• DOLAR 32.603
  • EURO 34.841
  • ALTIN 2494.651
  • ...
Esnaf Ramazan'a hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan’a sayılı günler kala çarşı ve pazarda hareketli günler yaşanıyor. Halk, Ramazan'a girmezden evvel iftarlık ve sahurluk ihtiyaçlarını giderme heyecanı yaşarken, esnaflar da bu bereketli ay için hazırlıklarını tamamladı.

Birçok güzel hasletlerin yaşandığı Ramazan ayında koku satacağını söyleyen Yılmaz Takar, gerek Doğu ve Güneydoğu’da, gerekse de İslam âleminde akan kanın durması için dualar edilmesi gerektiğini belirtti.

Takar, “Ramazan ayı yaklaşıyor. Ramazan hayırlı ve bereketli bir aydır. Allah’tan Ramazan ayının İslam âlemine barış ve huzur getirmesini diliyorum. Mesleğimiz koku satmak olduğu için dolaysıyla da harmanımız Ramazan ayıdır. Çünkü Ramazan ayında kimse sigara içmiyor, yemek yemiyor bu sebeple gelen tüm dostlarına koku ikram ediyor. Koku da ikram edildiğinde salavatlar getiriliyor. Salavatın da mükâfatı çok büyüktür.” dedi.

"Fakir ve fukaranın unutulmaması gerekir"

Ramazan ayında fakir ve fukaranın unutulmaması gerektiğini de söyleyen Takar, “Müslüman din kardeşleri olarak Ramazan ayının gelmesiyle fakir fukara kardeşlerimizi, komşularımızı gözetelim. Çünkü merhamet eden merhamet bulur. Merhamet etmeyen de merhamet bulamaz. İnsan sadece kendini düşünmemelidir. Ramazan ayında orucunu güzelce tutmalıdır. Namazlarını kılmalıdır. Küskün olduğu insanlarla barışmalıdır. Kalbinde kin ve buğzu kesinlikle atmalıdır.” diye konuştu.

“İslam coğrafyasındaki kargaşalardan dolayı üzüntü içindeyiz”

Ortadoğu’da yanan ateşin sönmesi için bütün Müslümanların dua etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Takar, son olarak şöyle konuştu:

“Gerek Doğu ve Güneydoğu’da gerekse de İslam coğrafyasında yaşanan bu kargaşalar ve olaylardan dolayı üzüntü içindeyiz. Çünkü dökülen kanlar hep Müslümanların kanıdır. Şu an Ortadoğu’da bir ateş var. Cenabı Allah bu ateşe bir su serpsin. Bütün temennimiz bu yöndedir. Tüm Müslüman kardeşlerimiz bu mübarek Ramazan ayı boyunca namazlarda dua etsinler. Bu kanın durması için, barışın tekrar gelmesi için dualar edelim.”

"Bu ayda esnaf ve vatandaşlar daha anlayışlı olmalı"

Ramazan ayında esnaf ve vatandaşın biraz daha anlayış içinde olması gerektiğini söyleyen esnaf Mehmet Ali Keskinbıçak, bu ayın bütün Müslümanlar için barış ve huzur dolu bir ay olmasını temenni etti.

Keskinbıçak, “Ramazan bereket ve hayır ayıdır. Biz esnaf olarak Ramazan ayı için hazırlığımızı yaptık çok şükür. Şu ana kadar her şey tamamdır. Bu Ramazan ayında esnaflar ve vatandaşlar birbirlerini biraz daha anlasalar daha güzel olacaktır. Birbirini üzmeden bu ayı en güzel bir şekilde eda edelim. Ramazan ayında Şanlıurfa’da biraz daha sıcaklık olduğu için bizi yoracak muhakkak. Esnaf olarak öğleye doğru işyerlerimizi açıyoruz sahura kadar devam ediyor. Ama Urfa’da oruç tutmak diğer illere göre biraz daha zordur. Bu Ramazan, bütün Müslümanlar için barış, huzur dolu bir ay olur inşallah." şeklinde konuştu.

"Hurma fiyatları geçen yılki fiyatlarla aynıdır"

İftar sofralarında olmazsa olmazlardan olan hurmaların satışına başladığını söyleyen Recep Çelik, İran ve Medine hurmalarının daha fazla rağbet gördüğünü aktardı.

Çelik, “Ramazan ayı için hazırlığımızı yaptık. En çok tercih edilen Medine hurmalarını getirdik. Daha sonra İran hurması çeşitlerinin hepsini getirdik. Ramazan'a sayılı günler kalırken bizler de müşterilerimizi bekliyoruz.  Allah Ramazan ayını cümlemize hayırlı ve uğurlu etsin. Geçen yıla göre bu sene fiyatlar aynıdır. Geçen sene de Hurmanın kilosu 7-8 TL’ydi bu sene de değişen bir şey yok. Halk en çok İran hurmasını tercih ediyor.  Hem ucuz hem de kaliteli olduğu için. Yabancılar bu sene fazla olmadığı için Şanlıurfa’daki insanlar bu hurmaları tercih edip alıyor. Bu vesileyle herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.” ifadelerine kullandı.

“Ramazan ayında çokça Kur’an okunmalıdır” diyen diğer bir esnaf Suphi Güleryüz, “İnsanlar bu Ramazan ayında orucunu tutmalı, zekâtını ve fitresini vermelidir. Eğer herhangi bir hastalığı yoksa ve sağlamsa ayakta, hasta ise oturarak kılmalıdır. Namaz herkesin boynunun borcudur. Ayrıca bu Ramazan çok Kur’an okunmalı, kitaplar okunmalıdır. Gece sahurdan önce gece namazı kılınmalıdır.” dedi.

Orucun sadece beden ile değil, diğer uzuvlarla da tutulması gerektiğini söyleyen Bakırcı Halil Nehir ise, şöyle konuştu:

"Ramazan Allah’ın ayıdır. Bizler ve bütün Müslümanlar dört gözle bekliyoruz. Herkesin kendi çapında hazırlıkları var. Bazıları Teravihlere gitmek için, bazıları arkadaşlarla çay içmek için bekliyor. Onun haricinde evin malzemeleri temin ediliyor. Daha sonra Müslümanlar Ramazan ayında zekâtlarını verdiği için şimdiden eşyaların sayımını yapmaya başlıyor. İnsanlar Ramazan ayında oruç ile birlikte ibadetleri aksatmamalıdır. Güzel sözler kullanıp kimseyi incitmemelidir. Zekâtın dışında yapabiliyorsa infakta bulunmalıdır. Oruç sadece beden ile değil tüm azalarla tutulmalıdır. Gözün orucu harama bakmamaktır, kulağın orucu kötü şeyleri duymamaktır. Ama maalesef 21. asırda yaşıyoruz. Toplumda yozlaşmalar başladığı için istemediğimiz şeyleri de duyuyoruz. Ama bunlardan Allah’a sığınıyoruz. Bizden sonraki nesillere daha güzel şeyler aktarmaya çalışıyoruz.” (Ramazan Casuk-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir