• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ramazan`ın vazgeçilmezleri tezgâhlardaki yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayına sayılı günler kala iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan hurma, helva, tahin, pekmez, kuru üzüm ile kaysı gibi ürünler tezgâhlardaki yerini aldı. 

Ramazan ayı alışverişi yapmak için çarşı pazar dolaşan Batmanlılar, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, helva, kuru kaysı, tahin ve pekmeze rağbet gösteriyor.  Geçen yıla göre bazı ürünlerin fiyatları değişse de genel olarak fiyatların değişmediğini söyleyen esnaf, talepten memnun olduklarını ifade ettiler. 

Batman'da yıllardır esnaf olan H. Kahraman Demir, "Ramazan ayının vazgeçilmezleri olan hurma, kuru üzüm ve kaysı gibi birçok ürün hazırlıklarını yaptık. Hemen hemen tüm hazırlıklarımız bitme aşamasında. Ürünlerimizin hepsi hem taze hem de Ramazan`a özel indirimli olacak. Fiyatlar ise önceki senelerle aynıdır. Ramazan dolayısıyla zarar yapmayacağımız şekilde ürünlerimizin satışını yapıyoruz.” diye konuştu. 

“Ramazan ayın bereketiyle müşterilerimizin taleplerini bazen yetiştiremiyoruz”

Elma Sokağı esnafından Recep Yanaç da şunları söyledi: “Ramazan'a bir hafta kala hazırlıklarımıza başladık. Tahin ve pekmeze çok rağbet olduğundan bu sene tahin çeşitlerimizi fazlalaştırdık. Ayrıca el yapımı açık helvaya rağbet olduğundan müşterilerimiz için hazır bulunduruyoruz. El değirmenin de öğütülmüş susam tahini ve Konya tahini bizde mevcuttur. Ürünlerin fiyatları önceki seneye göre fazla değişmemiş. Bu ürünlerle beraber pekmez, reçel, bal, tereyağı ve yöresel köy peyniri Ramazan ayında daha çok satılıyor. Ramazanın vazgeçilmezleri arasında olan tahine, havalar sıcak olmasına rağmen rağbet var. Ramazan ayın bereketiyle müşterilerimizin taleplerini bazen yetiştiremiyoruz. Helva 15 TL, tahinin kilosu 12,5 TL ile 15 TL, yerli pekmezin kilosu 10 TL ile 12 TL ve yöresel köy peyniri kilosu ise 10 TL ile 20 TL arasıdır.” ifadelerini kullandı.

Hurma fiyatlarında atış var

Özellikle iftarda tüketilen hurmalara rağbetin olduğunu fakat geçen seneye göre fiyatların değiştiği için hurma tezgâhını hâlâ kuramadıklarını söyleyen Vasfi Gültekin ise “Bu sene hurma fiyatlarında artış oldu. Hurma fiyatları geçen sene 5 TL ile 40 TL arası değişirken bu sene 8 TL ile 45 TL arası değişiyor. Hurma dışında özellikle iftar yemeğinin serinleticisi olan komposto için kuru üzüm ve kuru kaysılara da rağbet var. Kuru kayısının fiyatı 10 TL ila 20 TL arası iken kuru üzüm fiyatları ise 8 TL ila 10 TL arası değişiyor. Allah`a hamdolsun satışlardan ve müşterilerimizden memnunuz Ramazanın bereketiyle işler çok iyidir.” dedi.

Esnaflardan Ahmet Erçin de Ramazan hazırlıkları hakkında şunları söyledi: "Şu an hurma çeşitlerimiz geldi. Geçen sene gibi fiyatlarımız uygundur. Medine Hurması kilosu 27 TL, Kudüs hurması kilosu 35 TL'dir. Ayrıca Irak ve İran hurmaları 8-10 TL'dir. Ramazan`da hurmalardan sonra en çok tahin ve pekmeze rağbet var. Kayısı geçen seneye göre fiyatlarında çok düşüş oldu. Önceki sene kilosu 20-25 TL olan kaysı bu sene kilosu 15 TL'dir. Kuru üzüm çeşitlerimiz de 10 TL'dir. Allah'a çok şükür rağbet var. Talep var tabi talep artıkça fiyatlar yükseliyor. Sebebi de stoklar azaldıkça yeni mahsul çıkana kadar fiyatlar yükseliyor. (M.Sait Çelik – İLKHA)


















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir