• DOLAR 32.478
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2437.39
  • ...

Diyarbakır’da faaliyet yürüten işadamları derneklerinin yöneticileri, askeriye içerisindeki bir grubun 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe teşebbüsünün ülke ekonomisine etkisiyle ilgili değerlendirme yaptı.

Yaşananların milletin değerlerine karşı yapılan bir saldırı olduğunu söyleyen işadamları, ABD’nin desteğiyle girişilen darbe teşebbüsünü kınadıklarını dile getirdiler.

Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, ‘ihanet teşebbüsü’ olarak adlandırdığı darbe girişiminin,ekonomiye önemli oranda etki etmediğini vurguladı.

Darbelerin asıl amacının mevcut ekonomik düzeni bozmak olduğunu dile getiren Azboy, “Darbelerin ekonomiye hiçbir zaman olumlu yansıması olmaz. Her zaman amaç, mevcut ekonomik düzeni bozmak, başkalarına kul ve köle olmaktır. Biz, bu girişimin ardında Amerika ve Emperyalist güçlerin olduğuna inanıyoruz. Ekonomik açıdan tedirgindik. Ne olacak diye merak ediyorduk. Fakat hükümetin açıklamaları, Merkez Bankası’nın piyasaya 50 milyar doları faizsiz bir şekilde vermesi piyasa canlılık kattı. Dolar ve dövizin seyrindeciddi bir yükselme yok. Normal seviyesinde devam ediyor.” dedi.

15 Temmuz’daki darbe girişimi nedeniyle yabancı sermayedarların ülkeden çekilebileceklerini tahmin ettiklerini ifade eden Azboy, şunları söyledi:

“Fakat yerli sermaye bu ihanet teşebbüsünü gördükten sonra daha ciddi bir şekilde ekonomik kalkınmasını yapacak. Olumlu ivme kazanacaktır. Yabancı sermayedarların değil yerli sermayedarların üretimiyle bir yerlere gelinebilmesi için herkes elinden geleni yapacaktır.”

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmailBedirhanoğlu ise darbelerin tarihinin, acı ve zulüm tarihi olduğuna dikkat çekti.

Gerekçesi ne olursa olsun herkesin ilkesel olarak darbelere karşı olması gerektiğini belirten Bedirhanoğlu, “Ülkemiz birçok darbe yaşamıştır. Yakın tarihte bir darbeye tanıklık etmiş birisi olarak, eğer bu darbe olsaydıTürkiye genelinin yanında özellikle bizim bölge büyük acı ve zulüm görecekti. İnsan haklarından yana olan herkesin darbelere karşı açık bir tavır geliştirmesi lazım. Kime yapılmışsa, gerekçesi ne olursa olsun ilkesel olarak herkesin darbelere karşı olması lazım. Darbeler kabul edilebilir bir şey değil.” şeklinde konuştu.

Darbe teşebbüsünden bu yana paranın Türkiye’ye yatırım olarak akmasının hızının kesildiğine dikkat çeken Bedirhanoğlu, yatırım yapmayı düşünen herkesin tedirginlik yaşadığını kaydetti.

Bedirhanoğlu, Türkiye’nin ekonomik alandaki sorunlarını hızlı bir şekilde çözüme kavuşturacağını öngördüğünü vurgulayarak, “Bugün tüm bunlara rağmen özellikle Merkez Bankası, borsa, dolayısıyla tüm ekonomik dinamiklerde çok büyük bir panik olmamıştır. Türkiye bu türden sorunlarını hızlı bir şekilde saracaktır. Sermayenin ve yatırımın bir ülkeye girmesinin temel 2 kritik noktası var. Birincisi istikrar, ikinci ise güven. Türkiye’de yabancı yatırımcılar için bir takım yasal düzenlemelerin mutlaka olması lazım. Hükümetin, kurumlarını en azından darbeci kesimlerden arındırma operasyonunu hızlı bir şekilde yapıp, herkesi yargı karşısına çıkarması lazım. Siyasi istikrarın kısa sürede sağlanacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)