• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Tarihte Bugün 26 Haziran 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 26 HAZİRAN

Birleşmiş Milletlerin Kuruluş Antlaşması İmzalandı (1945)

San Francisco`da 26 Haziran 1945 tarihinde aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 51 devletin imzası ile Birleşmiş Milletlerin kuruluş antlaşması kabul edildi. Antlaşmayı ilk imzalayan Çin, son imzalayan devlet ise ABD oldu.

İnka Medeniyetini Yok Eden Pizzaro Öldürüldü (1541)

İspanyol denizci ve Peru`nun kaşifi olarak bilinen Francisco Pizzaro öldürdüğü kişinin oğlu tarafından sarayında 26 Haziran 1541 tarihinde öldürüldü. Binlerce yerliyi katlederek İnka Medeniyetine son vermiş ve Peru`ya İspanya adına el koymuştu.

Lehistan Prensesini Kaçırmak İsteyen Almanlar Perişan Oldular (1588)

Osmanlı Devleti Alman veliahtı ve Avusturya arşidükü Maksimilien`in Lehistan Kralının kızkardeşi ile evlenmesine müsaade etmedi. Lehistan o tarihlerde Osmanlı himayesindeydi ve Lehistan ile Almanya arasında akrabalık kurulması tehlikeliydi. Maksimilien prensesi zorla almak için ordusuyla Lehistan`a girdi. Ancak Osmanlı akıncıları ile takviye edilmiş Lehistan ordusu Alman ordusunu 26 Haziran 1588 tarihinde Krakovi`de yok etti ve veliaht prens arşidük Maksimilien esir alındı.

Yunanistan I.Dünya Savaşına Katıldı (1917)

Yunanistan Kral Konstantin`in çabaları ile uzun süre I.Dünya Savaşına girmemek için direndi. Kral Konstantin`in tahtından çekilmek zorunda kalması ve savaş yanlısı Venizelos`un başbakan olması ile durum değişti. Sonunda Yunanistan İtilaf Devletlerinin isteği ile 26 Haziran 1917 tarihinde I.Dünya savaşına girdiğini ilan etti.

Ezanı Arapça Okuyanlara Ceza Verilmesi Kanunlaştırıldı (1941)

Türkçe ezan uygulamasına 1932 tarihinde geçilmişti. Ancak bu konuda herhangi bir kanuni düzenleme yapılmamış Diyanet`in genelgesi ile yetinilmişti. Daha sonra İsmet İnönü döneminde 26 Haziran 1941 tarihinde TBMM`de kabul edilen 4055 sayılı kanun ile ezanı Arapça okuyanlara ceza getiren düzenleme yapıldı.

1951) Mithat Paşa`nın Mezarı İstanbul`a Getirildi (

Osmanlı Devletinde siyasi olaylara karışmadan önce çok başarılı bir bürokrat olarak çalışmış olan Mithat Paşa Sultan Abdülaziz`in tahttan indirilmesinde ve I.Meşrutiyetin ilanında önemli rol oynamıştı. Ancak Sultan Abdülaziz`in öldürülmesi olayından dolayı idam cezası aldı. Fakat II.Abdülhamit bu sürgüne çevirdi ve Taif`te bir asker tarafından öldürüldü. Cesedi 26 Haziran 1951 tarihinde Türkiye`ye getirildi ve Hürriyet-i Ebediyye tepesine defnedildi.

PKK'lilerin Susa Katliamı (1992)

Tarihte dünyanın değişik coğrafyalarında cami katliamları yaşandı. Kürdistan coğrafyasında ise, PKK'li bir grubun askeri elbiseler giyerek baskın yaptıkları "Susa Camii"nde işlediği katliam öne çıkıyor. Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı olan Susa (Yolaç) köyünün mescidinde ibadet eden Müslümanlar, 26 Haziran 1992 yılında, yatsı namazından sonra PKK tarafından kurşuna dizildi ve 10 kişi katledildi, 4 kişi de yaralandı.

 Bu olay tarihe Susa Katliamı olarak geçti.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1530- İlk Protestan Meclisi kuruldu.

1928- Yeni Türkçe alfabesini hazırlamak amacıyla kurulan Dil Encümeni, ilk toplantısını Ankara`da yaptı.

1955- Irak Kralı II. Faysal, resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye`ye geldi.

1970- Çekoslovakya`da Aleksander Dubçek, Komünist Parti`den ihraç edildi.

1977- Ankara Ulus`taki Merkez Çarşısı tamamen yandı.

1984- ‘`Aydınlar Dilekçesi``nde imzası olan 56 kişi hakkında dava açıldı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir