• DOLAR 32.519
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2493.666
  • ...
TARİHTE BUGÜN (20.07.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 20 TEMMUZ

1402: Ankara Savaşı: Osmanlı İmparatorluğu sultanı Yıldırım Bayezid ile Büyük Timur İmparatorluğu sultanı Timur arasında, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda yapılan savaşta Osmanlı ordusu ağır bir yenilgi aldı ve Sultan Yıldırım Beyazid Timur`a esir düştü. Ankara Muharebesi yenilgisi, Osmanlı Devleti'nin parçalanarak, devletin imparatorluk aşamasına geçmesinin 50 yıl kadar gecikmesine, Anadolu beyliklerinin yeniden kurulmasına ve Osmanlı tarihinde Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık bir iktidar boşluğu döneminin yaşanmasına neden oldu.

1881: Amerika Birleşik Devletleri ordularına karşı savaşan son Yerli kabile olan Sioux kabilesi lideri Oturan Boğa teslim oldu. Amerika Kıtası`nı istila eden barbar Avrupa`lılara karşı ok ve mızraklarıyla mücadele vermeye çalışan özgür yerliler, daha fazla direnememiş çünkü Avrupa`lı beyaz adam her gittiği yerde olduğu gibi burada da direnişi soykırım yaparak kırma yoluna gitmiştir. Nitekim birçok Amerika Yerli kabilesi tamamen yok edilmiştir. Kalanlar da teslim olmaktan başka çare bulamamışlardır.

1916: I. Dünya Savaşı: Rus askerleri Ermenistan'ın Gumiskhanek kentini ele geçirdi. Ruslar Ermenilerin de desteğini alarak Osmanlı`nın doğu illerini işgal etmeye devam etmekte idiler.

1919: Mustafa Kemal, daha Milli Mücadele'nin başında ''cumhuriyet'' kavramını dile getirdi. Mazhar Müfit (Kansu), Erzurum'da iken, ''Başarı takdirinde hükümet şekli ne olacak?'' sorusuna, ''Açıkça söyleyeyim: Hükümet şekli, zamanı gelince cumhuriyet olacaktır'' cevabını verdi. Bu konuşmalar resmi bir toplantı konuşmaları değildir. Sadece ikili diyalog şeklinde gerçekleşmiş ve Mazhar Müfit`e bir sır olarak söylenmiştir. Zira o zamanlarda resmi olarak söylenen, Halife`nin İngiliz esaretinden kurtarılması için mücadele verildiği şeklindedir.

1936: Montrö Antlaşması imzalandı. Lausanne Barış Antlaşması'nda Türkiye'nin Boğazlar üzerindeki haklarını kısıtlayıcı maddeler bulunmaktaydı. Montrö Antlaşması ile Türkiye, Boğazlar üzerindeki bütün haklarına kavuştu. Bu Antlaşma ile ticaret gemilerinin geçmesi serbest bırakıldı, savaş gemilerinin geçişinde ise, şartlar ayrıntılı olarak belirtildi.

1938: Deniz Baykal, Türk avukat ve siyasetçi ve CHP eski genel başkanı doğdu. Gençlik yıllarında sol görüşlü öğrenci hareketlerine katılarak siyasetle tanışan Baykal`ın yıldızı CHP içinde kısa sürede parladı ve kurulan CHP`li Hükümetlerde bakanlık yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra siyasi yasaklılar arasına girdi. Genel Başkanlığını Erdal İnönü`nün yaptığı SHP`den Antalya milletvekili seçilen Baykal önce partinin Genel Sekreterliğini yaptı daha sonra İnönü`ye rakip olarak Genel Başkanlığa aday oldu. İnönü`den sonra Genel Başkan oldu ve partinin ismi tekrar CHP olarak değiştirildi. 18 Nisan1999 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi parlamento dışında kalınca istifa eden Baykal, 30 Eylül2000 tarihinde Ankara'da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi 11. Olağanüstü Kurultayında ‘yenilen pehlivan güreşe doymazmış` misali yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı oldu.10 Mayıs 2010 tarihinde, internet yoluyla gündeme gelen, kendisi ve bir kadın milletvekilinin fuhuş görüntülerinin olduğu iddia edilen gizli kamera görüntülerinden sonra istifa etti. Böyle bir skandaldan sonra bile başkanlıkta kalmasını savunan CHP`lilerin varlığına rağmen bir daha başkanlık için aday olmaya yeltenemedi. Şu anda CHP`de sıradan bir milletvekili olarak siyasette kalmada diretmektedir.

1940: Danimarka, Milletler Cemiyetinden ayrıldı.

1944: II. Dünya Savaşı devam ederken Adolf Hitler'e, Alman ordusundan bir Albay Claus Von Stauffenberg önderliğinde, başarısız olarak sona eren bir suikast gerçekleştirildi. Bu suikast girişimi tarihe 20 Temmuz Suikasti olarak geçti.

1949: Suriye ve Siyonist İsrail, 19 ay süren savaşın ardından barış antlaşması imzaladı.

1951: Ürdün Kralı I. Abdullah, Cuma namazı sırasında bir Filistinli tarafından öldürüldü. Hicaz emiri Şerif Hüseyin'in oğlu olan I. Abdullah, İngilizlerin desteğiyle 1921 yılında Mavera-i Ürdün Emirliği'nin başına geçti. 1946'da İngiltere ile imzalanan bir ittifak anlaşmasından sonra ülke bağımsızlığına kavuşunca 1949 yılında ilk Ürdün kralı olarak taç giydi. Suriye ve Lübnan'ı içine alacak bir devlet kurmaya uğraşırken öldü. Kral I.Abdullah, ömrünün sonuna kadar İngilizlerin sadık dostu olarak kaldı. Haşimi soyundan olduğu iddiasıysa günümüze kadar ispatlanamamıştır. Kardeşi Faysal da yine İngiliz dostları sayesinde Irak emiri olmuştur. İngilizler Osmanlı İmparatorluğu'nun Arap Yarımadası'ndan çekilmesinde etkin rol oynayan bu aileden baba Şerif Hüseyin'i Hicaz'a, oğullarını da Irak ve Ürdün'e emir tayin etmiştir. Ürdün, tarihte gerek toprak olarak gerekse halk olarak var olmayan bir devlettir. İngilizler sayesinde ortaya çıkmıştır.

1954: Nevşehir İli kuruldu.

1958: Irak`ta yapılan darbe ve akabinde meydana gelen olaylar dolayısıyla Türkiye`de kısmi seferberlik hazırlıklarına başlandı.

1960: Sri Lanka`da, Sirimavo Bandaranaike, dünyanın seçimle iş başına gelen ilk kadın başbakanı oldu.

1961: Korgeneral Cemal Madanoğlu , "Senatör olmak için ihtilal yapmadık" dedi. Milli Birlik Komitesi, Madanoğlu'nun istifasını kabul etti.

1965: Moskova'ya yaptığı ziyaretten dönen Başbakan Suat Hayri Ürgüplü, Sovyetler Birliği'nin Türkiye'ye ekonomik yardımda bulunacağını açıkladı. O günün şartlarında herkesten para dilenerek ekonomisini yürüten Türkiye`de bu açıklama bir bayram sevinci ile eşdeğerdi bundandır ki tarih sayfalarına bile kaydedilmişti.

1969: Tarihte ilk kez insanlı bir uzay aracı Ay'a ulaştı. Apollo 11 Ay yüzeyine indi. Astronot Neil Armstrong Ay'a ilk ayak basan insan oldu. Bundan sonra nedense insanlı bir uzay aracı bir daha Ay`a yollanmadı. Bu durum ilk gidişi de şüphe altında bıraktı. O günden bu güne teknolojik birçok gelişme olduysa da değişmeyen bir tartışma konusu vardı: İnsanoğlu gerçekten Ay`a ayakbastı mı?

1973: Filistinli militanlar, Amsterdam'dan Japonya'ya giden Japon havayollarına ait bir yolcu uçağını kaçırarak Dubai'ye indirdiler.

1974: 'Kıbrıs Harekâtı: Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Garanti Anlaşması'nın III. maddesine istinaden Kıbrıs`ta gerçekleştirdiği askerî harekât başladı. Ayşe Tatile Çıksın: Türkiye, Kıbrıs için 5 gündür sürdürdüğü yoğun diplomatik temaslardan bir sonuç alamayınca, bu parola ile 'Kıbrıs Barış Harekâtı`na başladı. Günün erken saatlerinde, Türk Ordusunun Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Kıbrıs'a havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. Bu karar, İngiltere ve Yunanistan Büyükelçilerine bildirildiği gibi Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sisco'ya da iletildi. Ecevit, Ankara'da gazetecilere verdiği demeçte: "Biz aslında savaş değil, barış için ve yalnız Türklere değil, Rumlara da barış götürmek için adaya gidiyoruz. Bu karara, bütün diplomatik, politik yolları denedikten sonra, mecbur kalarak vardık." dedi.

1974: Kıbrıs`ta havada ve karada savaş başladı. Türkiye`den kalkan savaş uçakları, Kıbrıs'a çıkarma yapmak isteyen ve savaş gemileriyle korunan büyük bir Yunan konvoyuna ateş açtı. Türk ve Yunan donanmaları Kıbrıs sularında fiilen çarpıştı. Adadaki Türk Alayına saldıran Yunan Alayı püskürtüldü. Kıbrıs'ın kuzey sahillerine ve özellikle Girne Limanı'na yapılan çıkartma sürdü. —Türk paraşütçüleri Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşe'nin Türk kesimine indi. Rumlar, bazı köylerdeki sivil Türkleri öldürmeye başladı. —ABD Dışişleri Bakanı Kissenger, ateşkes konusunda Ecevit ile iki defa telefonla görüştü. BM Güvenlik Konseyi ateşkes çağrısında bulundu. —Türkiye`de bütün şehirlerde Hükümete ve Orduya destek mitingleri yapıldı. Pakistan, Afganistan ve İran yardım sözü verdi. Acil olarak toplanan TBMM, Hükümete genel savaş açma yetkisi verdi. —Başbakan Bülent Ecevit, düzenlediği basın toplantısında 200'e yakın yerli ve yabancı gazeteciye demeç verdi. İngiliz BBC Radyosu: "Ecevit davasını açık ve berrak olarak kuvvetle savundu, Gizikis ise pek yavandı." şeklinde yorum yaptı. —Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Ecevit Hükümeti'nin tutumunu kutladı.

—ABD Başkanı Nixon, Atina'ya gönderdiği mesajda, çatışmanın karşısında olduğunu bildirdi. BM Genel Sekreteri Waldheim, ikinci kez ateşkes çağrısında bulundu.

1975: Ege Ordusu kuruldu ve komutanlığına Orgeneral Turgut Sunalp getirildi. Merkezi İzmir olmak üzere yeni kurulan 'Ege Ordusu' göreve başladı.

1977: Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ikinci Milliyetçi Cephe (MC) hükümeti konusunda anlaştı.

1980: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, üye ülkelerin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımamaları gerektiğine oy birliği ile karar verdi. Önemli olan ise beş daimi üyenin tavrıydı ve hepsinden önemlisi ABD`nin bu konuyla ilgili ne planladığıydı. Nitekim sonraları Kudüs tamamen Siyonistlerin işgaline uğrayacak ve İsrail`in başkenti olarak ilan edilecekti. Birleşmiş Milletler ise buna sessiz kalarak destek vermiş olacaktı.

1981: Beyrut Katliamı. Lübnan`ın başkenti Beyrut`a hava saldırısı düzenleyen Siyonist İsrail terör devletine ait jetler, 300 sivili öldürdü. Yüzlerce sivil aynı saldırıda yaralandı ya da sakat kaldı. 

1996: İspanya`da Bask bölgesinin ayrılıkçı örgütü ETA bir havaalanına bomba attı: 35 kişi öldü.

1997: Antalya'da 16 saat süren orman yangınında 222 bin ağaç kül oldu.

1998: İrticai faaliyetleri saptanan 328 vali yardımcısı ve kaymakamın görevden alınmasına ilişkin kararname, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunuldu. 28 Şubat darbesinin etkileri sürüyor. Şimdiye kadar irtica gerekçesiyle TSK`dan ihraçlar yaşanmakta idi ve kimse bu hukuksuzluğa dur diyemiyordu. 28 Şubat`tan sonra tam bir korku imparatorluğuna dönüştürülen Türkiye ortamında en tepedeki bürokrattan en küçük memura herkes büyük bir keyfiliğe tabi tutuluyor ve görevden alınabiliyordu.

2001: Kapatılan Fazilet Partisi`nin ''Gelenekçiler'' kanadı Kurucu Genel Başkan Recai Kutan liderliğinde 135 kurucu üyeyle Saadet Partisi'ni kurdu.

2004: BM Genel Kurulu, İsrail'in inşa ettiği “güvenlik duvarı” aleyhinde bir kararı oyçokluğuyla kabul etti. Siyonistler utanç ve korku duvarını örmeye ve alanını genişletmeye devam ettiler.

2007:  İsrail, Gazze Şeridi'nin Hamas'ın eline geçmesinin ardından Filistin Halkını bölmek için ve FKÖ lideri Mahmut Abbas'ı desteklemek amacıyla cezaevindeki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi liderlerinden Abdurrahim Mellah'ın da yer aldığı 255 El Fetih yanlısı tutukluyu serbest bıraktı. Hamas yetkilileri siyonistlerin senaryolarından ve tuzaklarından haberdar olduklarını ve siyonist işgale karşı Filistin Halkının bir ve beraber olduğunu açıkladılar.

2009: 2. Ergenekon davasında emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 56 sanığın yargılanmasına başlandı. Kayıp yakınları, sanıkların kayıplar ve faili meçhul cinayetlerle ilgili de yargılanmasını istedi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir