• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...

İSTANBUL: (AA) Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, mevsimin de bereketiyle ürünün bol olduğunu, Ramazan ayında gıda fiyatlarının seyrinde herhangi bir yükselme beklenmediğini söyledi.

Kopuz, sektöre ilişkin düzenlenen basın toplantısında, "Geçen yıldan bu yana dünya gıda fiyatlarındaki düşmenin bu yıl da etkisini gördüğümüzü söyleyebilirim. Buradan yola çıkarak şunu ifade edebilirim, mevsimin de bereketiyle ürün boldur, Ramazan ayında gıda fiyatlarının seyrinde herhangi bir yükselme beklenmemektedir." şeklinde konuştu.

Kopuz, kırmızı et fiyatlarının geçen yıl sürekli yükselme eğiliminde olduğunu hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl fiyatlarda yine dalgalanmalar olsa da bir önceki yıl kadar yükselme eğrisi oluşmamıştır. Dönem içinde kırmızı et fiyatları ortalama yüzde 9 fiyat artışı göstermiştir. Fakat Ramazan ayında bir artış öngörmüyoruz. Bu ayda özellikle geleneksel ürünümüz olan pastırmaya yönelik talep artışı yaşanmaktadır. Ramazan ayında pastırmaya olan talep tıpkı güllaç gibi yüzde 80-90 artmakta. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi kırmızı et konusunda kalıcı çözüm önerilerimiz; hayvancılık politikalarının belirlenmesinde en önemli rolü oynayan tarım istatistiklerinin gözden geçirilmesi, küçükbaş hayvan sayısının ve üretiminin artırılması, tüketiminin geliştirilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması, besicilerin planlama yapabilmesi için destek miktarlarının orta vadeli dönemler halinde belirlenmesidir. TGDF olarak ilk defa tarafımızdan dile getirilen ette KDV indirimi konusunda da ilgili bakanlıklarımızla görüşmelerimiz devam etmekte. İnşallah bu konuda da müspet bir sonuca ulaşacağız."

Kopuz, hal yasasından sonra yasanın nasıl işlediğini görmek için sahaya indiğini, perakendeciler arasında tefeci gibi halden mal alanların türediğini ifade etti.