• DOLAR 32.418
  • EURO 35.447
  • ALTIN 2326.681
  • ...
"Çocuklarıyla beraber aileleri camilerimize bekliyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz Kur`an kurslarının başlamasıyla ilgili İLKHA`ya açıklamalarda bulunan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman, ailelere çocuklarını mutlaka camileri gönderme tavsiyesinde bulundu. Ailelere çocuklarıyla beraber sık sık camiye gitme tavsiyesinde de bulunan Yaman, İstanbul`da yapılacak yaz Kur`an kursu faaliyetlerini, eğitim konularını anlattı.

Yaz Kur`an kursları uygulama esasları çerçevesinde hizmet vereceklerini söyleyen Yaman; eğitim kadrosunda görev alacak olan personele, uzmanlarca eğitim seminerleri verildiğini belirtti.

Seminerlerde; çocuklara karşı davranış, eğitim-öğretim metotları, ders verme yöntemleri, küçük çocuklara Allah`ı anlatma, Peygamber sevgisi...  gibi konularda eğitimin verildiğini söyleyen Yaman, “Bu konuda görev alacak epey eğitim kadromuz var. İmamlarımız, müezzinlerimiz, Kur`an kursu öğreticilerimize ilaveten, geçici olarak geçen sene Kur`an kurslarımıza aldığımız, devam eden öğreticilerimiz de yaz Kur`an kurslarında görev alacaklar.”  dedi.

“Bazı camilerimizin 2 bin 500-3 bin civarında öğrencisi var”

Öğrencilerin hem yaş aralığı, hem de daha önce almış oldukları eğitime göre sınıflandırılacaklarını ifade eden Yaman, “Yaş aralığı ve eğitim durumlarına göre kurlu sistem olacak. Yani 1-2 ve 3`üncü kur da bulunacak öğrencilerimizin, önce seviye tespiti yapılacak. Daha sonra öğrencilerimizi sınıflandırarak ders vereceğiz.” diye belirtti.

Yaman şöyle konuştu: “Bazı camilerimiz var ki 2 bin 500-3 bin civarında öğrencisi var. Paravanlarla bölünmüş. Dört yaşındaki çocuklar, 15-20 kişilik bir sınıf, başlarında bir öğretici. Beş yaşındakiler, altı yaşındakiler, daha büyükler… Böyle parça parça, bölüm bölüm, camimizin o manevi atmosferi içerisinde, Ramazan`ın o güzel atmosferinde, ders saatleri en azından bir namaza denk gelecek şekilde olacak. Caminin o merhamet, şefkat ve manevi atmosferi içerisinde derslerimizi yapacağız inşallah. Bunlar 4-6 yaş grubu 7-14 yaş grubu 14-18 ve 18`den yukarı olmak üzere bölümlere ayrılıyor.” dedi.

“Diyanet`in belirlediği tema, Sevgi”

Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sevgi temasının ön plana çıkarıldığını hatırlatan Yaman, “Özellikle küçük yaşlar önem arz ediyor. Belki ilk defa camiyle buluşacaklar. Kültürümüzün, dinimizin ana kaynaklarını, belki ilk defa görecekler, içselleştirecekler. Allah`ı sevmesi, Peygamber`i sevmesi, camiyi sevmesi, dini sevmesi, insanları sevmesi, eğer bunları biz başarmışsak temayı tamamlamışızdır.” cümlelerini kullandı.

Yaman, “Elbette işin eğitim boyutu böyleyken, öğrenim boyutuna gelecek olursak, çocuklarımız Kur`an`ı yüzünden okumayı öğrenecekler. Bir takım ibadetlerini yapabilecek, asgari bilgiye erişebilmek için sureler ezberleyecekler. Bazı surelerin manalarını öğrenecekler. Kısa surelerden sonra, ibadetin nasıl yapıldığına ilişkin dini bilgiler öğrenecekler. Başkanlığımız bu eğitimlerle ilgili, yılsonunda çeşitli raporlar derliyor. Sonra bunları da bizimle paylaşıyor. Bütün illerimizden gelen raporların hem istatistik olarak, hem içerik olarak geri dönüşleri oluyor.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul genelinde 8 bin 635 eğitimci görev yapacak”

İstanbul genelinde 8 bin 635 eğitimcinin Kur`an kurslarında görev yapacağı bilgisini paylaşan Yaman, “6 bin 350 tane imamımız, müezzinimiz, Kur`an kursu öğretmenimiz kadrolu olarak görev alacaklar. Geçen sene 2015 yılında geçici takviye olarak aldığımız bin 45 kadar geçici öğreticimiz, yaz kurslarında devam edecekler. Tabi kayıtlar devam ediyor. 3 bin 653 müracaat oldu, bunlardan bin 240`ı başarılı oldu. Biz kadrolu ve geçici olarak görev alacak öğreticilerimizin toplamını 8 bin 635 olarak belirledik. Kayıtlar tamamlanınca, sınıflar oluşturulacak. Yeterli olduğunu düşünüyoruz. Yeterli olmadığı yerlerde yeniden ek personel alımına gidilebilir. Bu sayı şuanda yeterli görünüyor.” diye konuştu.

“Eğitimler üç dönem halinde olacak”

Eğitimlerin üç dönem halinde olacağını belirten Yaman, “13 Haziran`da birinci dönemimizin kayıtları başladı, 26 Haziran`a kadar devam edecek. Birinci dönem eğitimi 20 Haziran`da başlamış olacak. Yani eğitim-öğretim başladığında birinci dönemin kayıtları devam edecek. Üç hafta sürecek. Sonra ikinci dönem kayıtları 11 Temmuz`da başlayacak 24 Temmuz`a kadar sürecek. İkinci dönem eğitim-öğretimi de 18 Temmuz`da, bu bir kesinti falan değil. Üçüncü dönemin kayıt tarihleri 1 Ağustos-14 Ağustos tarihleri arasında olacak. Eğitim-öğretimin üçüncü dönemine ise 18 Ağustos`ta başlayacağız 26 Ağustos`ta da inşallah yaz dönemi kurslarımızı bu şekilde hitama(sona) erdireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklara küçük yaşlarda Allah sevgisi kazandırılmalı yoksa…”

Camilerde neşeli bir atmosfer içerisinde eğitim-öğretimin yapılacağını vurgulayan Yaman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ağaç yaş iken eğilir malumunuz. Çocuklara küçük yaşlarda Allah sevgisini, peygamber sevgisini, vatan sevgisini, insan sevgisini vermezsek, ileri ki yaşlarda çok zor. Veliler, ‘Çocuk okula devam etti, yaz tatilinde başıboş bırakalım.` diye düşünürlerse, birkaç tehlike birden kendini gösterebilir. Bunlardan bir tanesi başıboş sokağa bırakılan çocuklarımızın, birtakım yanlış kişilerle, yanlış davranışlarla muhatap olması söz konusudur. Caminin o güvenli atmosferi, o merhamet ve güven atmosferinden uzak kalırlar. Çocuklar oyunlarına cami bahçelerinde, camimizin içerisinde devam edecekler.

İkinci tehlike de dinden uzak, dini hiçbir bilgisi olmadan, cami ile tanışmadan, dinden, inandığı kitaptan, hiçbir şey bilmeden, inandığı peygamberin hayatından, hiçbir şey öğrenmeden, dinin sevgi esasına dayalı prensiplerinden habersiz insanların, bir anda büyüdüklerini düşünün. Bunlar hem memleketimiz için, hem anne babalar için, endişe verici birtakım kuşaklar olurlar. En büyük tehlike de herhalde bu olsa gerekir.”

“Çocuklarıyla beraber, aileleri camilerimize bekliyoruz”

Son olarak ailelere çağrıda bulunan Yaman, “Aileler, yazın camilerin o şefkat, merhamet ve sevgi atmosferinde, çocukların tatillerini geçirmelerini sağlasınlar. Camiye devam edip, etmediklerine dikkat etsinler. Mümkünse açılışlara birlikte katılsınlar. Ara ara kendileri de gelsinler. Çocuklarımızın ilgisini yaz kurslarına çekmeleri için, en büyük desteklerimiz elbette velilerimizdir. Aileleri, çocuklarıyla beraber camilerimize bekliyoruz inşallah.”  sözlerini kullandı.   (Mehmet Tahir Özsoy, Ahmet Karakaş- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir