• DOLAR 32.602
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2503.559
  • ...
Gazze bir RAMAZANI daha kuşatma altında geçiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan - Doğruhaber / ÖZEL

Gazze halkı, bir Ramazanı daha ambargo altında geçiriyor. İşgalci siyonist israil`in 2007 yılından bu yana dört bir yandan kuşattığı Gazze, adeta açık bir hapishane konumunda. Halk, günlük temel insani ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. İşsizlik had safhada, ambargo yüzünden Gazze`ye malzeme girmesine izin verilmiyor. Ekonomiyi canlandıracak işsizliği hafifletecek çözümler, imkânsızlıklar nedeniyle üretilemezken sorunlar da büyüyerek devam ediyor. Elektrikler kesik, şehre günde ancak 3-5 saat verilebiliyor. Temiz içme suyu problemi hiç bitmedi. Hastanelerde tıbbi cihaz, ilaç eksikliği yüzünden hastaların tedavileri hep yarım kalıyor.

HAMAS hükümeti, Filistin uzlaşı hükümetinin kuruluşu sonrası kendini feshetmiş, yönetimi Birlik Hükümetine bırakmıştı. Ancak Birlik Hükümeti şu ana kadar Gazze`ye yönelik hiçbir hizmet sağlamadı. Devlet memurları maaş alamadığından şehirde yeterli hizmet sağlanamıyor. Şu an mevcut kamu hizmetini HAMAS `ın eski yönetimindeki gönüllü bürokrat ve memurlar yapıyor. Tüm bu sorunlar yetmezmiş gibi siyonist israil rejimi, Gazze`yi zaman zaman havadan bombalıyor, insanları katlediyor, arazileri talan ediyor.

‘SURİYE`NİN DAHA FAZLA İHTİYACI VAR` DİYORLAR

Gazze`de süren zorlu yaşamı, Gazze`den Muhammed Mürteca ile konuştuk. Eski bir gazeteci olan Mürteca şimdilerde TİKA`nın Gazze temsilciliği görevini yürütüyor. Abluka dolayısıyla Gazze`de yaşanan sıkıntıların daha çok arttığını belirten Mürteca, Gazze`ye yardımların büyük oranda düştüğünü dile getirerek, “Durum hiç iyi değil. Hatta bu sene gelen yardımlar geçen seneye göre yüzde sekseni azaldı, o kadar kötü yani. Yardım kuruluşlarına soruluyor neden? diye. Diyorlar ki ‘Suriye`nin daha fazla ihtiyacı var.” diye konuştu. 

BİNLERCE İNSAN BEKLİYOR AMA REFAH SINIRI KAPALI

Gazze`de Ramazanın güzel geçtiğini ancak sorun ve sıkıntıların abluka devam ettikçe bitmeyeceğini vurgulayan Mürteca, eskiden tünellerin bir nebze de olsa Gazze`yi rahatlattığını ancak tünellerin bombalanması ve şimdilerde Refah Sınır Kapısı`nın sürekli kapalı tutulmasının Gazze halkı için büyük bir drama yol açtığını ifade etti.

Mürteca şöyle konuştu; “Mısır tarafı üç ayda bir, altı ayda bir açıyor kapıyı. Hasta olanlar, yurtdışında öğrenci olanlar çıkabiliyor ama herkes çıkamıyor maalesef. Binlerce insanın ismi yazılı Gazze`den dışarıya çıkmak için. Ya tedavi için ya bursu var öğrenim için yurtdışında okumak istiyor ama bekleyiş hep sürüyor.”

İSRAİL HASTALARI TEDAVİLERİNE KARŞILIK MUHBİRLİĞE ZORLUYOR

Gazze`den israile çıkış kapıları ise açık tutuluyor. Nedeni ise israilin burada da kötü planlarının işliyor olmasından kaynaklanıyor. Çıkmak isteyenler büyük engellerle karşılaşıyor. Ancak kimileri ise israil rejiminin özel markajına alınarak, Hamas aleyhinde muhbirlik yapması teklifi sunuluyor. Tedavi için çıkmak isteyenler ise tedavileri karşılığı bu aşağılık duruma düşürülmek isteniyor. Mürteca, işgalci israil tarafından açık tutulan bu kapıların adeta pusu kurulmuş gibi işlediğine dikkat çekerek, “Mesela israil rejimi, tedavi görmek için kapılardan çıkmak zorunda kalanlara izin veriyor. Bunlar çıktıktan sonra ‘gel bizimle işbirliği yap seni tedavi edelim, para verelim, Gazze`de durumlar çok kötü` diye psikolojik baskı ve muhbirleştirme çabaları içine giriyorlar” diyerek sözde açık sınır kapılarının bu şekilde suiistimal edildiğini, insanlık dışı uygulamalar yürütüldüğünü kaydetti.

UZLAŞI HÜKÜMETİ ÇALIŞMIYOR ESKİ HAMAS HÜKÜMETİ KOLLARI SIVAMIŞ

Her şeye rağmen Gazze`de hayat devam ediyor. HAMAS hükümetinin kendini feshetmesi sonrası sözde uzlaşı hükümetinin faaliyet yürütmesi gerekirken aradan geçen bir yıldan fazla bir zamana rağmen icraat yok. Memurların maaşı ödenmiyor. İşsizlik had safhada, halk perişan… Neler olduğunu Muhammed Mürteca şöyle anlatıyor; “HAMAS hükümeti`nin uzlaşı hükümeti kurulacak diye kendini feshetti ve yönetimi devretti birlik hükümetine. Ama uzlaşı hükümeti Gazze`ye yönelik hiçbir faaliyeti yok. Hiçbir hizmeti yok. Hatta memurlar maaş alamıyor. Gazze`nin ihtiyaçlarını yine HAMAS`ın eski bakanları, hükümet yetkilileri görüyor. Su ihtiyaçları, asayiş, trafik polisi, sınır güvenliği gibi yönetimsel işleri idare etmeye çalışıyorlar. Ancak işsizlik, fakirlik çok; yüzde 50-60`a kadar çıkılmış deniyor.”

TÜNELLER BAHANESİYLE GAZZE BOMBALANIYOR

İsrail rejimi hemen hemen her gün bir vesileyle Gazze`ye yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Amaç, Gazze halkını sindirmek, korku vermek, direniş güçlerini pasifize etmek... Bu hafta da birkaç saldırı gerçekleştiren israilin saldırganlığının nedenini sorduğum Mürteca, israilin, direniş tünelleri diye belirlediği hedeflere saldırı gerçekleştirerek bombaladığını belirtti.

Mısır tarafına çıkan tünellerin kalıp kalmadığı noktasında konuşan Mürteca, “Kalmadı, hepsini yerle bir etti Mısır tarafı” diye anlatıyor.

TÜRKİYE SÜREKLİ GAZZE`NİN YANINDA

Ambargo döneminde Gazze`ye en çok destek çıkan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bunun için büyük bedeller ödendi. Mavi Marmara şehitleri, Gazze`ye uygulanan ambargonun sonlanması için çıktıkları yolda terörist israil tarafından uluslararası sularda katledilerek şehid edildi. Ancak Türkiye ile Gazze arasında kurulan yardım köprüsü adeta hiç boş durmadı. Gıda, ilaç ve tıbbi malzeme gibi temel insani ihtiyaçların Gazze`ye akışı her ihtiyaç anında gönderildi ve gönderilmeye de devam ediyor. 

Aynı zamanda TİKA`nın Gazze temsilcisi olan Muhammed Mürteca, Türkiye`nin Gazze`ye yönelik yardımlarının sürdüğünü belirterek, “Türkiye`nin Gazze`ye yönelik TİKA eliyle kalkınma projeleri var. Türkiye`nin Gazze`ye yönelik yardım projeleri kapsamında hastane inşaatı var, bitti ama daha içini donatacaklar. Tıbbi cihaz ve malzemeler yerleştirecekler. Sonra konut projesi var; 20 apartman, 320 daire. Zeytinyağı üretim fabrikası, Sağlık Bakanlığı`na 1,5 milyon dolar yakıt yardımı yapıldı bir ay önce. Türk Kızılay`ı 5 bin koli yardım dağıtacak ilerleyen günlerde” diyerek bu benzeri yardımların sürdüğünü dile getirdi.

Acil yardım konusunda İHH`nın da Gazze`de iyi iş çıkardığını anlatan Mürteca vakfın ramazandan bu yana 5-6 bin yardım kolisi dağıttığını yine ramazan dolayısıyla sıcak yemek dağıtımı yaptıklarını ifade etti. 

TÜRKİYE`DEN SONRA KATAR DA GAZZE`NİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ

Türkiye dışında Gazze`ye yardım götüren bir diğer devletin ise Katar olduğunu kaydeden Mürteca,  Katar devleti Gazze`ye 500 milyon dolar değerinde yatırım yapıyor; yol ve ev projesi var. Gazze`nin ana yollarını yapıyorlar. Ayrıca Gazze`de 1500 daire yapıyor Katar” diyerek Katar`ın Gazze`ye cömert davrandığını ifade etti. 

ŞER GÜÇLERİN GÜDÜMÜNDEKİ AVRUPALI KURULUŞLAR BİLGİ TOPLAMA AMAÇLI GELİYOR

Avrupa ülkelerinden Müslümanlar dışında sözde yardım için gelen kurumların ise yardım yapmadığına dikkat çeken Mürteca, “Oralardan yardım gelmez. Gelseler dahi yardımları, psikolojik destek, insan hakları desteği. Yani hepsi bilgi toplamak amaçlı buralara geliyorlar” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir