• DOLAR 32.331
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2298.609
  • ...
SON DAKİKA
TARİHTE BUGÜN - 22 HAZİRAN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 22 HAZİRAN

31: Tahrif edilmiş hıristiyanlık inançlarının insanlar tarafından tekrar oluşturulup bir karara bağlanılması için toplanan Ekümenik Konsil`in üçüncüsü Efes konsilinin İskenderiye patriği Cyrille tarafından açıldı.

1429: İran-Kaşan`lı gökbilimci ve matematikçi Gıyaseddin Cemşid el Kaşi vefat etti. Öğrenimini Kaşan`da tamamlamış, Uluğ Bey'in daveti üzerine Semerkand'a gitmiş ve çalışmalarına burada devam etmiştir. Matematik ve astronomi üzerine çalışmaları olan al-Kaşi, aritmetikte ondalık sistemi ilk kullanan kişidir. Meraga Gözlemevi`nde yapılmış olan gözlemleri içeren İlhan`ın Zici adlı zicteki tabloları yeniden hesap ederek İlhan`ın Zici`ni tamamlayan Hakan`ın Zici adlı eserini yazmıştır; Süllem el-Sema adlı eserinde ise gök cisimlerinin uzaklıkları sorununu tartışmıştır. Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi`nin en önemli eseri, Ortaçağ İslâm Dünyası`ndaki matematik bilgisini bütün yönleriyle serimlediği Matematiğin Anahtarı adlı kitabıdır; bu eserinin bir bölümünde ondalık kesirleri kuramsal yönden incelemiş ve bu kesirlerle toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi aritmetiksel işlemlerin nasıl yapılacağını örnekleriyle göstermiştir;

1565: Denizci Turgut Reis Malta Adası Kuşatması sırasında şehit oldu. Turgut Reis Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisi ve korsanıdır. Beylerbeyi olarak görev yapmış, ayrıca Trablus Beyi olmuştur. Yıllarca Osmanlı donanmasında Amirallik yapan Turgut Reis, sayısız savaşa ve çatışmaya komuta etmiş ve hemen hepsinden de büyük zaferler elde etmiştir. Kanuni, 1565 yılında Malta Kuşatması için Turgut Reis`e Piyale Paşa birliklerine katılma çağrısı yapınca yaklaşık 1600 askeriyle sefere katılır. St.Elmo Kalesi kuşatması sırasında diğer kalelerden açılan top ateşi sonucu ağır yaralanır, bir hafta sonra da hayatını kaybeder. Kuşatma başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra naaşı Kılıç Ali Paşa tarafından Trablus`a götürülür ve orada toprağa verilir.

1780: Erzurumlu Ulema ve Evliyanın büyüklerinden İbrahim Hakkı Hazretleri vefat etti. İbrahim Hakkı Hazretleri 18 Mayıs 1703 tarihinde Erzurum´un Hasankale ilçesinde dünyaya geldi. Babası Derviş Osman, annesi ise Hz. Peygamberin soyundan gelen Mahmud kızı Şerife Hanife Hatun´dur. İbrahim Hakkı 9 yaşındayken Tillo´ya gitti. Şeyh İsmail Fakirullah´dan dersler almaya başladı. Babasının vefatından sonra (1719) Erzurum´a geldi. Erzurum müftüsü Hazık Muhammed´den Arapça ve Farsça ögrendi. Bir müddet sonra tekrar Tillo´ya döndü. Şeyhinin büyük oğlunun kızıyla evlendi. 15 yıl orada kaldı. 1750 de Hicaz´a, 1766 da Istanbul´a gitti. I.Mahmud´un davetiyle saraya girdi. Ikinci ve üçüncü defa Hacca gitti. Arabistan´ı, Mısır´ı gezdi. Nihayet 1780 de Tillo´da vefat etti ve vasiyeti üzerine mürşidi olan Şeyh İsmail Fakirullah´in ayakucuna gömüldü. İbrahim Hakkı Hazretleri 40 tan fazla eser bırakmıştır. Eserleri içinde 1754 de tamamladığı İlahiname adındaki divanı en meşhurlarındandır. Ondan daha meşhuru ise Marifetname´sidir. Marifetname eskiyle yeniyi birleştiren bir ansiklopedi mahiyetindedir. Marifetullah (Allah´ı tanıma) dan, gökyüzünden, yıldızlardan, aydan, güneşten, dünyadan, küre biçiminde oluşundan, ay ve yıldızların hareketlerinden, ay ve güneş tutulmalarından, dini emir, inanç, gelenek ve göreneklerden, Nakşibendilik tarikatının esaslarından bahseder.

1812: Napolyon Rusya`ya savaş açtı. Napolyon`un Rusya Seferinin en önemli sebebi şüphesiz ki Rusya`nın Napolyon`un kurduğu kıtasal sistemden çekilmesidir. Bir yandan Çar Aleksandr'ın Erfurt'taki taahhütlerini yerine getirmemesi (Wagram Savaşı sırasında, Galiçya'da Avusturya'ya karşı savaşmaması), ve İngiliz malları da içinde olmak üzere denizden gelen bütün malların Rusya'ya girişini serbestçe kabul edip karayoluyla gelen Fransız ürünlerini vergilendiren 31 Aralık 1810 tarihli Çar buyruğu; öte yandan Napolyon'un bir Avusturyalı prensesle evlenişi, çarın bir kayınbiraderinin mülkü olan Oldenburg'u ilhak edişi ve Varşova Grandüklüğü temel alınarak Polonya'nın yeniden kurulması, Rusya ile Fransa arasındaki anlaşmazlığın nedenleriydi. Tarihteki büyük savaşlardan biri görkemli Napolyon ordusunun Moskova`yı da istila etmesine rağmen Rusya`nın zaferi ve Fransa ordusunun nerdeyse yok olmasıyla sonuçlandı. Tam bir kıyımın yaşandığı savaşta Fransa`nın 30 bin, Rusya`nın 50 bin insanı öldü.

1885: Sudan'da Mehdilik hareketinin kurucusu Muhammed Ahmed vefat etti. Kızıldeniz'den Orta Afrika'ya kadar uzanan büyük bir İslam devletinin ve bir yüzyıl boyunca Sudan'da etkisini koruyan Mehdilik hareketinin kurucusu.1881'de mehdiliğini ilan ederek Mısır ve İngiliz sömürge yönetimine karşı ayaklanmıştır. Osman Bin Fodyo'dan sonra İslamî hareketin merkezi Batı Sudan'dan Doğu'ya kayar 'Mehdilik' müessesesinden İslami hareket adına yararlanma denemesinin en başarılı örneği 'Sudan Mehdisi' olarak bilinen Muhammed Ahmed Bin Abdullah'ın başlattığı harekettir Güçlü bir tasavvuf terbiyesi alarak yetişen bu zat, özelde tahsilini tamamladığı Mısır'ın, genelde tüm İslam dünyasının içler acısı durumuna bir hal çaresi bulma zamanının geldiğine kendisini inandırdı Onun beklenen mehdi olduğu ilan edilerek cihad başlatıldı. Az sayıda insanla başlatılan kıyam kazanılan zafere koşut gelişti, Hartum ele geçirildi Hareketi bastırmak için gönderilen İngiliz kuvvetleri yenilgiye uğratıldı, ordu komutanı General Gordon öldürüldü. Bu büyük zaferin ardından, batıda Kordofan'dan güneyde Bahrülgazal'a, doğuda Kızıl Deniz'e kadar olan bölgeyi sömürgecilerin elinden kurtaran Mehdi, Ümmü Derman'ı başkent yaparak bölgede bağımsız bir İslam Devleti kurdu

Sufi İhya Hareketleri silsilesinde önemli bir yere sahip olan bu çıkış, günümüz Sudan'ındaki İslami dirilişin temel dinamiklerinden biridir 

1926: Kazım Karabekir paşa İzmir Suikasti sanığı olarak tutuklandı. Kimi tarihçiler Mustafa Kemal`e herhangi bir suikast girişiminin gerçekte olmadığını asıl gayenin Ankara Hükümeti muhaliflerinin ortadan kaldırılması olduğunu belirtmişlerdi. Kazım Karabekir gibilerinin de bu suikastın bir sanığı olarak tutuklanması bu görüşü doğrular nitelikte idi.

1936: ''Boğazlar Konferansı'', Montreux'ta açıldı. Konferansta, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras'ın sunduğu karar tasarısı temel alındı. Bu tez, Lozan Sözleşmesi'ndeki askerden arınma hükmünün kaldırılması ve Boğazlar Komisyonunun lağvedilmesi esasına dayanıyordu.

1965: Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri hakkındaki kanun kabul edildi. Sözde laik Türkiye Cumhuriyeti`nde on yıllardır devlet dini kendi amaçları için kullanmakta ve tüm dini konularda bir dini otorite gibi karar almaktadır. Halkın dini istekleri laiklik adına yasaklanırken devlet eliyle din adına faaliyetler yürütülmektedir.

1987: Cumhurbaşkanı Kenan Evren, "NATO'nun gözden geçirilmesinde yarar var, böyle ittifak olmaz" dedi. Aynı gün Türkiye, işçi haklarındaki sınırlamalar nedeniyle Amerika'nın "Ekonomide en çok kayrılan ülkeler" listesinden çıkarıldı.

1996: Diyarbakır'da yayın yapan Söz TV stüdyoları ve aynı binada bulunan Altındağ Dinlenme Tesisleri kimliği belirsiz kişilerce tarandı. Olayda 6 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

Kimi uzmanlar bu olayın PKK ve Derin Devlet işbirliği ile yapıldığını ileri sürdüler.

2001: Anayasa Mahkemesi, FP'yi ''Laik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemlerin odağı'' olduğu gerekçesiyle 3 ret oyuna karşılık 8 kabul oyuyla temelli kapattı. Anayasa Mahkemesi, ''laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri nedeniyle'' FP'nin temelli kapatılmasına karar verdi. Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden oldukları gerekçesiyle Nazlı Ilıcak ve Bekir Sobacı'nın milletvekillikleri düşürüldü, parti üyeleri Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak, Bekir Sobacı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay'a 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi. Refah Partisi 28 Şubat darbecilerinin isteği doğrultusunda kapanıp Partinin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve birçok milletvekili siyasi yasaklı olduktan sonra kurulan Fazilet Partisi`de halktan teveccüh görünce birkaç yıl geçmeden aynı gerekçeyle kapatıldı. Bu durum Türkiye demokrasisinde partilerin halktan değil bürokrasi ve askerden teveccüh görmeleri gerektiğini ortaya koyuyordu.

2003: 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 13 aya, 8 ay olan kısa dönem olan askerlik süresi ise 6 aya indirildi.

2005: YÖK Genel Kurulu İstanbul'da toplandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, “Önümüzdeki yıl haziran ayından itibaren sınava girecek gençlerimizin müfredatın bütününden sorumlu olarak sınava girmesi kabul edildi” dedi. YÖK Genel Kurulu, imam hatiplere üniversite yolunda katsayı engelini kaldıran düzenlemeyi de oyçokluğu ile reddetti.

2005: Cumhurbaşkanı Sezer, RTÜK'e üye seçimini düzenleyen Anayasa değişikliğini onayladı. Anayasa değişikliğine göre, RTÜK 9 üyeden oluşacak ve üyeleri, siyasi parti gruplarının milletvekili sayısı esas alınarak TBMM Genel Kurulu'nca seçilecek.

2012:  Türkiye Jeti Düşürüldü

Türkiye`ye Ait Bir Savaş Uçağı Akdeniz'de Suriye Açıklarına Düştü. Görev Uçuşu İçin Malatya-Erhaç Meydanından Kalkış Yapan Askeri Uçağın Suriye Tarafından Düşürüldüğü Açıklandı.

Uçağın Kim Tarafından Ve Nasıl Düşürüldüğü Günlerce Gündemde Kaldı…Uçakta Bulunan 2 Pilot Cesedine Yaklaşık 2 Hafta Sonra Ulaşıldı…

Türkiye Suriye İlişkilerinde Krize Neden Olan Olay Bir Anda Dünya Gündemine Oturdu… Uluslarası Kamuoyu İtidal Çağrısı Yaptı…Olaydan Türkiye Suriye'ye Karşı Angajman Kurallarını Değiştirdi.

Yeni Angajman Kuralları Gereği, Suriye Tarafından Sınıra Yaklaşan Her Askeri Unsur Tehdit Olarak Değerlendirilip Askeri Hedef Muamelesi Görmeye Başladı

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri