• DOLAR 32.535
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2488.734
  • ...
Suriyeli Ömer, baba mesleği ile hayata tutunmaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Babasından öğrendiği bakırcılık mesleğini yaklaşık 4 yıl önce Suriye'deki iç savaştan dolayı yerleştiği Gaziantep’te sürdüren Suriyeli Ömer Hanki, mesleği sayesinde hayata tutunmaya çalışıyor.

Suriye’deki iç savaştan önce Halep’te akrabaları ile birlikte bakır işlemeciliği yaparak ailesinin geçimini sağlayan 40 yaşındaki Suriyeli Ömer Hanki, savaş nedeniyle evini ve işyerini bırakarak ailesi ile birlikte Gaziantep’e yerleşti. Bakırcılar Çarşısı'nda küçük bir dükkân kiralayan Hanki, ata mesleğini burada icra etmeye başladı.

Gaziantep’te dedesi ve babasından öğrendiği bakırcılık mesleği ile ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Suriyeli Ömer Hanki, Halep kentinde sahibi olduğu bakırcı dükkânını geride bırakmanın burukluğunu yaşadığını söyledi.

Suriye’de 5 yıl önce başlayan iç savaşla birlikte dükkânını kaybedince çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulduğunu belirten Hanki, “Suriye'de iç savaş başlayınca biz de çareyi Türkiye’ye sığınmakta bulduk. Gaziantep’in Halep’ten bir farkı olmadığı için biz de ailemiz ve akrabalarımızla buraya yerleştik. Kimseye muhtaç olmamak için mesleğimiz olan bakırcılığa burada devam ediyoruz.” dedi.

"Suriye'de hayat bitmiş bir durumda"

Suriye kültürüne has bakır işlemeciliği yaptığını ve yaptığı bakır çeşitlerini İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illere gönderdiğini belirten Hanki, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakıcılar Çarşısı'nda küçük bir dükkân kiralayarak kendi iş yerimizi açtım. Türkiye'nin birçok yerinden de sipariş almaya başladım. İstanbul, Ankara ve İzmir ile daha değişik illerden sipariş alıyoruz. Burada yaptığımız ürünler Suriye kültürüne aittir. Genelde kahve tepsileri yapıyoruz. Burada tepsi, çaydanlık ve bakır türü olan diğer çeşitleri de yapıyoruz. Satışlarımız Elhamdülillah çok iyi. Çok kısa bir sürede güzel işler başararak esnafla iyi ilişkiler geliştirdik. Buradaki esnaflar ile aramız iyi ve çok güzel bir şekilde geçiniyoruz. Buradan çok memnunuz. Türk ve Arap bir sıkıntı yok. Hepimiz aynıyız.”

Suriye’deki mesleğini burada sürdürerek ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Hanki, “Bu meslek benim dede ve babam mesleğim. Bizim bütün akrabalarımız hepsi bakırcı. İşte burada da akrabalarımız ile bakırcılık yapıyoruz. Suriye'de artık hayat çok zor, bitmiş bir durumda. Burada hep birlikte çalışıp geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir