• DOLAR 32.515
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2437.413
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda'ya gitti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu Afrika ülkelerinden Uganda, Kenya ve Somali’yi kapsayan ziyareti öncesi İzmir Adnan Menderes Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarına ziyaretleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uganda’ya hareketinden önce Adnan Menderes Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kalkınma odaklı insani yardım politikamızla, bir taraftan Afrikalı dostlarımızın kanayan yaralarına şifa olmaya çalışıyoruz; diğer taraftan da uzun vadede hizmet üretecek, kalıcı eserler bırakmaya gayret gösteriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerinde kendisine aralarında bakanların, milletvekillerinin, özel sektör temsilcileri ve bürokratların da bulunduğu bir heyetin eşlik edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretin Mart ayında Batı Afrika’nın 4 ülkesine yaptığı ziyaretlerin ardından, Afrika kıtasına yapılan ikinci ziyaret olduğunu ifade etti.

Uganda’ya, Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret

Ziyaretin ilk ayağı olan Uganda’da Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Yoveri Museveni ile bir araya geleceklerini ve heyetler arası resmî görüşmelere başkanlık edeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda ziyaretinin bugüne kadar Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde bu ülkeye gerçekleşen ilk ziyaret olduğuna dikkat çekti.

Ziyaretin bu yönüyle tarihî öneme sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uganda’da ayrıca Makerere Üniversitesi’nde şahsıma tevcih edilen fahri doktora unvanını kabul edecek, öğrenciler ve hocalarıyla bir araya geleceğim. İki ülke iş adamlarını buluşturacak İş Formuna da, yine Cumhurbaşkanı Museveni ile birlikte iştirak edeceğiz” dedi.

 “Bizim, sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz yok”

Uganda’ya hareketi öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’da görüşülecek sözde Ermeni soykırımı tasarısı ile ilgili olarak, “Aramızdaki ilişkiler çok çok üst düzeyde. Böyle bir oyuna gelecek olursa bizim geleceğimize yönelik, iki ülke arasındaki gerek diplomatik, ekonomik, ticari, siyasi, askerî -ki biz aynı zamanda NATO’da iki ülkeyiz- bütün bunları bu zedeler” dedi.

Bir gazetecinin Almanya’da oylanacak sözde Ermeni Soykırımını destekleyen karar tasarısının, iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyeceği yönündeki sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Sayın Başbakan Şansölye Merkel ile bir görüşme yaptı. Bir iki saat kadar önce ben de kendisi ile bir görüşme yaptım. Kendileri ‘elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz’ gibi ifadeler kullanıyor, söylüyorlar. Değerli arkadaşlar, biz şuna inanacağız. Bizim sözde ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı, bizim böyle bir problemimiz yok. Biz bu konuda rahatız. Bize bu şekilde yaklaşım gösterenler aslında iki ülke arasındaki; Almanya 3 milyonu aşkın Türkün yaşadığı bir ülke. Ve şu anda aramızdaki ilişkiler çok çok üst düzeyde. Böyle bir oyuna gelecek olursa bizim geleceğimize yönelik, iki ülke arasındaki gerek diplomatik, ekonomik, ticari, siyasi, askerî -ki biz aynı zamanda NATO’da iki ülkeyiz- bütün bunları bu zedeler. Öyle zannediyorum ki bunların hepsi düşünülecektir. Biz şu anda çıkmamış bir kararı değerlendirmeyi doğru bulmam. Ama bir karar çıkar, bu karar çıktıktan sonra, bunun gerekçesi nedir, bunun içinde neler var ondan sonra bunun değerlendirmesini gerek hükûmetimiz yapacaktır, gerekse bizler bunun değerlendirmesini yaparız. Ama bunun uluslararası hukukta bizi bağlayıcı hiçbir yanı da yoktur, bunu da bilmenizi istiyorum” cevabını verdi. (İLKHA)

(İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir