatını kaybetti.

2004: İstanbul`dan Ankara'ya 18.00'de hareket eden 1106 sefer sayılı Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış trenin 4 vagonu Sakarya'nın Pamukova ilçesi yakınlarında raydan çıktı. Raydan çıkan vagonlar metrelerce savrularak, üst üste yığıldı. Kazada, 37 kişi öldü.

2007: 16. Türkiye genel seçimleri yapıldı.

2008: Bosna Savaş Suçlusu Radovan Karadzic Sırbistan'da yakalandı. Savaş suçlusu Sırp kasabı Radovan Karadziç Sırbistan`ın başkenti Belgrad`da sahte kimlikle yakalandı. BM`nin uluslararası Yugoslavya ağır ceza mahkemesine teslim edilen Karadziç hakkında başta soykırım olmak üzere 11 ayrı suç dosyası bulunuyor.

2012: HAKKÂRİ`DE ASKERİ HELİKOPTER DÜŞTÜ
HAKKÂRİ DAĞLICA KARAKOLU`NDAN KALKAN SİKORSKY TİPİ HELİKOPTER, İNİŞE GEÇTİĞİ SIRADA DÜŞTÜ.
ASKERİ HELİKOPTERİN DÜŞMESİ SONUCU 5 ASKER HAYATINI KAYBETTİ, 7 ASKER YARALANDI.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI HELİKOPTERİN TEKNİK SEBEPTEN ÖTÜRÜ DÜŞTÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Bu haberler de ilginizi çekebilir