• DOLAR 32.334
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2296.392
  • ...
ABD ve AB`den Türkiye`ye çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Dışişleri Bakanları ile görüşmek üzere Belçika`nın başkenti Brüksel`e giden Kerry, Türkiye`nin darbe girişiminde bulunanları adalet önüne çıkarma çabasını desteklediğini belirtirken, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Reuters`ın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye`nin ABD`de yaşayan Fethullah Gülen`in iade talep ederken kanıtlanabilir delil sunması gerektiğini belirtirken, şu açıklamalarda bulundu:

— Türk hükümetine sükûneti koruması, hukukun üstünlüğünü muhafaza etmesi ve kurumlara saygı duyması şeklinde kuvvetli çağrıda bulunuyoruz.

— Darbe girişiminde bulunanların adalet önüne çıkarılmasını destekliyoruz.

— Türkiye`ye darbe girişiminden sonra düzenin sağlanması için çok ileri gitmemesi uyarısında bulunuyoruz.

— Demokrasi NATO`nun bir gereksinimidir, Türkiye`de olanlar dikkatle değerlendirilecek.

— Türkiye Gülen`in iadesi için iddialar değil kanıt göndermeli.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Kerry`nin açıklamalarını, “Türkiye`nin NATO üyeliği tehlikeye girebilir” yorumuyla verdi.

BÜYÜKELÇİ: KERR BÖYLE BİR İFADE KULLANMADI

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ise Washington Post'ta yer alan ve Kerry'ye atfedilen ifadeleri yalanladı. Daily Sabah'a konuşan büyükelçilik yetkilileri Kerry'nin böyle bir ifadesi olmadığını savundu.

AB: İDAM GELİRSE TÜRKİYE AB ÜYESİ OLAMAZ

AB Dışişleri Bakanlarının Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen toplantıda konuşan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Türkiye`de anayasal düzene sonuna kadar uyma çağrısı yapıyoruz ve AB olarak ülkede hukukun üstünlüğünün tecelli etmesinin önemini bir kez daha belirtiyoruz” dedi.

Mogherini, “Bu saatlerde Türkiye`de yaşananlara dair endişeleri paylaşıyoruz. Saygı duymalıyız ve Türkiye`nin demokrasi, insan hakları ve temel insan haklarına saygı duymasını sağlamalıyız” ifadesini kullandı.
Mogherini ayrıca, Türkiye`nin idam cezasını geri getirmesi halinde AB üyesi olamayacağını söyledi. Mogherini, “İdam cezasını uygulayan hiçbir ülke AB üyesi olamaz” dedi. Mogherini, “Türkiye Avrupa Konseyi`nin bir parçası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağlı” diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir